Οι πρώτες μετά Μουμπάρακ εκλογές στην Αίγυπτο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Αίγυπτος σύμφωνα με τον στρατηγό Χουσεϊν Ταντάουι, που ζήτησε από τους υποψήφθιους για την προεδρία Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και Αμρ Μούσα να στηρίξουν τον διορισμένο πρωθυπουργό, τον 78χρονο Καμάλ Γκανζούρι, τον οποίο οι διαδηλωτές απορρίπτουν, καθώς είναι πρόσωπο της εποχής Μουμπάρακ.

Οι
πρώτες εκλογές της μετά Μουμπάρακ εποχής, αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας και ουσιαστικά το διακύβευμα της ίδιας της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου.

Όμως, η πρεμιέρα σε ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα που εκτείνεται έως τα μέσα του 2012 έρχεται εν μέσω μίας «δεύτερης επανάστασης», όπως ορισμένοι την αποκαλούν», αυτή τη φορά κατά του στρατού που έχει δεσμευθεί να εγγυηθεί την πολιτική μετάβαση, αλλά για πολλούς Αιγύπτιους στην πραγματικότητα επιδιώκει να πραμείνει στην εξουσία.

Οι πολίτες στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες περιοχές ψηφίζουν για την πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών από τις 8:00 το πρωί.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 το βράδυ, αλλά οι ψηφοφόροι αυτού του γύρου μπορούν να ψηφίζουν και αύριο Τρίτη.

Η πλατεία Ταχρίρ παραμένει γεμάτη από διαδηλωτές που ζητούν από το στρατό να παραδώσει άμεσα την εξουσία της χώρας, και την ίδια στιγμή το Στρατιωτικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει σε «ταραχοποιούς» να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.

Ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου και υπουργός Άμυνας του Χόσνι Μουμπάρακ επί μία 20ετία, ισχυρίστηκε την Κυριακή, παραμονή των εκλογών, ότι «ξένος δάκτυλος» βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη αναταραχή.

Ένας ισχυρισμός ανάλογος με εκείνους που προέβαλε ο Μουμπάρακ τις τελευταίες ημέρες του στην εξουσία.

Οι κάλπες που στήνονται σήμερα και αύριο στην Αίγυπτο είναι για την πρώτη εκ των τριών φάσεων των προεδρικών εκλογών που ολοκληρώνονται στις 13 Ιανουαρίου.

Τα τελικά αποτελέσματα έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου, και βασικό καθήκον της νέας Βουλής θα είναι να συντάξει το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μία πολιτική μετάβαση, την οποία έχει υποσχεθεί να εγγυηθεί ο στρατός που παρέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Όμως, η προβλεπόμενη από το στρατό διαδικασία μετάβασης είναι μακρά και οι διαδηλωτές που κατακλύζουν επί εννέα ημέρες την πλατεία Ταχρίρ θέλουν την παράδοση σε πολιτική διακυβέρνηση τώρα, φοβούμενοι ότι ο στρατός θέλει και θα επιδιώξει να παραμείνει αγκιστρωμένος στην εξουσία.

Στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ -που μέτρησε 40 νεκρούς σε εννέα ημέρες- δεν συμμετείχε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η πλέον οργανωμένη και μεγάλη πολιτική δύναμη της Αιγύπτου που αναμένεται να καταγράψει κέρδη στις εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα