Μαζί τα ζήσαμε
Οταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup, πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι, ακόμα και κάποιοι που μόλις μερικές ώρες μετά περιέγραφαν με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, τον πήραν τηλέφωνο ή του έστειλαν ένα μήνυμα για να τον συγχαρούν. Η συνισταμένη ήταν κοινή, την ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στη Βουλή – όλοι όσοι έχουν κάποτε βρεθεί μέσα σε ένα Eurogroup, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ξέρουν πόσο σημαντική ήταν αυτή η διαδρομή για την Ελλάδα.
Αυτή είναι μια παραδοχή που δεν είναι μικρή ούτε γι’ αυτόν που την έκανε ούτε γι’ αυτούς που σήκωσαν το τηλέφωνό τους, τη μοιράζονται εξίσου. Σημαίνει αυτό πως συμφωνούν στη διαχείριση, στο «ΤΙΝΑ» της λιτότητας ή στο πόσο κόστισε το κάθε επώδυνο Μνημόνιο όλοι όσοι είδαν λίγη από τη δική τους προσπάθεια να ανταμείβεται σε αυτή την επιτυχία; Προφανώς όχι. Εχει σημασία; Απολύτως καμία. Είναι αυτό το είδος της βιωμένης ιστορίας που την αναγνωρίζει κανείς διαισθητικά, χωρίς να χρειάζεται να τη διαβάσει σε κάποιο βιβλίο, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Μαζί τα ζήσαμε, μαζί τα περάσαμε, και αυτό είναι το ελάχιστο στο οποίο κανείς δεν διαφωνεί.
Μιλάμε για το αίσθημα. Στην επικοινωνία, εκμεταλλευόμενη τον συμβολισμό, η ΝΔ πήρε την αναγκαία απόφαση να μη μιλήσει για το παρελθόν μόνο τονίζοντας τα σκοτάδια του – και αυτού του ύφους η συζήτηση, η σύγκριση της περιπέτειας της χώρας, το πού ήμασταν και πού φτάσαμε, τη βοηθάει μπροστά σε σωρεία καθημερινών προβλημάτων που δεν επιλύονται, σκανδάλων που σκάνε από παντού και σε μια γενικευμένη αίσθηση εκνευρισμού όσων έχουν πάψει να την ακούν, γιατί νιώθουν πως μένουν πίσω, ή όσων σταδιακά συνειδητοποιούν πως οι μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά και αντί γι’ αυτές γέμισαν φραπέδες και χασάπηδες. Το ίδιο αίσθημα εκμεταλλεύεται και το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητική δύναμη που έχει πια να βρεθεί σε κυβερνητικό σχήμα δέκα χρόνια, όμως συνέβαλε σ’ αυτή την ιστορία, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος απ’ όλους. Στην επικοινωνία, βέβαια, μάλλον δεν τα πάει και τόσο καλά – από μόνο του το αίσθημα του δικαιωμένου δεν πάει κανέναν μακριά, ειδικά όταν τα σχέδια για το μέλλον σκοντάφτουν σε προτάσεις επί προτάσεων που δεν γίνονται γνωστές και σε στάσιμες δημοσκοπήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, την επικοινωνία την έχει πιάσει απολύτως: η «Ιθάκη» του κέντρισε το ενδιαφέρον για τα πρόσωπα που περιγράφει και, όταν ο θόρυβος καταλάγιασε, ο συγγραφέας την έκανε όχημα για το μέλλον – μια αφήγηση για την κρίση στο τελευταίο κεφάλαιο κρύβει ένα «μάνιουαλ», γίνεται μέρος ενός rebranding που βρίσκεται στα σκαριά και ενός πολιτικού που επιστρέφει για να διεκδικήσει ξανά, με πολιτική εμπειρία πια, τη διακυβέρνηση της χώρας. Τότε όμως γιατί κλωτσάει στο αίσθημα; Γιατί η πρώτη απάντηση για την επαναφορά του Τσίπρα στις έρευνες είναι το «με θυμώνει»; Οι πρώτες παρουσιάσεις της «Ιθάκης» εξηγούν τον λόγο από μόνες τους – δεν αρκεί να θες να ακούσεις κάτι καινούργιο, πρέπει να είσαι έτοιμος για μεταμόρφωση. Για να ταιριάξεις στο νέο σχήμα, πρέπει να ομολογήσεις πως «δεν κατάλαβες καλά» όταν ψήφιζες «ναι» στο δημοψήφισμα, να μη μιλήσεις για λάθη, γιατί «εντάξει, όλοι τα ξέρουμε». Πρέπει να συμβάλεις με κάποιον τρόπο στη δικαίωση ενός προσώπου. Για το τότε, όχι για το μετά. Και αυτό με το ζόρι δεν γίνεται.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η μήνυση του 21χρονου σε βάρος του Γιώργου Μαζωνάκη: «Με πλησίασε και φιλώντας με στο λαιμό με ρώτησε “δε θα αγαπηθούμε;”»
- Αυτή είναι η μήνυση του 21χρονου σε βάρος του Γιώργου Μαζωνάκη: «Με πλησίασε και φιλώντας με στο λαιμό με ρώτησε “δε θα αγαπηθούμε;”»
- Γιώργος Καρτελιάς: Στο νοσοκομείο με έμφραγμα – Έμεινε 6 ημέρες στη ΜΕΘ
- Ο μισθός της ευτυχίας: Τόσα πρέπει να βγάζεις τον μήνα για να είσαι χαρούμενος
- Πόσα χρήματα παίρνει ο Νίκος Παππάς ως Ευρωβουλευτής
- Γιώργος Μαζωνάκης – Ο καταγγέλλων τραγουδιστής δηλώνει: «Δεν ζήτησα χρήματα, μόνο ηθική δικαίωση… Δεν έσβησα τις φωτογραφίες γιατί είναι η δουλειά μου»
- Πωλητήριο 4,5 εκατ. στον Παναθηναϊκό: Ο επόμενος που φεύγει μετά τον Ντραγκόφσκι
- Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθη 48χρονος που έκλεβε ελαιόλαδο και μέλι από υπόγεια πολυκατοικιών
- Το σχέδιο των αγροτών για τα Χριστούγεννα: «Ανοιχτός ο δρόμος για όσους ταξιδέψουν τις γιορτές»
- Η μήνυση του 22χρονου στον Γιώργο Μαζωνάκη - Τι καταγγέλλει για τις συναντήσεις στο καμαρίνι του και τα μηνύματα που εξαφανίστηκαν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- H τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας στη φρεγάτα FDI HN «Κίμων» (Live)
- Διεθνής αποθέωση για την ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου με πρωτοβουλία Μαρινάκη – Τι γράφει ο ξένος Τύπος
- Ενίσχυση με ψήφους «Σπαρτιατών»
- Επενδυτικοί λογαριασμοί για παιδιά
- Ο οξύθυμος ευρωβουλευτής, ο ξυλοδαρμός και η συνοπτική διαγραφή
- Υπόθεση Βαλυράκη: «Δέχθηκα πιέσεις να μην καταθέσω όσα είχα δει» δήλωσε ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας
- Βουλή – Φάμελλος: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα σκάνδαλα στα ΕΛΤΑ
- «Βρέχει» μπόνους ενόψει εκλογών: Δώρο και για 25.000 δημοσίους υπάλληλους
- Τι θα βγάλουν οι κάλπες
- Μαζί τα ζήσαμε
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Μαζί τα ζήσαμε
- Δίκη υποκλοπών: Αποφασίστηκε η βίαιη προσαγωγή δύο μαρτύρων που δεν προσήλθαν για κατάθεση
- Επενδυτικοί λογαριασμοί για παιδιά
- Δένδιας από Λοριάν: Νέα εποχή για το Πολεμικό Ναυτικό με τη φρεγάτα Belharra «Κίμων»
- Γουρουνάκια
- Φίλοι παλιοί
- Υπόθεση Βαλυράκη: «Δέχθηκα πιέσεις να μην καταθέσω όσα είχα δει» δήλωσε ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας
- Ασκήσεις ηρεμίας στον μπουφέ του Μαξίμου- Τι συζητήθηκε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
- Η γυναίκα που έγινε viral φιλώντας το αφεντικό της σε συναυλία Coldplay έσπασε τη σιωπή της – «Ήταν ένα λάθος…»
- Διεθνής αποθέωση για την ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου με πρωτοβουλία Μαρινάκη – Τι γράφει ο ξένος Τύπος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων – 15 συλλήψεις
- Κύπελλο Ελλάδας Betsson: «Κλειδώνει» το πρόγραμμα των playoffs – Ημερομηνίες και μεγάλα ντέρμπι
- Μπλόκο χιλιάδων αγροτών και στις Βρυξέλλες: «Απόβαση» τρακτέρ από 27 χώρες
- HELLENiQ ENERGY και BP ανανεώνουν τη συνεργασία τους
- Λένα Μαντά: «Δεν είχα καθόλου καλή σχέση με τους γονείς μου»
- HELLENiQ Energy και BP ανανέωσαν την συνεργασία τους έως το 2035
- Στο πλευρό του Παπαχελά η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ: Ο αποκλεισμός του από τον ΕΚΚΟΜΕΔ ανοίγει επικίνδυνο δρόμο λογοκρισίας
- Ρινγκ το αλβανικό κοινοβούλιο: Ξύλο και φωτοβολίδες για την υπόθεση διαφθοράς της αντιπροέδρου της κυβέρνησης
- Ν. Χαρδαλιάς: Ο αττικός αμπελώνας είναι κρίκος της ταυτότητάς μας -Επενδύουμε στο έργο των οινοπαραγωγών μας
- ΠΑΣΟΚ: Η τροπολογία της Κυβέρνησης εξαϋλώνει τις ευθύνες των τραπεζών, αφήνει ανέγγιχτες τις απαιτήσεις των funds



