Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Ο Μπερνάρ Αρνό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH), ξεπέρασε ξανά τον Ιλον Μασκ και έγινε αυτός ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού «Forbes». Πλέον η περιουσία του Αρνό υπολογίζεται σε 231 δισ. δολάρια, ενώ αυτή του Μασκ σε 204 δισ. δολάρια, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς του «Forbes». Η δεκάδα, σύμφωνα με το περιοδικό, κλείνει με τους Τζεφ Μπέζος της Amazon

με 196 δισ., Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta (Facebook) με 170 δισ., Λάρι Ελισον της Oracle με 139 δισ., Ουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway με 137 δισ., Μπιλ Γκέιτς της Microsoft με 127 δισ. – ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο –, Στιβ Μπάλμερ επίσης της Microsoft με 122 δισ., Λάρι Πέιτζ της Google με 120 δισ. και τον ινδό επιχειρηματία της Reliance Industries, Μουκές Αμπάνι, με 117 δισ. δολάρια.

Το Bloomberg από την πλευρά του, το οποίο καταρτίζει τη δική του λίστα δισεκατομμυριούχων, εξακολουθεί να τοποθετεί τον Μασκ στην πρώτη θέση με περιουσία 208 δισ. δολάρια. Επεται ο Αρνό με 198 δισ. και ακολουθούν οι Μαρκ Ζάκερμπεργκ με 174 δισ. και Μπιλ Γκέιτς με 149 δισ. δολάρια.

Ο Μασκ υποχώρησε από την κορυφή της λίστας του «Forbes» μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές της Tesla στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα η περιουσία του να υποχωρήσει κατά περίπου 18 δισ. δολάρια. Ο Αρνό είχε αγοράσει τον οίκο Christian Dior το 1984 καταβάλλοντας 15 εκατ. δολάρια.

Εξαγορές

Ο Αρνό είναι επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας με δεκάδες διάσημες μάρκες μόδας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Louis Vuitton και Christian Dior. Το 2021 προχώρησε στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κοσμημάτων Tiffany & Co. καταβάλλοντας 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα ντιλ για την αγορά μάρκας πολυτελείας που έχει ανακοινωθεί επίσημα ποτέ. Η εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας Αρνό, η Agache, είναι εκ των χρηματοδοτών της εταιρείας venture capital Aglaé Ventures, η οποία έχει επενδύσεις σε επιχειρήσεις όπως το Netflix και η μητρική εταιρεία του TikTok, η ByteDance. Τα πέντε παιδιά του Αρνό εργάζονται όλα στη LVMH. Τον Ιούλιο του 2022 ο ίδιος προχώρησε σε αναδιοργάνωση της εταιρείας συμμετοχών Agache για να παραχωρήσει στα παιδιά του ίσα μερίδια στο πλαίσιο προγράμματος διαδοχής.

Εξι εταιρείες

Ο Ιλον Μασκ έχει ιδρύσει ή συνιδρύσει έξι μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, της εταιρείας παραγωγής πυραύλων SpaceX και της startup που ειδικεύεται στο άνοιγμα σηράγγων Boring Company. Κατέχει το 21% της Tesla είτε μέσω μετοχών είτε μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης. Εχει δεσμεύσει περισσότερες από τις μισές από αυτές τις μετοχές του ως εγγύηση για προσωπικά δάνεια ύψους έως και 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το «Forbes».

Η SpaceX που ιδρύθηκε το 2002 αξίζει σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει πενταπλασιάσει την αξία της μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η Boring Company συγκέντρωσε 675 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές τον Απρίλιο του 2022, γεγονός που ανεβάζει την αποτίμηση της εταιρείας στα 5,7 δισ. δολάρια.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον Μασκ για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2022. Προηγουμένως ο δισεκατομμυριούχος είχε αποκτήσει συμμετοχή 9,1% στην εταιρεία και είχε απειλήσει με επιθετική εξαγορά. Η συμφωνία έκλεισε τον Οκτώβριο του 2022. Ο Μασκ κατέχει περίπου το 74% της εταιρείας, η οποία τώρα ονομάζεται X.

Keywords
Τυχαία Θέματα