Μια διακοπή που την ήθελαν όλοι

Στην ενδέκατη αγωνιστική του πρωταθλήματος η απορία ήταν αν οι τέσσερις ομάδες που προηγούνται στον βαθμολογικό πίνακα και που συμβαίνει και να αγωνίζονται όλες στην Ευρώπη (ο ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ) θα κέρδιζαν τα σχετικά βατά παιχνίδια που είχαν μπροστά τους παρά την κούραση που είχαν από τα ματς της προηγούμενης Πέμπτης. Τα κατάφεραν όλοι. Ο ΠΑΟ

κέρδισε με 1-0 την Κηφισιά στο γήπεδο της Καισαριανής. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ που αγωνίζονταν εντός έδρας κέρδισαν τον Παναιτωλικό (με 2-1) και τη Λαμία (με 3-0) αντίστοιχα. Κι ο Ολυμπιακός πέρασε από την Τρίπολη κερδίζοντας με 2-0: αυτός είχε και την πιο δύσκολη υποχρέωση.

Αποφόρτιση

Λέμε ότι οι ομάδες κουράζονται από τα ευρωπαϊκά τους ματς: θα ήταν πιο σωστό να εξηγούσαμε ότι στις εβδομάδες που έχουν ευρωπαϊκές αναμετρήσεις οι ομάδες αυτές δεν έχουν χρόνο να προπονηθούν – ειδικά αν αγωνίζονται και εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός την περασμένη εβδομάδα έκανε μια κανονική προπόνηση: την περασμένη Τρίτη. Είχε αγωνιστεί Κυριακή με τον ΠΑΟΚ. Τη Δευτέρα υπήρχε αποφόρτιση. Την Τετάρτη η ομάδα ταξίδεψε για το Λονδίνο όπου κι έκανε ένα χαλάρωμα μια μέρα πριν από το ματς. Την Πέμπτη αγωνίστηκε με τη Γουέστ Χαμ. Την Παρασκευή τα χαράματα επέστρεψε στην Αθήνα και στις 8 το πρωί πήγαν όλοι κατευθείαν στο Ρέντη όπου υπήρξε αποφόρτιση. Το Σάββατο έγινε πάλι μια χαλαρή προπόνηση.

Ιδιο ήταν και το πρόγραμμα του ΠΑΟ, με τη διαφορά ότι επειδή με τη Λαμία είχε αγωνιστεί Σάββατο η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε κανονική προπόνηση και τη Δευτέρα. Οι προπονητές για να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία δίνουν ευκαιρίες σε αυτές τις περιπτώσεις σε παίκτες που έχουν αγωνιστεί λιγότερο. Ομως όταν δεν έχεις προπονηθεί κανονικά για πέντε μέρες είτε έχεις αγωνιστεί σε είκοσι ματς είτε σε πέντε το πρόβλημα είναι περίπου ίδιο. Γιατί αυτό χτυπά στο μάτι πιο πολύ καθώς περνά ο καιρός; Γιατί και οι αντίπαλοι των ομάδων αυτών προετοιμάζονται καλύτερα για τα παιχνίδια: όταν έχεις πέντε μέρες για να ετοιμαστείς μπορείς να είσαι και πιο αξιόμαχος.

Ελλείψεις

Στην αρχή της σεζόν (τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και εν μέρει και τον Οκτώβριο) οι ομάδες που έχουν αγωνιστεί στα καλοκαιρινά προκριματικά έχουν αβαντάζ έναντι όσων σε αυτά δεν αγωνίστηκαν. Οι προπονητές τους έχουν πιο ξεκάθαρες ιδέες, οι παίκτες αγωνιστικό ρυθμό – ακόμα και οι αναπληρωματικοί έχουν μεγαλύτερη όρεξη. Για αυτό είδαμε τον ΠΑΟ να περνά άνετα από την Τρίπολη, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο και να σαρώνει στη Λεωφόρο τον Βόλο, τον Ατρόμητο, τον Πανσερραϊκό. Για τον ίδιο λόγο ο Ολυμπιακός μοίραζε τεσσάρες σε ομάδες όπως η Λαμία, ο Αρης, ο Ατρόμητος κ.λπ.

Αλλά όσο αθροίζεται η κούραση και μειώνονται οι προπονήσεις τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα – ειδικά όταν υπάρχουν και τραυματισμοί. Η ΑΕΚ που είχε πολλούς τέτοιους δυσκολεύτηκε στο πρώτο μέρος της σεζόν να βρει βηματισμό: όλα της ήταν κομμάτι δύσκολα και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν για μήνες έλειψαν ο Λιβάι Γκαρσία, ο Γκατσίνοβιτς και ο Αραούχο. Την Κυριακή ο ΠΑΟ που έχει ήδη χάσει τους στόπερ Μάγκνουσον και Πάλμερ Μπράουν βρέθηκε να αγωνίζεται και χωρίς τον Γεντβάι που αντιμετώπισε ένα μυικό πρόβλημα για τρίτη φορά φέτος. Ο δε Ντιέγκο Μαρτίνεθ ζήτησε από τον Παναγιώτη Ρέτσο να σφίξει τα δόντια διότι με απόντες τους Πορόζο και Φρέιρε δεν είχε άλλο στόπερ.

Play off

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτές οι θεωρητικά σχετικά εύκολες νίκες που μάλλον θα ξεχαστούν γρήγορα ήταν για όλους πολύ σημαντικές. Δεν κρίνουν πλέον το πρωτάθλημα όπως παλιότερα, διότι αυτό λογικά και φέτος θα κριθεί στα play off και τα play off είναι γεμάτα ντέρμπι. Πλην όμως είναι νίκες που εξασφαλίζουν μια σταλιά ηρεμίας που είναι απαραίτητη για όλους σε ένα πρωτάθλημα που κάθε στραβοπάτημα πρωτοπόρου με ομάδα που βρίσκεται από την πέμπτη θέση και κάτω μοιάζει τεράστιο. Οποιος, ειδικά μετά από ήττα σε ευρωπαϊκό ματς, χάσει και στο πρωτάθλημα έχει να αντιμετωπίσει γκρίνια και μουρμούρα δύσκολα διαχειρίσιμη.

Και επί της ουσίας όμως σκεφτείτε κάτι απλό: αν κάποιος από τους τρεις που ακολουθούν τον ΠΑΟ (ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ) έχανε την Κυριακή πέφτοντας θύμα έκπληξης  θα έμενε 7 πόντους μακριά από τον πρωτοπόρο και δεν θα ήταν απλό να τον πιάσει στη συνέχεια. Κι ο πρωτοπόρος όμως φάνηκε στην Καισαριανή απέναντι στην Κηφισιά να έχει τα άγχη του. Η νίκη του ΠΑΟ, ακριβώς όπως και η νίκη στη Λαμία την προηγούμενη αγωνιστική, θύμισαν τις περσινές νίκες του ΠΑΟ που όσο πιο πολύ κέρδιζε τόσο πιο πολύ μεγάλωνε το άγχος του. Κι αυτό ήταν που στο τέλος πλήρωσε.

Ανάγκη

Η διακοπή φτάνει σε μια στιγμή που για διαφορετικούς λόγους και οι τέσσερις πρωτοπόροι τη θέλουν. Οι προπονητές θα δώσουν τριήμερο άδειας για να καθαρίσουν οι παίκτες το μυαλό τους – τουλάχιστον αυτοί που δεν θα ενσωματωθούν στις εθνικές τους ομάδες. Ο ΠΑΟ ελπίζει στο δεκαπενθήμερο που ακολουθεί να ξεπεράσει το πρόβλημά του κάποιος από τους Πάλμερ και Γεντβάι ώστε να έχει στο επόμενο ματς μια κανονική άμυνα – αν αγωνιζόταν την επόμενη εβδομάδα δεν θα είχε αναπληρωματικό στόπερ και το ματς που έχει μπροστά του είναι με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη.

Η ΑΕΚ ελπίζει να επιστρέψουν οι ακόμα απόντες Ρότα και Γιόνσον και να προπονηθούν καλύτερα οι Λιβάι Γκαρσία, Αραούχο και Γκατσίνοβιτς που έχουν ταλαιπωρηθεί. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ελπίζει στο δεκαπενθήμερο της διακοπής οι παίκτες του να ξεχάσουν το ματς με τον Ολυμπιακό: τα πανηγύρια για τη νίκη έκαναν κακό κι αυτό φάνηκε στα ματς με την Αμπερντίν και τον Παναιτωλικό. Πιο πολύ νομίζω είχε ανάγκη τη διακοπή ο Ολυμπιακός κι όχι μόνο για να πάρει ανάσες ο Φορτούνης και να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους ο Ρέτσος, ο Φρέιρε και ο Ποντένσε. Ο Μαρτίνεθ χρειάζεται να τσεκάρει την πρόοδο του Ρίτσαρντς, του Μπιανκόν και του Μπρίνιτς. Δεν θα ‘ναι λίγο μετά τη διακοπή να βρεθεί με τρεις παίκτες παραπάνω…

Keywords
Τυχαία Θέματα