Οι πιο πλούσιοι του κόσμου

Μεγάλη άνοδος καταγράφεται φέτος στις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο που δραστηριοποιούνται στις λιανικές πωλήσεις και την υψηλή τεχνολογία, λόγω ανάπτυξης των κλάδων αυτών και του ράλι των χρηματιστηρίων. Ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο φέτος βλέπει την περιουσία του να αυξάνεται κατά 3,3 δισ., στα 211 δισ. δολ.

Μπερνάρ Αρνό

Ελον Μασκ

>Λάρι Πέιτζ

Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon που βρίσκεται στη δεύτερη θέση βλέπει αύξηση κατά 26 δισ., στα 203 δισ. δολ. Ο Ιλον Μασκ είναι ο μόνος χαμένος από τους κροίσους που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις λόγω των σκαμπανεβασμάτων στις μετοχές της Tesla. Εμφανίζεται από τις αρχές του έτους να χάνει 38 δισ. και η περιουσία του έχει φτάσει στα 191 δισ. δολάρια καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στη σχετική λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Ακολουθεί ο Λάρι Πέιτζ της Google που έχει κερδίσει 29 δισ. και η περιουσία του είναι στα 155 δισ. δολ. Ο Μπιλ Γκέιτς έχει κερδίσει 13 δισ. και ακολουθεί με 154 δισ. δολ. Μεγάλος κερδισμένος με αύξηση 49 δισ. δολ. φέτος είναι ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia, με προσωπική περιουσία που φτάνει τα 93 δισ. δολ. Ο Χουάνγκ βρίσκεται πλέον στη 17η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Η Εφορία πάει… διακοπές

Θερινό φοροελεγκτικό σαφάρι σε νησιά και τουριστικές περιοχές ετοιμάζεται να εξαπολύσει η ΑΑΔΕ από την 1η Ιουνίου με πάνω από 50.000 ελέγχους. Οι φοροελεγκτές θα επισκέπτονται τις επιχειρήσεις έχοντας ανά χείρας τα τάμπλετ και τα φορητά σκάνερ που «διαβάζουν» τις αποδείξεις. Μέσω της εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣLive», οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ θα βλέπουν στην οθόνη του τάμπλετ τους το οικονομικό προφίλ του ελεγχομένου, θα διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και όταν θα ολοκληρώνεται ο έλεγχος θα εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

80.000 ταμειακές σε αναμονή

Περισσότερες από 80.000 ταμειακές μηχανές επιχειρήσεων δεν είναι συνδεδεμένες εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων διασύνδεσης που υπάρχουν και δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη. Επιχειρηματίες αναφέρουν ότι το τεχνικό προσωπικό που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν παραδοθεί οι ταμειακές στις επιχειρήσεις που τις έχουν παραγγείλει. Το θέμα είναι σοβαρό, όπως λένε οι επιχειρηματίες, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Πάντως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης για τα POS τους έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Μηνιαία καταμέτρηση από ΔΕΔΔΗΕ

Τέσσερις μήνες ήταν αρκετοί για να ενταχθεί το 53% των παροχών όλων των πελατών του ΔΕΔΔΗΕ πανελλαδικά σε μηνιαίο κύκλο καταμέτρησης. Μάλιστα το σύνολο αυτών των παροχών ισοδυναμεί με το 73% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα μας. Στόχος είναι πλέον έως τα τέλη Ιουνίου πάνω από επτά στις 10 παροχές (65%) να είναι στο σύστημα της μηνιαίας καταμέτρησης, ποσοστό που θα αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται. Τελικός στόχος έως τα τέλη Ιουλίου να έχει ενταχθεί το 100% των παροχών.

Αιτήσεις για «Ερευνώ – Καινοτομώ»

Ξεκινούν άμεσα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ» του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021-2027). Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η παραγωγικότητα και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές, η μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Στο «Ερευνώ – Καινοτομώ» – συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ – θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης ερευνητικών έργων μεμονωμένες ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.

Ραβασάκια…

Ενα email από την ΑΑΔΕ για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις έλαβαν 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οι δηλώσεις για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους θα υποβληθούν αυτόματα από την Εφορία στις 2 Ιουλίου, εάν στο μεταξύ δεν έχουν υποβληθεί από τους υπόχρεους. Με το email oι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τη δυνατότητα που έχουν να υποβάλουν αρχική δήλωση μέχρι τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, καθώς εάν δεν το πράξουν στις 2 Ιουλίου οι φορολογικές τους δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να τσεκάρουν την ακρίβεια των προσυμπληρωμένων  δηλώσεών τους διατηρώντας το δικαίωμα να τις τροποποιήσουν. Από τις 2 Ιουλίου έως την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας, στις 26 Ιουλίου, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση.

Ακόμη περιμένουν…

Δεκαοκτώ μήνες και ακόμα δεν υπάρχουν οι αποφάσεις ένταξης για τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, παραπονιούνται οι επιχειρηματίες. Οπως λένε επιχειρηματίες από διαφόρους κλάδους, δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για να προχωρήσουν σε επενδύσεις μικρής ή και μεγαλύτερης κλίμακας έχουν μόλις 65.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Τα Νεα