Νταλάρα: Είμαι αισιόδοξος για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Νταλάρα στο Reuters «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να καταλήξουμε σε συμφωνία» προσθέτοντας ότι «μπορούμε ακόμη να το εφαρμόσουμε αυτό για το μέλλον της Ελλάδας, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ελαφρύνουμε το βάρος της Ελλάδας και γενικότερα για την

σταθεροποίηση της Ευρώπης».

Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι, αφού συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, «θα μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες του νέου χρέους, αυτό είναι το βασικότερο».

Η συμφωνία με τις τράπεζες αναμένεται να μειώσει το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ωστόσο βασικές λεπτομέρειες του σχεδίου που σχετίζονται με το κόστος για τις τράπεζες - όπως το κουπόνι ή το ποσοστό έκπτωσης - βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Αυτή τη στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 206 δισ. ευρώ και ένα «κούρεμα» 50% θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ περίπου. Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σήμερα στο 160% του ΑΕΠ.

Ο Τσαρλς Νταλάρα είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι πάνω από το 90% των τραπεζών θα συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Δηλώσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έκανε και ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.

«Το PSI της Αθήνας πρέπει να είναι μία εξαίρεση» είπε και αναρωτήθηκε ότι «αν ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας, τότε ποιος θα θέλει να επενδύσει σε τίτλους με κίνδυνο;»

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα δούμε ανεξέλεγκτη κρατική χρεοκοπία σε καμία χώρα», καθώς «πάντα θα υπάρχει μία εθελοντική συμφωνία διαμερισμού του κόστους».

Keywords
Τυχαία Θέματα