Ντόρα: «Για την κυβέρνησή τους αποφασίζουν οι Έλληνες και κανείς άλλος»

Στα πλαίσια των ίδιων συνεντεύξεων η κα Μπακογιάννη ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κατανοούμε πως η Ελλάδα έχει δουλειά να κάνει. Αυτό είναι θεμιτή ανησυχία από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων μας. Κατανοούμε την κριτική πως η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έκανε καμιά μεταρρύθμιση. Στο μεσοδιάστημα όμως οι Έλληνες
έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί ως αναξιόπιστο έναν ολόκληρο λαό.

Το
Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει το ιδιαιτέρως αυστηρό πακέτο διάσωσης, και μάλιστα δυο φορές. Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπέγραψαν τις δηλώσεις που απαίτησαν οι εταίροι μας. Τα 325 εκ.
ευρώ, που πρέπει να εξοικονομηθούν, βρέθηκαν. Οταν μετά από όλα αυτά ο λαός ακούει ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση τότε καταλαβαίνετε ότι θα πούμε φτάνει!

Τις ανησυχίες των Γερμανών μπορώ να τις καταλάβω. Και εγώ η ίδια κατακρίνω το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

Από την άλλη όμως, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει υποχρεώσεις που είναι πολύ πιο αυστηρές σε σχέση με ό,τι ζητήθηκε από οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά τον Πόλεμο. Η οικονομία βρίσκεται για πέμπτη χρονιά σε ύφεση. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι άνεργοι. Το εισόδημα πολλών Ελλήνων μειώθηκε στο μισό. Μειώσαμε τον κατώτερο μισθό στα 480 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο δύσκολη περίοδο να αρνείστε το σεβασμό σε ένα ολόκληρο λαό».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει δυναμικό. Η ναυτιλία μας είναι ισχυρή.

Έχουμε μεγάλες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, στη φαρμακοβιομηχανία και σε πολλούς άλλους τομείς. Πέραν του προγράμματος διάσωσης χρειαζόμαστε όμως και ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ, ώστε με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων να ενισχύσουμε την ανάπτυξη.

Η χώρα μας έχει στενούς δεσμούς με τη Γερμανία. Πολλοί από όσους μετανάστευσαν τη δεκαετία του '60 στη Γερμανία ζουν και πάλι εδώ.

Είναι όμως δύσκολο να ανεχθούμε και τα όσα ακούμε εμείς από τη Γερμανία και από τα μέσα ενημέρωσης. Πολλοί Έλληνες πολιτικοί έκαναν πολύ αυστηρή αυτοκριτική και πλήρωσαν υψηλό πολιτικό κόστος για την επιλογή τους να στηρίξουν το πρόγραμμα διάσωσης».

Η κα Μπακογιάννη υπενθύμισε την στενή σχέση Ελλάδας - Γερμανίας την εποχή που καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο Χέλμουτ Κολ, και πρωθυπουργός της Ελλάδας και επικεφαλής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:«Κοιτάξτε: Ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδος. Πενήντα χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κoλ ήθελε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων. Αυτό δεν το είχαν δεχτεί πολλές χώρες.

Ο πατέρας μου όμως, τον οποίο οι Γερμανοί καταδίκασαν δις εις θάνατο, προσκάλεσε τον Κoλ. Και οι Κρητικοί τον επευφημούσαν. Η Ευρώπη ενώνει τους λαούς, εάν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά».

Η κα Μπακογιάννη, τέλος, αποκάλυψε ότι όσο καιρό διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, στις τελευταίες κυβ
Keywords
Τυχαία Θέματα