Ο Λάνθιμος δίπλα στον Σκορσέζε

Yποψήφια σε αρκετές κατηγορίες των βραβείων Χρυσές Σφαίρες που κάθε χρόνο δίνει η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, είναι η τελευταία και ήδη βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor things». Η ταινία διεκδικεί επτά βραβεία σε έξι κατηγορίες: καλύτερης ταινίας στον τομέα κωμωδία ή μιούζικαλ, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Εμα Στόουν), καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου (δύο  υποψηφιότητες – Μαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφόε) καλύτερου σεναρίου (Τόνι Μακναμάρα),

καλύτερης μουσικής (Τζέρκσιν Φέντριξ) και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Poor things» ισοβαθμεί σε αριθμό υποψηφιοτήτων με την ταινία «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε η οποία εκτός άλλων είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, για το σκηνοθεσίας και για τρία βραβεία ερμηνειών: Λίλι Γκλάντστοουν – γυναικεία ερμηνεία σε δραματική ταινία, Λεονάρντο Ντι Κάπριο – ανδρική ερμηνεία σε δραματική ταινία και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο – β’ ανδρικού ρόλου.

Οι υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών για τις κινηματογραφικές παραγωγές του 2023 ανακοινώθηκαν χθες, ενώ η απονομή θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου στο Λος Αντζελες. Σε αριθμό υποψηφιοτήτων πρώτη είναι η παγκόσμια επιτυχία της Γκρέτα Γκέργουιγκ «Barbie» που διεκδικεί εννέα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης ταινίας στον τομέα κωμωδία / μιούζικαλ, σκηνοθεσίας, σεναρίου (διπλή υποψηφιότητα για την Γκέργουιγκ) και ερμηνειών για τη Mάργκο Ρόμπι (γυναικεία ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ) και τον Ράιαν Γκόσλινγκ (β’ ρόλος). Να σημειωθεί ότι τρία τραγούδια της «Barbie» είναι υποψήφια.

Αμέσως πιο κάτω, δεύτερη σε αριθμό υποψηφιοτήτων (οκτώ) βρίσκεται το αριστουργηματικό «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, εκτός άλλων υποψήφιο ως καλύτερη δραματική ταινία, για τη σκηνοθεσία όπως και για τις ερμηνείες των Κίλιαν Μέρφι – καλύτερη σε δραματική ταινία, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ – β’ ανδρικού ρόλου και Εμιλι Μπλαντ – β’ γυναικείου ρόλου. Επίσης η ταινία του ελληνικής καταγωγής αμερικανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλεξάντερ Πέιν «Τα παιδιά του χειμώνα» (The holdovers) προτάθηκε σε δύο κατηγορίες: ως καλύτερη κωμωδία / μιούζικαλ και για την ερμηνεία του Πολ Τζιαμάτι – καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ.

Η «Ανατομία μιας πτώσης»

Εντυπωσιακή όμως είναι και η παρουσία της γαλλικής ταινίας «Ανατομία μιας πτώσης» που εκτός από την υποψηφιότητα της καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, έχει και μια στην κατηγορία της καλύτερης δραματικής ταινίας καθώς και του σεναρίου. Επίσης η γερμανίδα ηθοποιός Σάντρα Χούλερ είναι υποψήφια στην κατηγορία της καλύτερης δραματικής γυναικείας ερμηνείας. Εκπληξη αποτελεί και η υποψηφιότητα της φινλανδής ηθοποιού Αλμα Πόιστι για τα «Πεσμένα φύλλα» του Ακι Καουρισμάκι που διεκδικεί και το βραβείο της καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας.

Σε μεταβατικό στάδιο και έτοιμη να αγκαλιάσει μια νέα εποχή ανακτώντας την παλιά αίγλη της, η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ πρόσθεσε από φέτος δύο νέες κατηγορίες: του καλύτερου κινηματογραφικού επιτεύγματος στα ταμεία και του καλύτερου stand-up κωμικού. Με αυτόν τον τρόπο ακούγονται ταινίες που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν να ακουστούν διαφορετικά. Συνεπώς ταινίες οι «Φύλακες του Γαλαξία 3», «Επικίνδυνη αποστολή: Θανάσιμη εκδίκηση μέρος πρώτο» και «John Wick: Chapter 4», συνυποψήφιες στην κατηγορία του καλύτερου κινηματογραφικού επιτεύγματος στα ταμεία με τις «Oppenheimer» και «Barbie».

Keywords
Τυχαία Θέματα