Μάστιγα οι κακοποιήσεις ζώων

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνουν οι κακοποιήσεις ζώων στη χώρα, με τις καταγγελίες να… πέφτουν βροχή. Μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα τρία σοβαρά περιστατικά κακοποίησης έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με τις υποθέσεις να παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Απόγευμα Κυριακής στο νησί της Υδρας εκτυλίσσεται ένα αδιανόητο περιστατικό κακοποίησης ζώου. Ενας 58χρονος, ο οποίος βρισκόταν μαζί με την παρέα του σε εστιατόριο του νησιού, πέταξε από ύψος 8 μέτρων μια γάτα.

Το άτυχο ζώο έπεσε με μεγάλη

δύναμη στον πλακόστρωτο δρόμο, μπροστά στα μάτια αρκετών αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι και ενημέρωσαν τις Αρχές βλέποντας τραυματισμένο το γατάκι.

Ατομα τα οποία φαίνεται πως βρίσκονταν μαζί με τον δράστη στο ίδιο τραπέζι ισχυρίστηκαν πως ο 58χρονος δεν είχε σκοπό να βλάψει το ζώο και πως αιφνιδιάστηκε και αντέδρασε με λάθος τρόπο επειδή η σύζυγός του έχει φοβία με τις γάτες.

Μετά την καταγγελία, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά έδωσαν εντολή στους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος να προχωρήσουν άμεσα στη σύλληψη του 58χρονου. Στον δράστη επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ, ενώ μετά τη μεταγωγή του στον εισαγγελέα οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά μέχρι την παραπομπή του στον ανακριτή.

Παστούρωμα

Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό κακοποίησης ζώου. Σοκαριστικές εικόνες έρχονται από το νησί της Τζιας, όπου ένα παστουρωμένο άλογο - παστούρωμα είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους, συνήθως δένεται ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς - βρέθηκε εξαντλημένο σε πλαγιά.

Σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, το ζώο βρέθηκε μπροστά στα μάτια τουριστών το Σάββατο εκτός από παστουρωμένο και δεμένο σε μια ελιά δίπλα σε μια πλαγιά, ψάχνοντας νερό, και εξαντλημένο λύγισε και κρεμάστηκε στην πλαγιά.

«Οι τουρίστες άρχισαν να φωνάζουν για βοήθεια, ήρθε η κάτοχος θυμωμένη με όσους ασχολήθηκαν, έκοψε τα σκοινιά από τη μια πλευρά και άρχισε να το κλοτσάει για να σηκωθεί.

Δυστυχώς είναι παγκόσμια γνωστό πως τα ιπποειδή στην Ελλάδα ζουν στον Μεσαίωνα ως ζώα ενός κατώτερου Θεού» αναφέρεται στην ανάρτηση του Συλλόγου.

Οι Αρχές πραγματοποίησαν άμεσα έρευνα για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη του ζώου και τελικά συνελήφθη ένας 34χρονος, με την υπόθεση κακοποίησης ιπποειδούς να παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Καταγγελίες

Οπως έχει δηλώσει στα «ΝΕΑ» η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς Μάρσα Δημοπούλου, οι καταγγελίες που φτάνουν στα αστυνομικά τμήματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Είναι ενθαρρυντικό που πλέον αυτά τα περιστατικά καταγγέλλονται και μάλιστα για πολλές από αυτές τις υποθέσεις σχηματίζονται δικογραφίες και παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, από πλευράς Αστυνομίας δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις καταγγελίες καθώς πλέον υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στις Κεντρικές Διοικήσεις της Αστυνομίας που ασχολείται αποκλειστικά με τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων και παρακολουθεί την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών ανά αστυνομικό τμήμα».

Λίγες μέρες νωρίτερα από τις δύο αυτές σοβαρές υποθέσεις κακοποίησης, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Καλαμαριάς, ένας έφηβος περιφερόταν στο δρόμο έχοντας ως… κατοικίδιο ένα παπάκι, το οποίο μάλιστα είχε δέσει. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο νεαρός είχε περάσει από τα πόδια του ζώου τέσσερα σκοινιά.

Οπως τονίζουν πάντως οι ειδικοί, η κακοποίηση και ο βασανισμός των ζώων δεν είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη συμπεριφορά, αντίθετα κρύβει σοβαρή αντικοινωνική συμπεριφορά με ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα