Μαστροπεία ανηλίκων: Τα στοιχεία για το κύκλωμα που ανησυχούν την ΕΛ.ΑΣ

Ανησυχία προκαλούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το κύκλωμα μαστροπείας ανηλίκων, και καταδεικνύουν ότι τέτοιου είδους κυκλώματα λειτουργούν όπως η Λερναία Ύδρα: Ξεφυτρώνουν ανά δεκάδες, χτυπώντας καμπανάκι στην κοινωνία και την Πολιτεία.

Δύο από τις επτά ανήλικες που εκμεταλλευόταν το κύκλωμα, με φερόμενο εγκέφαλο την 25χρονη Μαρία, προέκυψε πως συμμετείχαν και στο προηγούμενο αντίστοιχο κύκλωμα της «Λορέλας» που είχε εξαρθρώσει η Προστασία Ανηλίκων. Υπάρχουν και κοινοί δράστες… Και η αστυνομία

δεν αποκλείει  την ύπαρξη παράλληλου κυκλώματος, ή και πολλών διαφορετικών κυκλωμάτων, με παρόμοια δράση.

Τα κυκλώματα μαστροπείας ανηλίκων λειτουργούν όπως η Λερναία Ύδρα προβληματίζοντας τις Αρχές

Στο «επίκεντρο» του προβληματισμού των αρμόδιων αξιωματικών της αστυνομίας ο τρόπος δράσης αλλά και οι «μετακινήσεις» από το ένα κύκλωμα στο άλλο , τα οποία- όπως δείχνει η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ -λειτούργησαν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία».

«Εδώ μιλάμε για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης με ανήλικο με αμοιβή, δε μιλάμε για βιασμό. Παρασύρθηκαν και πήγαν και στο δεύτερο κύκλωμα, έχουμε κοινά θύματα αλλά έχουμε και κοινό δράστη. Έχουμε δράστη ο οποίος κατηγορήθηκε στην πρώτη δικογραφία για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο με αμοιβή και τώρα κατηγορείται και για μαστροπεία», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Μας προβληματίζει ότι βλέπουμε ίδιους δράστες (…) και ότι δυστυχώς τα ίδια τα θύματα πέφτουν ξανά θύματα και σε άλλα κυκλώματα. (…) Μιλάμε για οικογένειες που υπάρχουν προβλήματα στη δομή τους σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, γι’ αυτό ίσως βλέπουμε τα ίδια θύματα ξανά και ξανά»,  σημειώνει μιλώντας στο MEGA.

Απροστάτευτα τα παιδιά – «Υπάρχει νομικό κενό»

«Αυτοί που ασχολούνται με την εμπορία ανθρώπων έχουν τον τρόπο τους και διεισδύουν. (…) Είναι μονογονεϊκή οικογένεια, δεν ήταν πολύ δύσκολο να εισχωρήσει κάποιος και να εκμαυλίζει ένα παιδί προσφέροντας χρήματα, αλλαγή τρόπου ζωής από τη μια στιγμή στην άλλη», τονίζει ο Γιώργος Κανιάρης, δικηγόρος της οικογένειας θύματος που συμμετείχε και στο πρώτο κύκλωμα.

Μόνο το 2023 άνοιξαν περίπου 250 δικογραφίες για υποθέσεις που αφορούσαν σε γενετήσιες πράξεις με ανήλικους και τουλάχιστον 50 υποθέσεις μαστροπείας σε βάρος ανηλίκων

«Ενώ αρχίζει νέος ανακριτικός κύκλος, χθες είχαμε την απολογία κατηγορουμένου από την πρώτη υπόθεση. Είναι αυτό που μας εντυπωσιάζει και μας προκαλεί ανησυχία, ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η υπόθεση και οι απολογίες από την πρώτη υπόθεση και ανοίγει νέος κύκλος», συμπληρώνει.

«Τα παιδιά αυτά γίνονται έρμαια αυτής της κατάστασης και μετά παίρνουν ρόλους και σχεδόν εμπλέκονται και αυτά ακόμα και μια ποινική μεταχείριση εις βάρος τους», τονίζει.

«Υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία και θα πρέπει ο νομοθέτης να το καλύψει, να προχωρήσουμε σε νέο πλαίσιο. Μιλάμε για ανήλικα παιδιά, το αν υπάρχει βούληση ή όχι δεν το γνωρίζουμε, είναι κατά περίπτωση», τονίζει ο δικηγόρος.

«Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει»

«Οπως και σε προηγουμένη περίπτωση, δεν καταγγέλλουν τα ίδια τα θύματα, καταγγέλλει κάποιο συγγενικό πρόσωπο που αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά τα παιδιά, ότι λείπουν αρκετές ώρες, νύχτα κατά κύριο λόγο, από το σπίτι, περίεργα μηνύματα με αγνώστους άντρες ή με κοπέλες οι οποίες τις παροτρύνουν να κάνουν κάποιες ερωτικές επαφές με αμοιβή», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι αυτά που γίνονται σε βάρος τους είναι αδικήματα

«Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά που γίνονται σε βάρος τους είναι αδικήματα και ότι κάποιος τους εκμεταλλεύεται οικονομικά παρόλο που ‘κερδίζουν χρήματα’, θεωρούν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό το αντιλαμβάνονται όταν τους το εξηγεί ο ψυχολόγος», προσθέτει.

Σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, «καταθέτουν οι γονείς, μπορεί κάτι να έχουν αντιληφθεί, σίγουρα όχι τη διάσταση του προβλήματος. Δεν γνωρίζουν μέχρι που μπορεί να έχει φτάσει ένα παιδί, αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά γιατί λείπει αρκετές ώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις έλειπαν και μέρες αλλά θεωρούσαν ότι βρίσκονταν σε κάποιο φιλικό πρόσωπο. Οι γονείς δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία γιατί δεν είχαν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει».

Σοκαριστικά τα στοιχεία – Η ζωή της 25χρονης

Τα στοιχεία για τα κυκλώματα μαστροπείας σοκάρουν:  Μόνο το 2023, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής άνοιξε περίπου 250 δικογραφίες που αφορούν σε υποθέσεις γενετήσιων πράξεων σε βάρος ανηλίκων, με την ίδια αυξητική τάση για φέτος. Επιπλέον σε όλη την Επικράτεια προέκυψαν την ίδια χρονιά τουλάχιστον 50 υποθέσεις μαστροπείας σε βάρος ανηλίκων.

Η αποτυχία του συστήματος φαίνεται και από την ζωή της ίδιας της φερόμενης ως μαστροπού. Η 25χρονη «Μαρία» απομακρύνθηκε από μικρή ηλικία από την προβληματική της οικογένεια και μεγάλωσε σε μία δομή, όμως αργότερα ανακάλυψε τον αγοραίο έρωτα και στο τέλος έγινε και η ίδια μαστροπός.

Τα αποκαλυπτικά μηνύματα

Την 25χρονη υπέδειξε εξαρχής η αδερφή ενός εκ των ανήλικων θυμάτων του κυκλώματος.  Κατηγορείται ότι «ψάρευε» τόσο ανήλικα θύματα όσο και πελάτες.

Με δόλωμα την χλιδάτη ζωή και το εύκολο χρήμα, το κύκλωμα  παγίδευε μαθήτριες και τις εξέδιδε. Τους έταζαν εύκολο χρήμα, πολυτελή ζωή, σπρώχνοντας τις ανήλικες στον σκοτεινό δρόμο της πορνείας και των ναρκωτικών. Τις προσέγγιζαν σε κλαμπ αλλά και στο διαδίκτυο, δείχνοντας αρχικά φιλική διάθεση.

«Το έπαιζε ότι είναι η καλύτερη φίλη, η μεγάλη αδελφή και με τον τρόπο της σιγά – σιγά την έπαιρνε κοντά της. Της έλεγε, «θα μου δίνεις 50€ για κάθε πελάτη», είπε μητέρα ανήλικου θύματος.

Αποκαλυπτικά είναι τα μηνύματα που εντόπισε η Αστυνομία στις συνομιλίες της «εγκεφάλου» του κυκλώματος μαστροπείας ανηλίκων, αλλά και αυτές μεταξύ των ανήλικων θυμάτων τους.

«Ανησυχώ»

Συγκλονιστικό είναι  ένα μήνυμα ανήλικης που γράφει τα εξής σε μια από τις συνομιλίες που είχε:

«Ανησυχώ. Δεν θα βγει σε καλό αυτή η ιστορία. Η (25χρονη) φταίει για όλα. Μας κατέστρεψε. Στην αρχή το έκανε να μοιάζει εύκολο με τον «Αλέκο» και δες που καταντήσαμε. Πες στην άλλη να μην πει τίποτα».

Συνομιλία ανήλικης με την 25χρονη «εγκέφαλο»

Η 25χρονη φέρεται να πίεζε τις ανήλικες να πηγαίνουν με άνδρες, που θα έφερναν περισσότερα χρήματα.

-Τελείωνε ρε φίλε, λεφτά θα πάρεις. Άστον αυτόν, αν είναι θα σου κανονίσω με τον άλλο που δίνει 200€.

-Γιατί;

-Αυτός δίνει πιο πολλά ρε.

Οι πελάτες γνώριζαν ότι τα κορίτσια είναι ανήλικα

Αποκαλυπτικά είναι και τα μηνύματα των κοριτσιών με πελάτες οι οποίοι γνώριζαν ότι θα βρεθούν με ανήλικες:

-Πού να έρθουμε; Δεν έχουμε χρήματα για ταξί.

-Πού είστε τώρα;

-Γκάζι.

-Οκ, σκάω και πάμε εκεί στο ξενοδοχείο να αράξουμε.

-Να ξεκινήσω; Ωραία, θα έχεις και τα 2.000 μαζί σου;

-Οκ, αλλά θα φέρεις και τη φίλη σου εντάξει;

Οι πελάτες, δεν έδειχναν τον παραμικρό δισταγμό, ακόμη κι όταν ενημερώνονταν πως είχαν να κάνουν με ανήλικες

-Ρε άκουσε με, σου είπα είμαι 17. Δεν έχω κλείσει ακόμα τα 18.

-Καλά και 16 να ήσουν πάλι δε θα είχα θέμα.

Στο κύκλωμα, κομβικό ρόλο είχαν οι οδηγοί, εκείνοι που μετέφεραν τις μαθήτριες στα ραντεβού.

Ανάμεσά τους κι ένας 36χρονος με νανισμό, που πήγαινε τα κορίτσια σε ραντεβού εκτός Αττικής.

Ενώπιον του ανακριτή αύριο οι συλληφθέντες

Η αστυνομική έρευνα, για τυχόν εντοπισμό κι άλλων θυμάτων, αλλά και πελατών, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αύριο το πρωί( Παρασκευή 22/3) και οι 6 κατηγορούμενοι για την υπόθεση θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν, με τις Αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων, αλλά και περισσότερων θυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα