Με απεργία διαρκείας απειλούν οι φαρμακοποιοί

Σε συνάντηση που είχε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά του φαρμάκου, υπογραμμίζοντας ότι επόμενος στόχος είναι «η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στο 15%».

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσει τονίζοντας πως ο τρόπος μείωσης θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι φαρμακοποιοί

από την πλευρά τους κάνουν λόγο για «πλήρη καταστροφή του κλάδου», υποστηρίζοντας ότι λόγω της ούτως ή άλλως ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης εκατοντάδες φαρμακεία απειλούνται με «λουκέτο» καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Για πλήρη εξόντωση του φαρμακείου της γειτονίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγους Θεόδωρος Αμπατζόγλου τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μας καταστρέψει. Το χάος που θα επικρατήσει είναι αποκλειστική του ευθύνη».

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το ποσοστό κέρδους τους σήμερα είναι 23% (μικτό), ενώ οι ίδιοι επικαλούμενοι το rebate (δηλαδή, την κλιμακούμενη έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία) καταλήγουν ότι πέφτει κατακόρυφα στο 18% (μικτό).

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί της χώρας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2012, σταματούν την πίστωση στα ασφαλιστικά Ταμεία εξ’ αιτίας των ανεξόφλητων χρεών που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, αναμένονται οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους συλλόγους της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις διαρκείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα