Οι επτά πυλώνες του σχεδίου για αύξηση της αποταμίευσης

Τη βάση στην οποία στηρίζεται το διετές στρατηγικό σχέδιο για τη δημιουργία κουλτούρας αποταμίευσης παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, με τις αρμόδιες Αρχές, στο ΕΒΕΑ. Πρόκειται για την Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού για την Ελλάδα, η οποία δημιουργήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ΟΟΣΑ

προχώρησε στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Εγγραματισμού για την Ελλάδα, η οποία μέσα σε τρεις τόμους περιλαμβάνει επτά πυλώνες:

1. Αποφυγή υπερχρέωσης των νοικοκυριών μέσω της ενθάρρυνσης της συνετής διαχείρισης εισοδημάτων, της αποταμίευσης και του υπεύθυνου δανεισμού.

2. Ενθάρρυνση του μακροπρόθεσμου οικονομικού σχεδιασμού των νοικοκυριών.

3. Ασφαλής χρήση ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

4. Ενημερωμένη συμμετοχή στις χρηματοοικονομικές αγορές, με επίγνωση ευκαιριών και κινδύνων.

5. Ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης.

6. Αποθάρρυνση του τζόγου, ειδικά στους νέους.

7. Στήριξη προγραμμάτων οικονομικού εγγραμματισμού.

Το σχέδιο του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού υποστηρίζεται με παράλληλες δράσεις για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα αποταμίευσης, ενώ δημιουργούνται εναλλακτικές αποταμιευτικές λύσεις που συνδέονται με τη σύνταξη, το εφάπαξ και την εκπαίδευση, σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία, ενώ έχουν ήδη θεσμοθετηθεί τα επαγγελματικά ταμεία για έξτρα εφάπαξ στη σύνταξη, φορολογικά κίνητρα για συναλλαγές, εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ, αγορές ομολόγων, βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τους servicers και τις τράπεζες. Ο κορμός, όμως, της στρατηγικής για τη δημιουργία κουλτούρας αποταμίευσης και την ανάπτυξη ακόμα και ατομικών ειδικών αποταμιευτικών λογαριασμών αποτελεί ο οικονομικός εγγραμματισμός.

Στην εθνική στρατηγική συμμετέχουν πολλοί φορείς, με τους εκπροσώπους τους να παρουσιάζουν χθες το σχέδιο. Μίλησαν και παρουσίασαν ο υπ. Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπ. Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΥΠΕΘΟ Θεώνη Αλαμπάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα