ΟΗΕ: «Ατελής» η εκεχειρία στη Συρία

Ο Λιν Πάσκοου, κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το να επιτευχθεί «πλήρης και διαρκής» τερματισμός των εχθροπραξιών και το να επιδιωχθεί μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία παραμένει στο κέντρο των προσπαθειών του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι οι συριακές αρχές ως σήμερα αποτυγχάνουν να απελευθερώσουν ανθρώπους

που έχουν συλληφθεί αυθαίρετα στην διάρκεια της σύγκρουσης και να σεβαστούν το δικαίωμα των Σύρων πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά -δύο από τα έξι σημεία του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου με στόχο να προωθηθεί μια πολιτική λύση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δια στόματος της εκπροσώπου του Βικτόρια Νούλαντ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχιση της βίας, κάλεσε να υπάρξει πλήρης ελευθερία κίνησης για τους παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απαίτησε από τις δυνάμεις του Άσαντ να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η εκεχειρία μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει στον τερματισμό της βίας. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011.

Στη χώρα αναμένεται να αρχίσουν να φθάνουν σταδιακά οι υπόλοιποι παρατηρητές του ΟΗΕ, ώστε να αυξηθούν από 30 σε 300, αρχικά για διάστημα 90 ημερών.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη συνοικία Μέρζεχ της κεντρικής Δαμασκού, μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο αποδίδοντας την επίθεση σε «ένοπλους τρομοκράτες».

Το δίκτυο ανέφερε ότι από την έκρηξη καταστράφηκαν κτίρια στην περιοχή, η οποία είναι μια δημοφιλής εμπορική συνοικία λίγο έξω από την Παλαιά Πόλη.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Συρία, οι περισσότεροι από τους οποίους στη Χάμα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που κατεγράφη τόσο βαρύς απολογισμός μεταξύ των αμάχων μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Πάντως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι νεκροί μετά την θέση της εκεχειρίας σε ισχύ είναι τουλάχιστον 200.

Στην Δαμασκό σημειώθηκαν χθες δέκα ισχυρές εκρήξεις κι αναφέρθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αντάρτες.

Μια εμπροσθοφυλακή των παρατηρητών του ΟΗΕ επισκέφθηκε τις περιοχές Ζαμπάντανι, Ντούμα, Χαράστα, Νιράτζ Σινγκ και άλλες.

Αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη βία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με στόχο είδη πολυτελείας και αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς «εσωτερικής καταστολής».

Keywords
Τυχαία Θέματα