Μία… χρυσή πεζοδρόμηση

Μία… χρυσή πεζοδρόμηση

Προσπάθησα να διερευνήσω αυτή την υπόθεση με τη λεωφόρο (να την κάνει ο Θεός) Βασιλίσσης Ολγας, που τείνει πια να πάρει τη μορφή ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, της απερχόμενης διοίκησης του Κ. Μπακογιάννη και της από κοντά σε ρόλο υποστηρικτή, κυβέρνησης. Τι κατάλαβα; Οτι όλος ο καβγάς έχει να κάνει με δύο πράγματα:

ένα, αυτό καθ’ εαυτό το έργο. Γιατί πρέπει, και αν πρέπει, να πεζοδρομηθεί ο δρόμος, όταν υπάρχει ήδη ένας μεγάλος μεγάλος πεζόδρομος, αυτός του Ζαππείου, που περιστοιχίζεται από ωραία δενδροστοιχία και ανθόκηπους;

ένα δεύτερο, η εργολαβία που είχε υπογραφεί και αναληφθεί για την κατασκευή του μάλλον αχρείαστου πεζόδρομου, και η οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά – ήταν να ξεκινήσει τον περασμένο Μάρτιο, υπάρχει ρήτρα να παραδοθεί (εντός 10μήνου δηλαδή) τον Ιανουάριο, αλλά δεν έχει γίνει έως τώρα το παραμικρό.

Για το πρώτο, έπειτα από διάφορες συζητήσεις που έκανα, και μεταξύ αυτών και με τον κ. Δούκα, τον νεοεκλεγέντα άρχοντα της μικρής μας πόλης, πρέπει να σημειώσω πως ούτε εγώ πείστηκα ότι η Βασ. Ολγας πρέπει σώνει και καλά να πεζοδρομηθεί, όταν (το έχω υποστεί και προσωπικά) καθημερινά χιλιάδες χιλιάδων Αθηναίοι, για να κάνουν αναστροφή προς το κέντρο, πρέπει να μποτιλιαριστούν επί ώρα μέχρι να φτάσουν στην οδό Αθ. Διάκου, στην καλύτερη.

Επίσης δεν πείστηκα με τα περί της αναγκαιότητος του έργου για να υλοποιηθεί το όραμα της Μελίνας για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Απλά, γιατί για να συμβεί αυτό, έπρεπε πριν από όλα, και πάνω απ’ όλα, να υπογειοποιηθεί η λεωφόρος Αμαλίας, πράγμα αδύνατον επί του παρόντος. Αρα, με την Αμαλίας να έχει καθημερινά αυτόν τον κυκλοφοριακό φόρτο, τι λόγος υπήρχε να πεζοδρομηθεί η λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας;

Απάντηση: υπήρχε! Η εργολαβία! Υψους 5.800.000 ευρώ, συν ΦΠΑ. Και μάλλον αλμυρή, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η πεζοδρόμηση θα κοστίσει 12.000 ευρώ το τρέχον μέτρο!!!

Δεν θα κάνω σχόλια. Δεν θα καταφύγω σε unfair σκέψεις. Ούτε θα διατυπώσω κάποιου είδους αμφιβολίες που μπορεί να παρεξηγηθούν. Οχι. Κατηγορηματικά απαντώ: το αποφεύγω διότι δεν ξέρω, το βασικό. Τι είδους πλάκες θα είναι αυτές με τις οποίες θα πεζοδρομηθεί η λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας. Μόνο υποθέσεις μου επιτρέπεται να κάνω επί του παρόντος, μήπως και προσεγγίσω το ύψος του έργου.

Σκέφτομαι ας πούμε, ότι το κάθε πλακάκι να έχει πάνω του, περασμένα, έτσι εν είδει διακόσμησης… φύλλα χρυσού. Μπορεί ίσως, αν δεν έχουν φύλλα χρυσού τα πλακάκια, να διαθέτουν σχέδια με… ημιπολύτιμους λίθους. Να είναι βιτρό, σμάλτο, ταρταρούγα, κεχριμπάρι ή κάτι ανάλογο. Πολλά (πράγματα) δηλαδή, για να είναι τόσα… πολλά (τα κόστη της κατασκευής).

Φαντάζομαι, ότι μετά τα σημερινά μου, η φίλη μου Λίνα Μενδώνη θα αποσύρει τη δική της συμμετοχική (υπο)στήριξη σε αυτή την ιστορία, πρώτον, και δεύτερον, κάποιος από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το κόστος αυτής της εργολαβίας…

Από το αεροδρόμιο σε δύο εκδηλώσεις

Σε μια άλλη εξέλιξη τώρα, επειδή είδα να κάνει έναν ψιλοπανικό ο φίλος μου ο Μανώλης Κοττάκης στην «Εστία», διότι δήθεν ο πρόεδρος Κυριάκος δεν θα παρίστατο σε τιμητική εκδήλωση για την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, επειδή επέλεξε να παραστεί στην εκδήλωση για τον (καλύτερο πρωθυπουργό που είχε η χώρα εδώ και δεκαετίες) κύριο Κώστα Σημίτη, οφείλω να πω, ότι έπεσε μια αναστάτωση. Κανείς εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης για τον κ. Σημίτη δεν είχε έως χθες το μεσημέρι την παραμικρή ενημέρωση περί της παρουσίας του Πρωθυπουργού. Το πληροφορήθηκαν και αυτοί, μετά την αυστηρή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που καταχέριασε την «Εστία» για fake news, και ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος Κυριάκος επιστρέφοντας, νομίζω την ίδια ημέρα, από την Κίνα, θα δώσει το «παρών» το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας και στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (εκδήλωση για τον κ. Σημίτη) και στο Μέγαρο Μουσικής (εκδήλωση για τη Μαρ. Γιαννάκου).

Προσθέτω επ’ αυτού, ότι δεν έχει απαντήσει ο Ν. Ανδρουλάκης αν θα παραστεί, αν και το θεωρώ κάτι περισσότερο από δεδομένο. Να σημειωθεί ακόμη ότι δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις, η εκδήλωση απλώς έχει ανακοινωθεί, και όσοι πιστοί, μπορούν να προσέλθουν σε αυτή. Μην ξεχνάμε, τη φύση της: πραγματοποιείται για να τιμηθεί εν ζωή ο κ. Κ. Σημίτης. Ουδείς άλλος…

Ο Κυριάκος, ο Κώστας και ο Προκόπης

Στον αντίποδα τώρα, για την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, προκειμένου να τιμηθεί η Μαριέττα Γιαννάκου, αυτό που έχω να αναφέρω είναι ότι εκεί έχει μια ιδιαίτερη σημασία η παρουσία του. Αν δεν κάνω λάθος, θα είναι η πρώτη εκδήλωση στην οποία ως Πρωθυπουργός θα καθίσει να ακούσει τον Κώστα Καραμανλή, τον πρώην πρωθυπουργό, ως ομιλητή! Δεν θυμάμαι άλλη φορά να έχει συμβεί κάτι ανάλογο, και το ενδιαφέρον δεν θα εστιαστεί μόνο σε αυτό: ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Την εκδήλωση για τη Μαριέττα οργανώνει μια Παναθηναϊκή Ενωση Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας και πλην του Κ. Καραμανλή, έχουν κληθεί και θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Ελμαρ Μπροκ, τέως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νικήτας Κακλαμάνης, και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

Βλέπω πολλούς να τρέχουν τη Δευτέρα να προλάβουν και τις δύο εκδηλώσεις…

Συνάντηση «to know as better»

Πάντως, σήμερα ο πρόεδρος Κυριάκος, θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή, με τον πρόεδρο Στέφανο (Κασσελάκη) του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη μετά την εκλογή του δεύτερου, συνάντησή τους. Η συνάντηση, μας ενημέρωσαν έγκυρα κυβερνητικά στελέχη, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, διότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μη βλέπει αρχηγούς κομμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μόνο στη Βουλή. Λίγο «κουλό» μου ακούγεται αυτό, αλλά ίσως είναι και η δική μου αδυναμία να κατανοήσω το υψηλό νόημα αυτής της επιλογής.

Επίσης οι ίδιες πηγές, μας ανέφεραν (χρησιμοποιώ πληθυντικό, διότι είμαι σίγουρος ότι τα έχουν πει και σε άλλους…) πως δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε το ουσιαστικό από αυτή τη συνάντηση – θα είναι καθαρά εθιμοτυπικού χαρακτήρα. «To know as better» όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο με εκείνη την οξφορδιανή προφορά που έχει υπερακοντίσει την πελατεία των βρετανών ψυχολόγων…

Αλλά εμένα ένα πουλάκι, μου είπε χθες, ότι η συνάντηση αυτή δεν θα μείνει εκεί, θα υπάρξει προσεχώς και συνέχεια. Με την ευκαιρία ενός μείζονος(;) σημασίας θέματος, όπως λ.χ. το Μεταναστευτικό.

(Είπαμε, όλα για να σταθεί στα πόδια του ο πρόεδρος Στέφανος, και να κοπεί η όρεξη του ΠΑΣΟΚ…)

Keywords
Τυχαία Θέματα