Ο κύκλος των ειδήσεων
Ο Τζέιμς Αμπραμ Γκάρφιλντ ήταν γνωστός σε όλους όσοι τον ήξεραν ως ένας ευγενής, έντιμος άνθρωπος, με ισχυρή θέληση και γερό μυαλό. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Κλίβελαντ του Οχάιο, κατάφερε όμως να ξεφύγει μελετώντας. Λένε πως ήταν ιδιαίτερα ευφυής, και πως μπορούσε να μεταφράσει ένα αγγλικό κείμενο στα ελληνικά με το ένα χέρι και στα λατινικά με το άλλο – ταυτόχρονα.
Ο Γκάρφιλντ έγινε πρόεδρος ενός μικρού κολεγίου, στρατηγός στον Στρατό της Ενωσης και μέλος της Βουλής
Ηταν Σάββατο 2 Ιουλίου του 1881, και ο Γκάρφιλντ ανυπομονούσε να ξεφύγει από τις καυτές θερμοκρασίες της Ουάσιγκτον ώστε να δει καταρχάς τη γυναίκα του, τη Λουκρίσια, ή Λουκρητία αν προτιμάτε, που ανέρρωνε πλάι στον ωκεανό, στο Νιου Τζέρσεϊ, από ελονοσία, και κατόπιν να αποσυρθεί για ένα θερινό διάλειμμα στο αγρόκτημά του, στο Μέντορ του Οχάιο. Βρισκόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό Βαλτιμόρης και Ποτόμακ όταν ξαφνικά, δέχθηκε δύο σφαίρες, μία στο μπράτσο και μία στην πλάτη. Τον είχε πυροβολήσει ένας 39χρονος που θεωρούσε ότι η ζωή τού χρωστούσε θέση γενικού προξένου στο Παρίσι, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένας αποτυχημένος. Οι γιατροί που έσπευσαν στον σταθμό βεβαίωσαν τον Γκάρφιλντ ότι θα ζούσε, παρότι οι ίδιοι ήταν αβέβαιοι. Ο πρόεδρος μεταφέρθηκε πίσω στον Λευκό Οίκο, με άμαξα, μέσα σε αφόρητους πόνους.
Λίγες ώρες αφότου έπεσαν οι πυροβολισμοί στην Ουάσιγκτον, πρέπει να είχαν ενημερωθεί πια όλοι οι Νεοϋορκέζοι. Τα τηλεγραφεία και οι εφημερίδες του 1881 αναρτούσαν τα τηλεγραφήματα σε τεράστιους μαυροπίνακες έξω από τα γραφεία τους. Στην ύπαιθρο, ο κόσμος συγκεντρωνόταν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπου οι τηλεγραφικές γραμμές έτρεχαν παράλληλα με εκείνες των σιδηροδρόμων. Η κοινωνία είχε συνηθίσει πλέον να διαβάζει ρεπορτάζ από άλλες περιοχές της χώρας στις εφημερίδες. Οταν όμως οι «New York Times» κυκλοφόρησαν με τον τίτλο «Ο Πρόεδρος Γκάρφιλντ πυροβολήθηκε από έναν δολοφόνο», η χώρα συγκλονίστηκε.
Παρότι η προεδρία του μετρούσε μόλις τέσσερις μήνες, ο Τζέιμς Αμπραμ Γκάρφιλντ ήταν ήδη αγαπητός και δημοφιλής ρήτορας από τότε που είχε θητεύσει στο Κογκρέσο. Καθώς έδινε μάχη για τη ζωή του, λάμβανε στήριξη από παντού, από μετανάστες στα βορειοανατολικά, κοινότητες μαύρων στον Νότο, εποίκους στη Δύση. Παρότι υπήρξε υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, πίστευε βαθιά στην εκπαίδευση και στην επιχειρηματικότητα. Τα τηλεγραφήματα για την κατάστασή του ένωσαν αυτές τις διαφορετικές ομάδες. Την επομένη, πλήθη συγκεντρώθηκαν στα τηλεγραφεία, και όλοι ανακουφίστηκαν βλέποντας το μήνυμα στον μαυροπίνακα: «Υπάρχει πλέον πιο ελπιδοφόρο κλίμα».
Ο ιδιαίτερος γραμματέας του Γκάρφιλντ, ο 23χρονος Τζόζεφ Στάνλεϊ Μπράουν, ανέλαβε να στέλνει στον Τύπο ενημερωτικά δελτία μέσω τηλεγράφου, και το έκανε τρεις φορές τη μέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, χωρίς να παραλείπει καμία λεπτομέρεια, για το πώς κοιμήθηκε, τι διάθεση είχε και τι έφαγε ο πρόεδρος, πέραν της θερμοκρασίας, του σφυγμού και της αναπνοής του. Το έθνος τα καταβρόχθιζε όλα. Αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γκάρφιλντ ζήτησε να τον μεταφέρουν στις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ, ώστε να είναι πιο κοντά στη θάλασσα που τόσο αγαπούσε. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, στις 19 Σεπτεμβρίου, «ώρα 10.35 μ.μ.», όπως ενημέρωσε τον κόσμο ένα τηλεγράφημα. Ο Γκάρφιλντ δεν πρόλαβε να μετασχηματίσει το έθνος ως πρόεδρος. Ομως κατά τις 79 ημέρες που πέρασε στο νεκροκρέβατό του, έθεσε άθελά του τα θεμέλια για τις συνήθειες βουλιμικής κατανάλωσης ειδήσεων που έμελλε να χαρακτηρίσουν τη σύγχρονη Αμερική.
Εκεί, στις ΗΠΑ, γεννήθηκε, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι εφημερίδες δημοσίευαν πολλαπλές εκδόσεις μέσα στην ίδια ημέρα, ο όρος «news cycle», «κύκλος ειδήσεων», που αρχικά αναφερόταν, ακριβώς, στην περιοδικότητα των εκδόσεων των εφημερίδων αλλά με τον καιρό πήρε την έννοια του χρόνου που μια είδηση παραμένει «ζωντανή» στα μέσα ενημέρωσης μέχρι να αντικατασταθεί από νέα γεγονότα. Εκεί, στις ΗΠΑ, πρωτοέγινε ταχύτερος ο κύκλος αυτός, τη δεκαετία του 1980, με την εμφάνιση του CNN, κι έπειτα ταχύτερος ακόμα, με το Διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια. Εχουμε όμως φτάσει σε μια εποχή που οι κύκλοι ανοίγουν και κλείνουν χωρίς να προλαβαίνει καν το ανθρώπινο μυαλό να τους επεξεργαστεί, η αμερικανική εισβολή στη Βενεζουέλα έχει ήδη ξεχαστεί, αύριο θα ξεχαστεί και η εξέγερση στο Ιράν, μεθαύριο πιθανόν να ξεχαστεί και η προσάρτηση της Γροιλανδίας, βομβαρδιζόμαστε από συνταρακτικά γεγονότα αλλά εκείνο που μας καθηλώνει είναι ο ρυθμός και όχι τα γεγονότα αυτά καθαυτά, συνηθίζουμε στο χάος. Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν χειρότερα και καλύτερα ενημερωμένοι ταυτόχρονα. Ιδανικές λείες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσοχή, αν δείτε αυτά τα ψηφία μην το σηκώσετε - Η νέα τηλεφωνική απάτη που έχει παγιδεύσει πολλούς
- Κλείνει μετά από 40 χρόνια ιστορικό καφέ στη Θεσσαλονίκη - «Κάθε τραπέζι, μια ιστορία»
- Συγκλονίζει μητέρα θύματος Τεμπών: «Δεν ρωτάνε για τα παιδιά που χάθηκαν και ασχολούνται με το κόμμα Καρυστιανού»
- Πριγκίπισσα Ειρήνη: «Σβήνει μέρα με την μέρα» λέει το περιβάλλον της – Ώρες αγωνίας για την βασίλισσα Σοφία
- Θρίλερ με την 16χρονη Λόρα: «Δεν περίμενα να είναι 16 χρονών – Έβγαλε τα καλλυντικά της και βαφόταν»
- Οι αγρότες «πλημμύρισαν» με τα τρακτέρ τον Πλατύκαμπο Λάρισας – Δείτε εικόνα από drone
- Τα ελληνικά τρένα επιτέλους «ξυπνούν»
- Φρενίτιδα για το Παναθηναϊκός AKTOR – Ολυμπιακός: Μεταδόθηκε σε 123 χώρες
- Εθελοντές πέρασαν ώρες σε δωμάτιο με ασθενείς με γρίπη, αλλά κανείς δεν αρρώστησε – Τι τους έσωσε
- Άγριος καβγάς Μαρκόπουλου με αγρότη σε απ' ευθείας μετάδοση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ο κύκλος των ειδήσεων
- Σοκ στην Τουρκία: Γυναίκα δικαστής πυροβολήθηκε από τον πρώην σύζυγό της μέσα στο δικαστήριο
- Τα παπαδοπαίδια του Πούτιν
- Ο κώδικας έσπασε, η εγκληματική οργάνωση εκτέθηκε – Πώς η Europol «ξεσκέπασε» δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών
- Σε επίπεδα ρεκόρ η ρύπανση στον Κηφισό: Καταγράφηκε δεύτερος «θάνατος»
- Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: «Επιλέγουμε τη Δανία έναντι των ΗΠΑ»
- Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ – ΠΑΣΟΚ: Δεν θυμόταν, δεν γνώριζε, δήλωσε άγνοια για κρίσιμα θέματα η πρώην Αντιπρόεδρος Άννα Μαρία Γιάντση
- Διαβατήρια: Αυτά είναι τα πιο ισχυρά του κόσμου για το 2026 – Η θέση της Ελλάδας
- Έρχεται η πρώτη φρεγάτα Belh@rra «Κίμων»: Πώς αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο
- ΗΠΑ: Πάουελ, πολιτική πίεση, αντίσταση
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ο κύκλος των ειδήσεων
- Σοκ στην Τουρκία: Γυναίκα δικαστής πυροβολήθηκε από τον πρώην σύζυγό της μέσα στο δικαστήριο
- Η Ελλάδα και το νέο αποτύπωμα της ναυτικής ισχύος
- Έρχεται η πρώτη φρεγάτα Belh@rra «Κίμων»: Πώς αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο
- Tι αντιλαμβάνεται ως πισώπλατη μαχαιριά ο Στέλιος Ρόκκος; To άγνωστο περιστατικό που δεν ξέραμε!
- Τα παπαδοπαίδια του Πούτιν
- Εφιάλτης για γυναίκα στον Πύργο: Ο σύζυγος της επιτέθηκε με μαχαίρι και επιχείρησε να αυτοκτονήσει
- Από τον Ρούσντι και τον Μασκ μέχρι την Μπίλι Αϊλις – Τα πιο πολυαναμενόμενα ντοκιμαντέρ του 2026
- ΠΑΟΚ: Δεν ανακοίνωσε αποστολή ενόψει Ολυμπιακού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Βρετανία καταδικάζει την ηγεσία του Ιράν για «βάναυση δολοφονία διαδηλωτών»
- Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου - Καταργείται ο ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο, νέο ραντεβού την επόμενη εβδομάδα
- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες – Τα θέματα που συζητήθηκαν
- Κοκοτσάκης στο Newsbreak: Η κίνηση Καρυστιανού είναι το «παιδί» της θεσμικής ασφυξίας που νοιώθει η κοινωνία
- Κύμα διεθνούς αλληλεγγύης για τον 26χρονο «ήρωα του Ιράν» – Κινδυνεύει με απαγχονισμό
- Συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες: Ερχονται βελτιώσεις σε ρεύμα και πετρέλαιο
- Στο σινεμά με την Ιζαμπέλλα Φούλοπ
- Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατέθεσε η πρώην αντιπρόεδρος Αννα Μαρία Γιάντση
- Εύκολη τάρτα με κολοκύθα και κάστανα
- Τα διλήμματα Τραμπ για παρέμβαση στο Ιράν – Αβεβαιότητα, κίνδυνοι και περιορισμένες επιλογές



