Οι COVID εκλογές της Αμερικής

Η πανδημία που έχει διαχειριστεί τόσο καταστροφικά ο Ντόναλντ Τραμπ - περισσότεροι από 200.000 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 αναμένονται στις ΗΠΑ έως την ημέρα των προεδρικών εκλογών - πείθει έναν πρωτοφανή αριθμό ψηφοφόρων να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου, αντί να εκθέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο προσερχόμενοι στην κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ ή ο Δημοκρατικός του αντίπαλος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να «κερδίσει» μια Πολιτεία στις 3 Νοεμβρίου μόνο και μόνο

για να δει το αποτέλεσμα να αλλάζει όταν καταμετρηθούν όλες οι επιστολικές ψήφοι. Η πιθανότητα αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα αν ένας εξοργισμένος Τραμπ δεν έχει πετύχει καθαρή νίκη, θα μπορούσε να κάνει μία από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην αμερικανική ιστορία την πλέον χαοτική.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ συνεισφέρει στο πυρετώδες κλίμα αβεβαιότητας υπονομεύοντας εσκεμμένα την εμπιστοσύνη στην επιστολική ψήφο. Εχει προβλέψει πολλές φορές πως οι εκλογές θα είναι «νοθευμένες» - αν χάσει, εννοείται. Και εντούτοις, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ιστορικό κλεμμένων ψήφων ως αποτέλεσμα της επιστολικής ψήφου.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες πρωτοφανώς, για περίοδο ειρήνης, δύσκολες: εν μέσω της πανδημίας, της επακόλουθης κατάρρευσης της αμερικανικής οικονομίας και της απώλειας 22 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής. Οι πυρκαγιές που μαίνονται στη Δυτική Ακτή επιτείνουν την ατμόσφαιρα του άγχους. Οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας προς τους μαύρους Αμερικανούς θεωρούνταν άλλοτε ότι ευνοούν τους Δημοκρατικούς. Τώρα που οι διαδηλώσεις καταλήγουν συχνά - ή αρκετά συχνά - σε βία απειλούν να λειτουργήσουν προς όφελος του Τραμπ.

Πράγματι, η Κέλιαν Κόνγουεϊ, τότε προεδρική σύμβουλος, δήλωσε δημοσίως πως η βία είναι καλή για τον Τραμπ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η προσπάθειά του να στήσει μια εκστρατεία βασισμένη στο σύνθημα «νόμος και τάξη» μοιάζει να αποτυγχάνει παταγωδώς. Παρ' όλες τις προσπάθειες του Τραμπ, η βασισμένη στον φόβο στρατηγική της εκστρατείας του φαίνεται να αποξενώνει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που θεωρητικά είναι πιο αξιόπιστες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, ο Μπάιντεν προηγείται σε αρκετές αμφίρροπες Πολιτείες ώστε να κερδίσει τις 270 ψήφους που χρειάζεται στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Πολλοί Δημοκρατικοί, ωστόσο, θυμούνται με πόνο τη νίκη του Τραμπ στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων το 2016, όταν οριακές νίκες σε τρεις Πολιτείες - το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσιλβάνια - του χάρισαν την πρωτιά, παρότι έχασε με μεγάλη διαφορά τη λαϊκή ψήφο. Το προβάδισμα του Μπάιντεν σε πολλές αμφίρροπες Πολιτείες είναι μικρό, οι Δημοκρατικοί λοιπόν εξακολουθούν να φοβούνται.

Πέραν των δημοσκοπήσεων στις αμφίρροπες Πολιτείες, ο Τραμπ δεν έχει βοηθηθεί από τα απανωτά επικριτικά για τον ίδιο βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία, ούτε από το άρθρο του «Atlantic» που τον ήθελε να περιγράφει όσους υπηρέτησαν στον στρατό ως «κορόιδα» και «losers». Το να μιλάς άσχημα για ανθρώπους που πρόσφεραν τη ζωή τους για την πατρίδα τους δεν είναι ούτε έξυπνο, ούτε δημοφιλές στην Αμερική. Αν ο Τραμπ χάσει τον Νοέμβριο, θα έχει μόνο τον εαυτό του να κατηγορήσει.

Η Ελίζαμπετ Ντριου είναι αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα