Οδήγηση στο βουνό: Πως θα γίνουν τα δύσκολα, εύκολα

Πέρασμα από χιόνι ή λάσπη.

Μπορεί να έχετε το καλύτερο τετρακίνητο μοντέλο με την πιο εξελιγμένη τετρακίνηση όμως υπάρχουν κάποια διαχρονικά μυστικά που δίνουν ένα ισχυρό αβαντάζ στην πρόσφυση, όταν αυτή «κλονίζεται» από παράγοντες, όπως οι λάσπες ή το χιόνι. Το πρώτο μυστικό για να αυξήσετε την πρόσφυση, όταν έχετε να αντιμετωπίσετε χιόνι ή λάσπη είναι να ξεφουσκώστε τα λάστιχα. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται αύξηση της επιφάνειας με το έδαφος και σίγουρα θα πετύχετε καλύτερη πρόσφυση.

Προσέξτε γιατί το ξεφούσκωμα θα ελαττώσει την απόσταση του οχήματος από το έδαφος. Θυμηθείτε

να ξαναφουσκώσετε τα λάστιχα μετά. Εννοείται ότι για την ομοιόμορφη πίεση των ελαστικών είναι απαραίτητο ένα πιεσόμετρο.

Πέρασμα πάνω από βράχια, κορμούς, χαντάκια και εμπόδια.

Τα δικά του μυστικά έχει και ο τρόπος όταν πρόκειται να περάσετε εμπόδια, όπως όπως κορμούς, βράχια και λακκούβες. Πρώτη συμβουλή, όταν περνάτε τέτοιοι είδους εμπόδια – πχ ένα χαντάκι - είναι καλύτερα να το περάσετε υπό γωνία έτσι ώστε μόνο ένας τροχός να βρίσκεται μέσα στο χαντάκι κάθε στιγμή. Αυτό επιτρέπει στους υπόλοιπους τροχούς να έχουν καλή πρόσφυση με το έδαφος. Αν περάσετε κάθετα από το χαντάκι τότε ολόκληρος ο άξονας θα πάψει να δίνει κίνηση και θα δυσκολευτείτε περισσότερο.

Πριν περάσετε από μεγάλα βράχια ίσως χρειαστεί να δημιουργήσετε μια μικρή ράμπα από μικρότερα βράχια εμπρός και πίσω από το εμπόδιο ώστε να μετριάσετε την απότομη κλίση του εμποδίου. Επειδή στο κάτω μέρος του οχήματός σας βρίσκονται πολλά ευαίσθητα αλλά ζωτικά εξαρτήματα όπως διαφορικά, άξονες, κιβώτιο ταχυτήτων, λεκάνη λαδιού, ντεπόζιτο καυσίμου κ.α. είναι πολλές φορές προτιμότερο να περάσετε ένα εμπόδιο πατώντας με την ρόδα επάνω του και περνώντας προσεκτικά, παρά να το περάσετε ανάμεσα από τους τροχούς στο κέντρο του οχήματος.

Ελέγχετε που βλέπει το τιμόνι

Οι έμπειροι της χειμερινής οδήγησης γνωρίζουν μερικά χρήσιμα «κόλπα» ώστε να βγείτε ασπροπρόσωποι από τις δύσκολες καταστάσεις, όπως το χιόνι. Πρώτη σημαντική συμβουλή, να μην κόβετε ταχύτητα, ή να μην σταμάτα για να μην κολλήσετε. Πάντως, αν υπάρξει απώλεια πρόσφυσης, υπάρχει ένα μυστικό, που ίσως να σας βοηθήσει να επανέλθει: Στρίβετε το τιμόνι δεξιά ή αριστερά χωρίς υπερβολικές κινήσεις, ώστε να «γαντζώσουν» λίγο τα λάστιχα στο έδαφος. Αν λόγω λάσπης οδηγείτε υποχρεωτικά μέσα στις «ροδιές» πάντα ελέγχετε που «βλέπει» το τιμόνι σας. Το 4x4 θα ακολουθεί τις «ροδιές» ανεξάρτητα από το που είναι στραμμένοι οι εμπρός τροχοί του. Αν σε κάποιο σημείο αποκτηθεί ξαφνικά η πρόσφυση τότε υπάρχει κίνδυνος απότομης στροφής με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Θυμηθείτε ότι το σκληρό «πακτωμένο» χιόνι που περάσατε το πρωί μπορεί να γίνει αδιάβατο μόλις μαλακώσει το μεσημέρι. Για τον ίδιο λόγο το σκληρό χιόνι μετά από τη διέλευση μερικών οχημάτων μπορεί να γίνει αδιάβατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα