«Ο μεγάλος θυμός»
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και στον πυρήνα στελεχών που εσχάτως δραστηριοποιούνται στο Ινστιτούτο Τσίπρα, κινούνται με τη βεβαιότητα ότι η φύση απεχθάνεται το κενό. Το αριστοτέλειο αξίωμα έχει εφαρμογή και στην πολιτική – και τα παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν είναι αμέτρητα. Το μήνυμα είναι πως εάν έχει διαμορφωθεί ανοικτό πεδίο στην εγχώρια πολιτική σκηνή, κάποιος θα το καλύψει – ακόμη κι αν δεν μετράει από την πλευρά του τα πράγματα με την ίδια ζέση. Θα υποκύψει στις συνθήκες και το πιεστικό κλίμα που διαμορφώνεται
Η θεωρία δεν δείχνει πολύπλοκη και μια ομάδα υπουργών και κομματικών στελεχών σπεύδει ήδη να την υπηρετήσει. Στη γραμμή του «Θεέ μου, από τι γλιτώσαμε!..» και με το βιβλίο του Τσίπρα υπό μάλης, ως ντοκουμέντο που την επιβεβαιώνει, ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει από τους πρώτους ενεργοποιηθεί, καθώς κρίνεται ότι η παρεμβατικότητά του ακουμπά και στα δύο κοινά. Οι κεντρώοι θα ξαναπεράσουν μια φάση περισυλλογής και οι θυμωμένοι δεξιοί θα πιεστούν για τον επαναπατρισμό τους.
Το βασικό πρόβλημα για το Μαξίμου, που προσπαθεί να καταγράψει μέσα από τα κλειστά focus groups όλα τα ενδεχόμενα, είναι ότι μια επιχείρηση επιστροφής στο 2019 πρέπει να διαγράψει μια κυβερνητική θητεία που έχει εισέλθει πλέον στον έβδομο χρόνο της. Σε βάθος χρόνου, οι κυβερνήσεις μετρούν περισσότερη δυσαρέσκεια και λιγότερα χειροκροτήματα. Oπως το διατυπώνει πρωθυπουργικός συνεργάτης, ακόμη και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έχασε από τους Εργατικούς του Κλέμεντ Ατλι, τον Ιούλιο του 1945, όταν άπαντες τον αναγνώριζαν ως «πατέρα της νίκης» στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φθορά του χρόνου διαμορφώνει πολλές φορές μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Εάν ένα 70%, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, κινηθεί με μια σκληρή αντικυβερνητική λογική, ουδείς αποκλείει κάποιος από την αντιπολιτευτική πτέρυγα να ευνοηθεί, ως μαγνήτης αυτής της αντίδρασης. Στον «μεγάλο θυμό» ελπίζει εκ νέου και ο Τσίπρας, προσδοκώντας ένα τέτοιο σκηνικό να λειτουργήσει σαν διυλιστήριο και για τη δική του τοξικότητα.
Στην πραγματικότητα, μια επιστροφή στο δίπολο του 2019 (και του 2023) προκύπτει περισσότερο ως ανάγκη να αντιπαρατεθεί απέναντι στον Μητσοτάκη μια επιλογή με πιο ισχυρή πρωθυπουργήσιμη εικόνα σε σχέση με το πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται αυτή την ώρα επί σκηνής. Αυτονόητα, καθώς έχει διατελέσει πεντέμισι χρόνια ένοικος του Μαξίμου, τα ποσοστά του Τσίπρα είναι στις μετρήσεις καλύτερα. Αλλά όσοι αναλύουν τα ποιοτικά στοιχεία και τα επιμέρους ερωτήματα των ίδιων μετρήσεων, διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το εάν μια επιστροφή στο δίπολο Μητσοτάκης – Τσίπρας μπορεί να διαμορφώσει νέες δυναμικές για την Ελλάδα της επομένης δεκαετίας ή ένα κενό θα συνεχίσει να παραμένει ακάλυπτο, αφήνοντας χώρο και για άλλους. Προφανώς η εικόνα είναι νωρίς για να αποκρυσταλλωθεί, αλλά παρά τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να χάσει η ΝΔ τον πρώτο λόγο, καθ΄ οδόν προς τις κάλπες.
Από τις αρχές του 2026, ωστόσο, τα νέα πολιτικά στοιχήματα θα έχουν να κάνουν με τις συνεργασίες που αναδεικνύονται μέσα στο ρευστό τοπίο. Και το βασικό ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσετε;», το οποίο θα καλείται προσεχώς να απαντά ο Μητσοτάκης, ίσως αποδειχθεί ακόμη ένα από τα προβλήματά του.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας φούρνων - Έτρεχε με 216 χλμ./ώρα στη Λ. Βουλιαγμένης
- Καιρός: «Στον προθάλαμο του χειμώνα από τις 4 Δεκεμβρίου» - Ραγδαίες βροχές προβλέπει ο Κολυδάς
- Ντόρα Μπακογιάννη: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μας και το «πληρώνουμε» τώρα – Ο πατέρας μου είχε παντρέψει κάποιον ξάδερφο ή αδερφό του «Φραπέ»
- Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ο σεισμικός χάρτης της Ελλάδας – Δείτε πού βρίσκονται όλα τα ενεργά ρήγματα
- Συνελήφθησαν οδηγοί που έτρεχαν σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με 179 και 216 χλμ
- Ιδού ο σεισμικός χάρτης με όλα τα ρήγματα στην Ελλάδα: 3.600 ενεργά και πιθανώς ενεργά, υπάρχουν και «μη ανιχνεύσιμα»
- Αναίτια φραστική επίθεση δέχθηκε στην Πάτρα η Χριστίνα Αλεξοπούλου – «Ο φασισμός δεν θα περάσει» απαντά η βουλευτής της ΝΔ
- Αποστρατεύεται έπειτα από 35 χρόνια ο εμβληματικός τροχονόμος της Κηφισίας, Σπύρος Μερτζανίδης
- Συνελήφθη γνωστός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης φούρνων στην Αττική να τρέχει με 216 χιλιόμετρα
- Σεισμικός χάρτης της Ελλάδας: Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες νέα ρήγματα - Πάνω από 2.000 τα ενεργά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κακοκαιρία Adel: Συναγερμός στα Δωδεκάνησα, καταστροφές στη Θάσο – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
- Οι «σταθερές» του Ράφα Μπενίτεθ
- Το παραμύθι και η αλήθεια για τη συνάντηση Τσίπρα – Ψυχάρη
- Ενα προπονητικό εργαλείο
- O Πιερρακάκης υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup
- Το πρώτο κόμμα απαραίτητο συστατικό σε κυβέρνηση συνεργασίας
- Ο Ελ Κααμπί ανάμεσα στους κορυφαίους επιθετικούς του Champions League
- Ντόρα Μπακογιάννη: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μας και το πληρώνουμε τώρα
- Φανάρι: Αποκλειστικές εικόνες από τον συνωστισμό με τους υψηλούς καλεσμένους
- Τίνος είναι ο Φραπές;
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- «Ο μεγάλος θυμός»
- Το πρώτο κόμμα απαραίτητο συστατικό σε κυβέρνηση συνεργασίας
- Ανατροπή στους κόλπους της Εκκλησίας: Πάπας και Πατριάρχης «αγγίζουν» κοινή ημερομηνία Πάσχα
- Ολυμπιακός: Σημαντικό ορόσημο για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που συμπληρώνει 90 παιχνίδια
- Η κρουαζιέρα δεν φέρνει πολιτική αλλαγή
- Εκτοξεύονται οι προ-κρατήσεις στους χειμερινούς προορισμούς: Πληρότητες έως 100% ενόψει Χριστουγέννων
- Τσιπροhype
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 5 Δεκεμβρίου
- Τίνος είναι ο Φραπές;
- Ο μακρύς δρόμος της «Ιθάκης» γεμάτος περιπέτειες χωρίς γνώσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάπας Λέων: Live η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι – Δοξολογία και κοινή διακήρυξη
- Ολυμπιακός: Χωρίς τους Τσικίνιο, Ποντένσε και Ταρέμι στο Αγρίνιο
- Τραμπ: Κλείνει «στο σύνολό του» ο εναέριος χώρος πάνω και γύρω από τη Βενεζουέλα
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 1-5 Δεκεμβρίου
- Σπύρος Μερτζανίδης: Στη σύνταξη βγαίνει μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας ο εμβληματικός τροχονόμος της Κηφισίας (Εικόνες)
- «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα»
- Συνελήφθη ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας φούρνων - Έτρεχε με 216 χλμ./ώρα στη Λ. Βουλιαγμένης
- Κασσελάκης από Θεσσαλονίκη: Αυτούς που θάβει ο Τσίπρας, τους διάλεξε ο ίδιος, εγώ τους κληρονόμησα
- Δελτίο Καιρού 29/11/25
- Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 5 Δεκεμβρίου



