Ο Τσίπρας έριξε το γάντι στους 53+ - Αυτοί θα το σηκώσουν;

Στο στρατηγικό σχέδιο για μετασχηματισμό και όχι για ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει η ομάδα των 53+ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κατέστησε σαφές και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στον απόηχο του μανιφέστου των 53+. Επί της ουσίας ο Τσίπρας

τούς έριξε το... γάντι, προβλέποντας ότι δεν θα το σηκώσουν και απλώς, όπως λένε στην προεδρική ομάδα, οι 53+ θα συνεχίσουν να ασκούν κριτική εκ του ασφαλούς και χωρίς διάθεση να φθάσουν στα άκρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν μπορεί κανείς να σταματήσει το εγχείρημά του και απλώς θα καταγράφονται διάφορα κτυπήματα που δεν θα πλήττουν τον πυρήνα του σχεδίου του. «Η μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε προοδευτική παράταξη, και όχι σε κόμμα που απλώς θα ανασυγκροτηθεί, θα προχωρήσει κανονικά, και αυτό δεν θα σταματήσει» λέει στα «ΝΕΑ» κεντρικό πρόσωπο της προεδρικής ομάδας. Παράλληλα σημειώνει ότι η εντολή των ψηφοφόρων του κόμματος στις 7 Ιουλίου ήταν να προχωρήσει ο Τσίπρας σε μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και σε διεύρυνσή του, και αυτό είπε δημόσια και ο ίδιος το βράδυ των εκλογών μετά την ήττα του.

Στην ηγετική ομάδα θεωρούν ότι, παρά τη χαμηλή ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για εγγραφή μελών, θα υπάρξει αλλαγή του κλίματος και ο άνεμος στην πορεία θα είναι ευνοϊκός.

Κεντρική Επιτροπή

Ο Τσίπρας δείχνει ότι δεν κάνει βήμα πίσω και εντός της εβδομάδας - ίσως αύριο Τετάρτη, ημέρα που θα είναι στο Παρίσι για ομιλία - θα ανακοινωθεί και η σύνθεση της πολυπληθούς Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) που θα συνεδριάσει πιθανότατα το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Επί της ουσίας θα πρόκειται για πολιτικό όργανο, όπως ήταν και το αίτημα των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας, το οποίο και αποτελεί την ομπρέλα κάτω από την οποία θα βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του και ουσιαστικά θα αποτελεί τη νέα ενιαία Κεντρική Επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι «πασοκογενείς» κατάφεραν (και αυτό έγινε με την προσωπική σφραγίδα του Τσίπρα, κίνηση που αποτελεί και μήνυμα στους 53+) να είναι το όργανο πολιτικό και όχι οργανωτικό, μια εξέλιξη που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και τις νέες ισορροπίες.

Στο νέο όργανο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 500 άτομα και ίσως φθάσουν και τα 550 (λόγω της μεγάλης σύνθεσής του θα δημιουργηθεί και μικρότερο συντονιστικό), εκ των οποίων τα 150 θα είναι τα μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα τόσα πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία, όπως οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, οι συντονιστές των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος, νυν και πρώην βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, πανεπιστημιακοί από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, κ.ά.

Για να μη δημιουργηθούν εντάσεις και ρήξεις στην παρούσα φάση, καθώς δεν είναι ζητούμενο για τον Τσίπρα, θα υφίστανται με την αυτοτέλειά τους και θα συνεδριάζουν η ΚΕ και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, ως γραμματέας του κόμματος που έχει αναπτύξει πολιτική συμμαχία με τους 53+, θα είναι το πρόσωπο που θα «τρέξει» το συνέδριο, ενώ θα υπάρξει και ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα απαρτίζεται από τα μέλη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στο Παρίσι για το χρέος

Η όλο και πιο έντονη και ουσιαστική συμμετοχή των πασοκογενών και ευρύτερα των κεντροαριστερών που συγκροτούν την Προοδευτική Συμμαχία δίνει και το στίγμα των προθέσεων του Τσίπρα και της ισχυρής και στενής προεδρικής ομάδας, όσο θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε λάθος δρόμο: μετάβαση σε μια πιο ήπια εκδοχή αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, ανεξάρτητα από εσωκομματικές φωνές, ενστάσεις και προβληματισμούς.

Σε αυτό το μοτίβο ο Τσίπρας θα βρεθεί την Τετάρτη στο Παρίσι, όπου προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Paris School of International Affairs, το οποίο δημιούργησε έδρα για το χρέος, θα μιλήσει - παρουσία και του κεντροαριστερού πρώην ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα - στο πλαίσιο των διαλέξεων που έχουν σχεδιαστεί με θέμα «Ενα μάθημα από την Ελλάδα». Επίσης, θα υπάρξει διάλογος με τους φοιτητές, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, αλλά και στελέχη της Αριστεράς (ερώτημα αποτελεί εάν θα συναντηθεί με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος είχε ζητήσει την αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και των Σοσιαλιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα