Με το βλέμμα στο… VAR

Μοιάζει λιγάκι ειρωνικό… Είναι αλήθεια όμως πως από το βράδυ της Τρίτης ως το αποψινό προκύπτει για τον Ολυμπιακό ένα 48ωρο σαν εκείνα που περιγράφει η θεωρία του χάους: «Φτάνει το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο, για να προκαλέσει βροχή στο… Πεκίνο»

Στο Φράιμπουργκ βρίσκονται οι Ερυθρόλευκοι του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Εκεί όπου απόψε (19:45, Cosmote Sport 4) στο Europa

Park Stadion αντιμετωπίζουν την τοπική ομάδα του Κρίστιαν Στράιχ για την 5η στροφή του Europa League… ράλι στο A΄ γκρουπ. Από το βράδυ της Τρίτης όμως αυτό το ματς κάνει με έναν τρόπο τον «γύρο» της Ευρώπης. Γιατί; Διότι ο assistant VAR της αναμέτρησης στη Γερμανία, δεν είναι άλλος από τον Τόμας Κβιατκόβσκι που από την αίθουσα του VAR τίναξε στον… αέρα την Τρίτη την αναμέτρηση Παρί Σεν Ζερμέν – Νιούκαστλ και μαζί τον περίφημο «όμιλο θανάτου» του φετινού Champions League.

«Εφευρέτης»

Πέναλτι-εφεύρεση έδωσε το δικαίωμα στην «προνομιούχο» Παρί να ισοφαρίσει στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων (1-1) και να διατηρήσει το πλεονέκτημα πρόκρισης από τους Αγγλους αλλά και από τη Μίλαν που συγκατοικούν στον κάτω όροφο της πολυκατοικίας του F γκρουπ. Πέναλτι που «ανακάλυψε» ο Κβιατκόβσκι και «υπέδειξε» ο διαιτητής Σιμόν Μαρτσίνιακ σε μια υπόθεση που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και που ανάγκασε ως και την UEFA να παρέμβει για να παραδεχτεί το λάθος. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μάλιστα τον Κβιατκόβσκι τον «έκοψε» από την αίθουσα VAR της χθεσινής αναμέτρησης Σοσιεδάδ – Ζάλτσμπουργκ, για την ίδια διοργάνωση. Τον διατήρησε όμως στο ματς του Φράιμπουργκ προκαλώντας έναν νέο μεγάλο κύκλο συζητήσεων…

Κάποτε στο Γουλβερχάμπτον

Κερασάκι στην τούρτα; Ο Κβιατκόβσκι και ο Μαρτσίνιακ ακόμη στοιχειώνουν τον Ολυμπιακό στην ανάμνηση της 6ης Αυγούστου 2020, στο Γουλβερχάμπτον. Οι δύο τους ήταν, ο πρώτος σαν assistant VAR και ο δεύτερος ως διαιτητής που συμφώνησαν να ακυρώσουν –ως οφσάιντ, σε μια άλλη… εφεύρεση– το γκολ του Μαντί Καμαρά κόντρα στη Γουλβς. Γκολ που θα έστελνε τους Πειραιώτες στο final-8 του Europa League, το οποίο και έγινε στα γήπεδα της Γερμανίας! Τα θυμήθηκε όλα αυτά χθες το πρωί ο Κώστας Καραπαπάς, σε μια ανάρτηση στα social media: «Πολωνός χασάπης με σφυρίχτρα. Ξέρουμε εμείς» έγραψε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού δίχως να χρειαστούν διευθύνσεις και ονόματα… Για την ιστορία: Διαιτητής του αποψινού ματς στο Φράιμπουργκ είναι ο Ιρφάν Πελίτο από τη Βοσνία και VAR ο Ιβάν Μπέμπεκ από τη Κροατία…

Test… αντοχών

Και όσο για το διά ταύτα της βραδιάς; Φυσικά οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν σκοπό να ασχοληθούν με τους διαιτητές. Να «τεστάρουν» τις δυνάμεις τους θέλουν, σε μια έδρα που δεκατρείς μήνες πριν έκαναν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τους τα τελευταία χρόνια στο Europa League (1-1). Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η κατάταξη της ομάδας του Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον όμιλο. Με 4 βαθμούς σε ισάριθμα ματς, είναι στο +3 από την Τοπόλα (φιλοξενεί απόψε τη Γουέστ Χαμ) και στο -5 από τη Φράιμπουργκ και από τους Aγγλους. Λογικά θα τερματίσουν 3οι παίρνοντας το εισιτήριο για το top 24 του Conference League. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει ενδιαφέρον να προσπαθήσουν απόψε για μια νίκη που θα κρατά ανοιχτή την πόρτα και για τη 2η θέση, μέσω της τελευταίας αγωνιστικής (Ολυμπιακός – Τοπόλα 14/12).

«Hρθαμε για να δείξουμε την ταυτότητά μας, να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό και είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για αυτό» προειδοποίησε χθες τους Γερμανούς ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Χθες δοκίμασε και 4-3-3 με Πασχαλάκη, Ροντινέι, Ρέτσο, Ντόι, Ορτέγκα, Καμαρά, Έσε, Αλεξανδρόπουλο, Φορτούνη, Μασούρα, Ελ Κααμπί. Επιστροφή στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις μετά από μια σειρά «δοκιμές» 3-5-2 ή μήπως μπλόφα; Η απάντηση μπορεί να προκύψει μόνο απόψε…

«Μπορούμε να αλλάζουμε συστήματα, να προσαρμοζόμαστε ανάλογα στον αντίπαλο και ναι είναι πιθανό να παίξει ο Ιμπόρα» ήταν τα λόγια του 42χρονου προπονητή που έχει μαζί του στη Γερμανία όλους τους διαθέσιμους της λίστας (έμειναν εκτός οι τραυματίες Πορόζο, Φρέιρε, Σκάρπα και Ρίτσαρντς). «Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα ώριμη πλέον. Ετοιμη και ώριμη. Πολύ πιο προσεκτική που δεν θα κάνει εύκολα λάθη. Νομίζω ότι είμαστε πολύ βελτιωμένοι σε σχέση με εκείνο το παιχνίδι» ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του.

Λίγο από… όλα

Θα έχουν οι Πειραιώτες απόψε στο πλευρό τους περισσότερους από 2.500 οπαδούς. Θα έχουν απέναντι και έναν αντίπαλο που περνά… μαύρο μήνα (1 νίκη σε 6 ματς σε όλες τις διοργανώσεις από τις 29/10) και ψάχνει από κάπου να πιαστεί. Τι χρειάζεται; Σίγουρα όλα εκείνα τα μικρά που συνθέτουν την ιστορία κάθε αναμέτρησης. Λίγο την τύχη (όχι όπως πέρσι που ισοφαρίστηκε στο ίδιο γήπεδο στο 90΄+1΄), λίγο την ψυχραιμία στις συνθήκες πίεσης που δεδομένα «στήνει» η ομάδα του Κρίστιαν Στράιχ που χθες θυμήθηκε πως «ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλά στα δύο παιχνίδια με τη Γουέστ Χαμ». Κυρίως όμως χρειάζεται να αποδείξει, πως όντως έχει κάνει βήματα μπροστά από εκείνο το βράδυ Σεπτέμβρη στο «Γ. Καραϊσκάκης» όταν οι Γερμανοί έκαναν την τέλεια απόδραση (2-3) με γκολ στο 87΄.

Σύμφωνα με χθεσινά ρεπορτάζ στην Πορτογαλία, ο τεχνοκράτης Πέδρο Αλβες υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 2,5 χρόνων με τον Ολυμπιακό και έρχεται αύριο στα μέρη μας για να πιάσει δουλειά. Από το πόστο του τεχνικού διευθυντή.
Keywords
Τυχαία Θέματα