Μοιράζουν και αγρούς έως 30 στρεμμάτων για καλλιέργειες

Στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουλίου 2019 το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε χθες στην κατάθεση σειράς τροπολογιών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τους δασωμένους αγρούς και την παράταση των δασικών χαρτών. Στο μεταξύ, την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, απέσυρε τροπολογία με την οποία δινόταν η δυνατότητα για τη συνένωση μη άρτιων οικοπέδων.

Ειδικότερα, με την τροπολογία για τους δασωμένους αγρούς δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί έκταση δάσους έως 30 στρεμμάτων

μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Για εκχερσώσεις μεγαλύτερες των πέντε στρεμμάτων απαιτείται τεχνοοικονομική μελέτη ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος. Οπως επισημαίνεται, η ρύθμιση αφορά όσους έχουν ιδιοκτησία στην περιοχή της παραχώρησης.

Σημειώνεται ότι οι δασωμένοι αγροί είναι εκτάσεις που το 1945 ήταν αγροί και σήμερα εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δάση. Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει αναδειχθεί ότι υπάρχουν 3.500.000 στρέμματα δασωμένων αγρών στο 51% της χώρας ή 2.820.000 στρέμματα στο 40,4% της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών, δηλαδή εκτάσεων που το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση. Οι εκτάσεις αυτές προστατεύονται από τη νομοθεσία και υπάρχει περιορισμός των χρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτές που χαρακτηρίζονται ως δάση.

-Πώς θα μπορούν να χρησιμοποιούνται οι εκτάσεις δάσους έως 30 στρέμματα;

-Μέχρι πότε δόθηκε παράταση για τους δασικούς χάρτες;

-Γιατί αποσύρθηκε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα για συνένωση οικοπέδων;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Πέμπτης

Μοιράζουν και αγρούς έως 30 στρεμμάτων για καλλιέργειες

Keywords
Τυχαία Θέματα