Μέρκελ και Σαρκοζί προσπαθούν να ανακόψουν το ντόμινο της κρίσης

Ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και με σκοπό να βάλουν «φρένο στο ντόμινο της κρίσης συναντώνται σήμερα στο Παρίσι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι δύο ηγέτες που θα ξανασυναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους τους, θα έχουν άλλη μια ευκαιρία για δεύτερο γύρο συνομιλιών την Πέμπτη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.

«Δεν υπάρχει πλέον επιλογή για
την Ευρώπη, υπάρχει αναγκαιότητα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και αντιπαραθέσεις» τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί ενώ η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε στην Μπούντεσταγκ την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με στόχο την αλλαγή της ευρωζώνης και την μετατροπή της σε μια πραγματική οικονομική ένωση.

Αν και οι δύο ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή την «επανίδρυση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μέσω τις αναθεώρησης των συνθηκών και μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν συμφωνούν απολύτως στα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο Σαρκοζί ήταν αρχικά επιφυλακτικός για την αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά τελικά υποχώρησε στην γερμανική απαίτηση.

Το Παρίσι δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συνθήκης που θα διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων προς τα κράτη που δεν συμμορφώνονται και θα δίνει περισσότερα μέσα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σε αντάλλαγμα ο Σαρκοζί περιμένει από το Βερολίνο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που θα εκφράζεται με τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξαγοράζει το χρέος των πιο εύθραυστων χωρών μελών της Ένωσης ή με την δημιουργία ευρωομολόγων.

Η Μέρκελ έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Η έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά της επικρίνεται πλέον και στη Γερμανία. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την κατηγόρησε ότι απομονώνει τη χώρα, όπως άλλωστε και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ που μίλησε για επιζήμιους εθνικιστικούς παλικαρισμούς..
Keywords
Τυχαία Θέματα