Μητσοτάκης : Προχωρημένες οι συζητήσεις για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Η αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σημείωσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη Ραφάλ θα φτάσουν στα μέσα του 2021.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης τα 6 από τα 18 θα είναι καινούργια ενώ τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία.

Ενώ για τις γαλλικές φρεγάτες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι 4 και θα ενισχύσουν το στόλο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε προχωρημένο στάδιο με

τη Γαλλία για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ενώ σε ότι αφορά τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας υπογράμμισε ότι τέτοια ρήτρα υπάρχει στην ΕΕ και προβλέπει τις υποχρεώσεις κρατών μελών όταν ένα άλλο κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση.

«Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί να κάνει χρήση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο κόστος των εν λόγω εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Δεν θα μπούμε σε κούρσες εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Από την άλλη δεν μπορεί να συνεχιστεί μια τραγική περίοδος δεκαετούς αποεπένδυσης στις ΕΔ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι αποφάσεις για την αγορά των γαλλικών εξοπλιστικών οφείλεται στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ΕΔ, χωρίς να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μετρημένες τις εξαγγελίες για την Άμυνα και μίλησε για σχέσεις κόστους οφέλους, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ήδη γαλλικά αεροσκάφη και ως εκ τούτου διαθέτει και την ανάλογη εμπειρία για την χρήση των νέων οπλικών συστημάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε για μεγάλη επένδυση σε ότι αφορά την αγορά φρεγατών και τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία αναλαμβάνει το τίμημα» σημειώνοντας ότι όλα γίνονται με διαφάνεια ενώ και «τα όπλα δουλεύουν όλα».

Από εκεί και πέρα μίλησε για φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο στον τομέα των ναυπηγείων και της αμυντικής βιομηχανίας επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι «έξυπνεες ψηφιακές ΕΔ. Δεν πάμε να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα