Ο Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ και τα… πετσετάκια
Εγραφα χθες για την τοξικότητα που καταγράφηκε στο Διαδίκτυο με αφορμή τον θάνατο του Κώστα Σημίτη. Είχα προγραμματίσει άλλο θέμα, με πρόλαβε όμως η επικαιρότητα. Ωστόσο, το θέμα στο οποίο ήθελα να αναφερθώ έχει άμεση σχέση με τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό και, πάντα κατά τη γνώμη μου, δίνει μία άλλη διάσταση στις αντιδράσεις των χολωμένων, ανίερων υβριστών του. Κυρίως των συριζαίων, με την ευρύτερη έννοια του όρου, ο οποίος πλέον και έχει μπατάρει και μπάζει από παντού, κάτι σαν τον «Τιτανικό» πριν γίνει μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια της θάλασσας.
Ο Σημίτης λοιπόν
Το ΠΑΣΟΚ του ’80 (με πόδι και στα 90s), αν και δεν ήταν μόνο αυτό, καταγράφηκε στη συλλογική συνείδηση ως το ΠΑΣΟΚ των μπουζουκιών και των τσιφτετελιών, της οικονομικής ανόδου και της μικροαστικής γκλαμουριάς, του τσαμπουκά και των ακροτήτων, των επιδομάτων και του γιούργια, της προσωπολατρίας για τον Ανδρέα, της Δήμητρας Λιάνη και των αστρολόγων της στο τέλος. Ηταν το «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια» που επαναλάμβανε η Λυδία Φωτοπούλου στην «Τούρτα της μαμάς», των μιμιδίων που γράφονται σήμερα στα σόσιαλ τύπου «Επί ΠΑΣΟΚ βάζαμε μάτσο με πεντοχίλιαρα κάτω από το πόδι του τραπεζιού για να μην κουνάει» ή «Επί ΠΑΣΟΚ ντρεπόμασταν να ψωνίσουμε στις εκπτώσεις».
Αυτή η εκδοχή του κόμματος (που, επαναλαμβάνω, δεν είναι η μόνη) έχει περάσει οριστικά και αμετάκλητα στη σφαίρα του γραφικού. Είναι η επιθεωρησιοποίηση μιας πολιτικής παράταξης που, συγχρόνως, την ξεδοντιάζει. Τι τύχη θα είχε σήμερα ένα τέτοιο κόμμα; Ουδεμία. Αρα αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελούσε απειλή για τους αντιπάλους του. Γι’ αυτό και καλλιεργείται, ειδικά από τους πασόκους που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολιτικά στρας
Το «Ο λαός τραγούδι θέλει, τέρμα τα προβλήματα» συνεχίστηκε, ως νοοτροπία, και επί των ημερών Σημίτη, δεν είχε όμως κομματική σφραγίδα. Απλώς, είχε κατακαθίσει στη συνείδηση των περισσοτέρων. Ο ίδιος εξέφρασε το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει εκλογές χωρίς φιγούρες στο ζεϊμπέκικο. Είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ με το οποίο προσπαθεί να συνδεθεί σήμερα το κόμμα. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει. Τώρα λοιπόν που, λόγω καραμπόλας, βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η ανάμνηση του σημιτικού ΠΑΣΟΚ φοβίζει αντιπάλους (εκτός και εντός κόμματος).
Γι’ αυτό και είναι απορίας άξιο γιατί ο Χάρης Δούκας επέτρεψε (δεν φαντάζομαι ότι έφτιαξε ο ίδιος το πρόγραμμα) να παρουσιαστεί στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή του αυτό το επιθεωρησιακό ΠΑΣΟΚ με τα πράσινα στρας, το «Τέρμα τα παράπονα» και αισθητική παρακμιακού μπουζουκομάγαζου. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι δεν μπορούσε να επέμβει στο «καλλιτεχνικό όραμα» του Δεληβοριά, αλλά υποθέτω ότι θα τον στενοχώρησε να βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως επιθεωρησιακό νούμερο. Διότι υποθέτω ότι θέλει κι αυτός να ανεβούν τα ποσοστά του κόμματος. Εκτός κι αν υποθέτω λάθος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάκης Χριστοδουλόπουλος: Απολύθηκε από το νυχτερινό κέντρο – «Είναι αμόρφωτος…», λέει ο ιδιοκτήτης
- Επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη
- Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε τον μεταπνευμοϊό
- Χριστίνα Βίδου: Αυτές τις εκπομπές αναλαμβάνει στον ΣΚΑΙ
- Μπαλάσκας για εξαφάνιση Βασίλη στη Λάρισα: «Αποκλείεται να είναι στα μοναστήρια» – Το πιθανότεριο σενάριο, σύμφωνα με τον αστυνομικό αναλυτή
- Μεταπνευμονοϊός HMPV: Τι λένε οι ειδικοί μετά το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη – «Καμία σχέση με τον κορωνοϊό» [βίντεο]
- Ξέσπασε ο Πέτρος Φιλιππίδης: «Ένα χρόνο ήμουνα φυλακή για μια κυρία που είπε ψέματα και αθωώθηκα. Δεν έχω μιλήσει πέντε χρόνια» - Αποχώρησε από τη δίκη (βίντεο)
- Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο δύο οδηγοί που πιάστηκαν στα χέρια για την παραχώρηση προτεραιότητας
- Ποιο είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας
- Στ. Λουκίδης στο Πρώτο για μεταπνευμονοϊό HMPV: Δεν είναι καινούργιος ιός – Δεν υπάρχει όμως, κάποια θεραπεία, ούτε σχετικό εμβόλιο (audio)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Παίζει γερά η επανεκλογή
- Η γλώσσα, οι βρισιές και οι λέξεις ταμπού λένε περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε
- Η ιστορία του κτιρίου που στέγαζε την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον
- Το U9 της BYD φέρνει τούμπα σε ότι γνωρίζαμε
- Στη Συρία θα παιχτεί το μέλλον του Αιγαίου;
- Ο Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ και τα… πετσετάκια
- Ανοίγει η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2025»
- Μεταπνευμονοϊός: Εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ο Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ και τα… πετσετάκια
- Το U9 της BYD φέρνει τούμπα σε ότι γνωρίζαμε
- Στη Συρία θα παιχτεί το μέλλον του Αιγαίου;
- Η γλώσσα, οι βρισιές και οι λέξεις ταμπού λένε περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε
- Παίζει γερά η επανεκλογή
- Μεταπνευμονοϊός: Εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα
- Ανοίγει η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2025»
- Η ιστορία του κτιρίου που στέγαζε την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον
- Καιρός: «Έρχονται χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα την Κυριακή»
- Η τραγική ιστορία της Λίμπερτι Πολύζου και της κόρης της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ευκαιρία
- ΟΑΣΑ: Αύξηση επικυρώσεων των εισιτηρίων το 2024 έναντι του 2023
- Χρυσοχοΐδης: Έμφαση στην εγκληματικότητα της υπαίθρου – Ραγδαία αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη
- Καβάλα: Γυναίκα μπήκε σε κατάστημα ως πελάτισσα και έκλεψε ρούχα
- Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στη ρωσική περιφέρεια Σαράτοφ προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά
- Μητσοτάκης από Κάιρο: Να προσπαθήσουμε εκεχειρία σε Γάζα και απελευθέρωση ομήρων
- Λος Άντζελες: Διάσημοι εκκενώνουν τα σπίτια τους μετά τη φωτιά – Το σοκαρισμένο βλέμμα του Μπεν Άφλεκ
- Για κάθε επιχείρηση που κλείνει, τρεις νέες ανοίγουν – «Η αριθμητική και ποιοτική πορεία του επιχειρείν θα συνεχιστεί το 2025»
- Καβάλα: Συνελήφθη γυναίκα που μπήκε σε κατάστημα ως πελάτισσα και έκλεψε ρούχα
- Τάσος Ξιαρχό: "Η μητέρα μου έμαθε από την τηλεόραση ότι είμαι θετικός στον HIV"



