Ο Κύκλος Ιδεών επιστρέφει

Μεγαλεία για τον Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Για 7η συνεχή χρονιά, ο ακαταπόνητος εμπνευστής του (που τόσο λείπει από τη δρώσα πολιτική) διοργανώνει, σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, το ετήσιο συνέδριό του, που εντάσσεται και αυτό στη σειρά συνεδρίων με τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά». Το νέο συνέδριο «Η Ελλάδα

μετά VII» θα διεξαχθεί 5-7 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», έχει γενικό θέμα «Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα» και όπως πάντα σχεδόν θα ξεκινήσει με μια έρευνα της Metron Analysis του Στράτου Φαναρά, η οποία και θα καταδείξει τις τάσεις στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Τρεις μετά το μεσημέρι της Κυριακής θα αρχίσουν οι εργασίες του συνεδρίου, με την παρουσίαση της έρευνας και μικρό πρόλογο του Ευάγγελου, και οι θεματολογικές του ενότητες έχουν τίτλους όπως: Το ελληνικό πολιτικό ζήτημα [Κυριακή]. Μεγάλες εκσυγχρονιστικές προκλήσεις [Δευτέρα 6/11/2023 (10:00-18:00)]. Οικονομία: τα προφανή και πέρα από αυτά [Τρίτη 7/11/2023 (10:00-17:00)]. Η ελληνική εξωτερική πολιτική απέναντι στις διεθνείς και περιφερειακές αβεβαιότητες [Τρίτη 7/11/2023 (17:00-21:00)].

Οσοι πιστοί προσέλθετε, δεν ακούς κάθε μέρα Βενιζέλο (πια…).

Αποθέωση Τασούλα

Εγώ, Τετάρτη βράδυ είχα πάει στον «Φάρο» του «Σταύρος Νιάρχος» προσκεκλημένος του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου. Το μόνο που θα πω ήταν ότι έδωσε το παρών η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, εκτιμώντας έναν θεσμό που έχει δώσει πάρα πολλά στη χώρα.

Φυσικά, ήταν εκεί και όλη η… διαπλοκή μαζεμένη, φυσικά σε πηγαδάκια, και νομίζω ότι λογικά πρέπει να ήταν η πιο μεγάλη – δημόσια, το τονίζω! – μάζωξη πολιτικών και εκπροσώπων της διαπλοκής, που έχει γίνει τα τελευταία, πολλά χρόνια. Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι, κάτι ανάλογο, στο οποίο να είχα προσκληθεί.

Είχε και φαγητό, είχε και live μουσική, προβλήθηκαν και μερικά βίντεο στις γιγαντοοθόνες, αναφορικά με την προσφορά του ΤΕΕ στη χώρα – μια χαρά περάσαμε.

Από τα λογύδρια των πολιτικών, ξεχώρισα, με μια δόση υποκειμενικότητας (λόγω κοινής καταγωγής), την ομιλία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, που μίλησε από στήθους και θυμήθηκε μέχρι την… πολιορκία της Τύρου από τις στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μόνο και μόνο για να εκθειάσει τη συνεισφορά των μηχανικών που κουβαλούσε μαζί του ο μακεδών στρατηλάτης στην κατάληψη του φρουρίου, αν και του πήρε ενάμιση χρόνο να τα καταφέρει…

Φυσικά αποθεώθηκε. Ο πρόεδρος Τασούλας, όχι ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ζητούνται μηχανικοί στην πολιτική

Στην ίδια εκδήλωση τα βλέμματα (κι από κοντά τα φλας των φωτογράφων)… άστραψαν, καθώς κάποια στιγμή κατά την αποχώρηση της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού από την εκδήλωση (έφυγαν νωρίς νωρίς, γιατί εκείνη είχε άλλη απασχόληση και εκείνος έπρεπε να ετοιμαστεί για την αναχώρηση για Κίνα), η κ. Σακελλαροπούλου σταμάτησε στο διπλανό τραπέζι όπου καθόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Είπαν κάτι τυπικά και μετά ο Ανδρουλάκης της πέταξε ένα «ο πολιτικός κόσμος θα ήταν καλύτερος αν υπήρχαν περισσότεροι μηχανικοί στην πολιτική» (μηχανικός ων και ο ίδιος). Η Πρόεδρος έδειξε να συμφωνεί και εξ ανάγκης στην κουβέντα έλαβε μέρος και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι πρέπει να το κοιτάξουμε αυτό ή κάτι τέτοιο.

Οσοι τους είδαν και πίστεψαν ότι ειπώθηκε και κάτι άλλο μεταξύ τους, ενημερώνω πως όχι. Ούτε πρόσκληση να τα πουν από κοντά ούτε τίποτε. Επόμενο (άλαλο) ραντεβού την προσεχή Δευτέρα, στην εκδήλωση τιμής για τον κ. Κώστα Σημίτη.

Απόσυρση ή «μπλεξίματα»

Είχαμε και ένα άλλο τετ-α-τετ στη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΤΕΕ. Προσερχόμενος ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έπεσε πάνω στον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Χαιρετήθηκαν, ίσως πιο θερμά του αναμενομένου, ο Πρωθυπουργός είπε ένα «τι κάνεις, Γιώργο, να τα πούμε καμιά στιγμή», ο Πατούλης απάντησε με ένα βεβιασμένο «όποτε θέλεις» και η στιγμιαία συζήτηση τελείωσε εκεί. Θυμίζω ότι την τελευταία φορά που συνομίλησαν ήταν εκεί στις αρχές Αυγούστου, όταν τον κάλεσε πρώτα ο Γιώργος Γεραπετρίτης (!) για να του αναγγείλει ότι «σε λίγο θα σε πάρει ο Πρωθυπουργός». Κι όταν τον κάλεσε ο Πρωθυπουργός ήταν μόνο για να του αναγγείλει το κακό το νέο: «Η απόφασή μου – φέρεται ειπών – είναι να ορίσω υποψήφιο για την περιφέρεια τον Νίκο τον Χαρδαλιά. Σου ζητώ να την αποδεχτείς, αλλιώς θα έχουμε μπλεξίματα»!!!

Ο Πατούλης όπως είναι γνωστό υπάκουσε αδιαμαρτύρητα (ως καλός στρατιώτης Σβέικ) στην πρωθυπουργική απόφαση, αλλά ένα κενό μέσα του το έχει: ακόμη δεν του έχει εξηγηθεί ποια είναι αυτά τα «μπλεξίματα» που θα είχε, ποιο το περιεχόμενό τους και γιατί εξαιτίας της πιθανότητας να τα έχει, θα έπρεπε να αποσυρθεί από την κούρσα για την ανανέωση της θητείας του. Υποθέτω ότι με την απορία θα μείνει…

Το κληροδότημα Ζάππα και τα ρουσφέτια

Γνωρίζετε ότι έχω μια ευαισθησία για τα θέματα της Ηπείρου και ειδικότερα την ανάδειξη θεμάτων που την αφορούν. Το σημερινό μου θέμα αφορά την οικειοθελή αποχώρηση από την προεδρία του ΔΣ του Ζαππείου Μεγάρου της φίλης μου, πολύπειρης διπλωμάτου, Χριστίνας Βαγενά. Η κ. Βαγενά είχε μια ιδιαίτερα επιτυχή παρουσία στη διοίκηση του Ζαππείου, καθώς παρέλαβε το κληροδότημα του βορειοηπειρώτη εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, σε μια απερίγραπτη κατάσταση, και το αναβάθμισε πλήρως σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο ότι αύξησε κατακόρυφα τα έσοδα του ελλειμματικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα να έχει πλέον θετικό ισοζύγιο, είναι και ότι μετέβαλε τον χώρο του Ζαππείου, ένα νεκρό, μουσειακού χαρακτήρα κτίριο, σε ζωντανό οργανισμό.

Ως και τα «Ολύμπια», αγωνιστικό θεσμό (με αγώνες πυγμαχίας, ξιφασκίας κ.λπ.) που προέβλεπε η διαθήκη του Ζάππα αναβίωσε – η τελευταία φορά που είχαν πραγματοποιηθεί ήταν στο μακρινό 1889. Και αφήνω κατά μέρος μια σειρά σοβαρών παρεμβάσεων που ανέδειξαν το Μέγαρο και τους γύρω χώρους. Θα σταθώ μόνο στην ανάδειξη των 25 αγαλμάτων του κήπου του Ζαππείου και τη μελέτη φωτισμού του Ζαππείου Μεγάρου, την οποία αφιλοκερδώς προσέφερε η κυρία Ελευθερία Ντεκώ.

Γιατί τα επισημαίνω όλα αυτά; Διότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση, για δικούς της λόγους, δεν ζήτησε από την κ. Βαγενά να παραμείνει στη θέση της, το ζήτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με την επιταγή της διαθήκης Ζάππα, ο εκάστοτε πρόεδρος να είναι ηπειρώτικης καταγωγής. Το λέω, διότι κατά καιρούς διάφοροι υπουργοί Οικονομικών, στην εποπτεία των οποίων ανήκει το κληροδότημα Ζάππα, αποπειρώνταν να τακτοποιήσουν «ρουσφέτια». Οι πελοποννησιακής καταγωγής, Πελοποννήσιους, οι κρητικής, Κρητικούς, και πάει λέγοντας. Δεν φαντάζομαι να γίνει καμία τέτοια απόπειρα, εν προκειμένω…

Ανοικτή πρόσκληση

Παρότι κινδυνεύω να μεταβληθεί η στήλη σήμερα κάτι σε δελτίο εκδηλώσεων, ενημερωτικά αναφέρω ότι για την εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας προς τιμήν του κυρίου Κώστα Σημίτη, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις. Οποιος θέλει προσέρχεται. Η αναφορά γίνεται κατόπιν παρακλήσεως της οργανωτικής επιτροπής, δεδομένου ότι ορισμένοι εμφανίζονται περίπου ως θιγέντες, επειδή δεν έχουν λάβει – ακόμη! – πρόσκληση για να παραστούν στην εκδήλωση. Δεν εστάλησαν προσκλήσεις, δεν θα σταλούν, άρα αδίκως περιμένουν, όσοι περιμένουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα