Μέρκελ: Συμβιβασμός για τα ευρω-ταμεία στήριξης

Σε δηλώσεις που έκανε από το Βερολίνο, η κυρία Μέρκελ δημιούργησε την ελπίδα ότι τελικώς ίσως συναινέσει και στην αύξηση των πόρων του «τείχους προστασίας» της Ευρωζώνης.

«Λέμε ότι το όριο για τον ESM πρέπει να είναι στα 500 δισ. ευρώ. Αλλά προκειμένου να έχουμε και τα 500 δισ στη διάθεση μας, θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αφήνουμε τα προγράμματα που ήδη χρησιμοποιούνται να "τρέχουν" παράλληλα με τον EFSF» δήλωσε.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια,

ο EFSF «θα σταματήσει να λειτουργεί στα μέσα του 2013, όπως έχει σχεδιασθεί. Αλλά 200 δισ. ευρώ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτά τα 200 δισ θα "τρέχουν" παράλληλα με τον ESM, μέχρις ότου οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα βοήθειας, να τα αποπληρώσουν» προσέθεσε.

«Αυτό θα πάρει λίγα χρόνια και τότε ο ESM θα λειτουργήσει και πάλι μόνος του» σημείωσε, εννοώντας ότι η στήριξη όπου χρειάζεται θα γίνεται αποκλειστικά από το μόνιμο ευρωταμείο.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στην Κοπεγχάγη, στις 30 Μαρτίου.

Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι ο ESM θα αντικαθιστούσε τον EFSF από τα μέσα του 2013.

Τελικώς, συμφωνήθηκε να επισπευστεί η λειτουργία του ESM από τον φετινό Ιούλιο και τώρα το θέμα είναι αν τα δύο ταμεία θα λειτουργήσουν παράλληλα για ένα χρονικό διάστημα και να αυξηθεί το όριο από τα 500 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. O EFSF έχει δώσει για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία 200 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποφασισθέντα, τα κεφάλαια που δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα ο EFSF θα περάσουν στον ESM, αλλά τα κεφάλαια του τελευταίου δεν θα μπορούν να είναι περισσότερα από 500 δισ.

Το ζητούμενο είναι ο συνδυασμός των διαθέσιμων πόρων των δύο ταμείων, ώστε το «τείχος προστασίας» να ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ.

«Στρίβειν διά της συγχώνευσης»

Οι διεθνείς εταίροι της Γερμανίας την πιέζουν να συναινέσει στην ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης -κίνηση στην οποία αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, ανάμεσα στις οποίες και η Ολλανδία, έχουν ήδη δηλώσει προκαταβολικά τη συμφωνία τους.

Ορισμένα κράτη, όπως η Βρετανία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την ενίσχυση αυτή θα αρνηθούν να συνεισφέρουν επιπλέον στους πόρους διάσωσης που διατίθενται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) -ανάλογη θέση κρατούν και αρκετές χώρες της G20.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, τα αδιάθετα ποσά του EFSF δεν θα διαγραφούν πριν τα μέσα του 2013, οπότε και πρόκειται να παραμείνει ο ESM ως o μοναδικός μηχανισμός δανειοδότησης των προβληματικών κρατών.

Όσον αφορά το Βερολίνο, πρόκειται για την πολιτικά πιο εφικτή επιλογή: Η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να πείσει τους αρνητικούς κυβερνητικούς της εταίρους. Μέχρι πρότινος, τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωναν πως θα απορρίψουν οποιαδήποτε αύξηση των εγγυήσεων που θα παράσχει το Βερολίνο προς τη χρηματοδότηση των μηχανισμών διάσωσης.

Ήδη τη Δευτέρα πάν
Keywords
Τυχαία Θέματα