Μάχη ιδεών, όχι ποσοστών
Η προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει και τα διλήμματα της κάλπης του 2027 δεν θα αργήσουν να τεθούν. Η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί απέναντι σε μια βαβέλ μικρών και μεσαίων κομμάτων που, με κάποιες εξαιρέσεις, δεν έχουν ακόμη βρει την ταυτότητά τους. Απλώς ανταγωνίζονται για το ποιος θα ασκήσει τη σκληρότερη κριτική στον Πρωθυπουργό.
Δεν θα είναι εύκολη μάχη και κανένας αντίπαλος δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ούτε τα πρόσωπα ούτε οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν. Θα είναι η πρώτη εθνική κάλπη στην εποχή της ευρείας χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και η δημοκρατία οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Με εκπλήσσει πόσο επίκαιρη παραμένει η πρώτη φράση της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Το μέγα θέμα της εποχής μας είναι η δημοκρατία. Ολοι μιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν και ολιγότεροι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν».
Σε αυτή την απρόβλεπτη εποχή, οι Ελληνες θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Θα ακουστούν, θα γραφτούν πολλά κατασκευασμένα ψεύδη. Ελάχιστοι θα έχουν τη διάθεση να εξακριβώσουν. Θα δούμε πλαστές εικόνες σε οθόνες. Λίγοι θα ενδιαφερθούν να ρωτήσουν αν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Γι’ αυτό πιστεύω βαθιά ότι αυτές οι εκλογές είναι, κατά βάση, μάχη ιδεών και όχι ποσοστών. Οι ιδέες μας ένωσαν γενιές ανθρώπων και κράτησαν τη Νέα Δημοκρατία όρθια για πάνω από μισό αιώνα. Αυτές θα μας οδηγήσουν με καθαρό προσανατολισμό προς το 2030.
Η συγκυρία, η επικαιρότητα και η διαχείριση καταστάσεων έχουν φυσικά σημασία σε κάθε κάλπη. Ως κυβέρνηση θα κριθούμε με όρους συνέπειας και αποτελεσματικότητας. Ως παράταξη, όμως, θα κριθούμε με όρους ιδεών και αξιών.
Τα τρία βασικά συστατικά της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας, που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, δεν επηρεάζονται από τον θόρυβο κάθε εποχής και συνεχίζουν να αποτελούν πυξίδα για το μέλλον, είναι κατά την άποψή μου τα εξής.
Πρώτον, η ελεύθερη οικονομία, που δίνει ευκαιρίες σε κάθε νέο άνθρωπο να επιχειρήσει και να παράγει εδώ, στην πατρίδα του. Η πεποίθηση ότι οι περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, και όχι τα επιδόματα, αποτελούν το πραγματικό αντίδοτο στις οικονομικές δυσκολίες. Οικονομική ελευθερία σημαίνει οικονομική αυτονομία για κάθε Ελληνα, ώστε κανείς να μη νιώθει εξαρτημένος από κάποια κρατική πολιτική.
Δεύτερον, η πραγματική δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού. Από αυτήν εξαρτάται η σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών, που σύμφωνα με την ιδρυτική μας διακήρυξη οφείλουν να ταυτίζονται. Σημαίνει λειτουργική, γρήγορη και ψηφιακή δημόσια διοίκηση, εξάλειψη κάθε πηγής διαφθοράς, δραστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και γρήγορες, πλήρεις και κατανοητές δικαστικές αποφάσεις, ώστε να επικρατεί αίσθημα δικαίου.
Τρίτον, και σημαντικότερο, το όραμα της ισχυρής Ελλάδας. Μια Ελλάδα ισχυρή στρατιωτικά, επιχειρησιακά και γεωπολιτικά εμπνέει σεβασμό σε εχθρούς και συμμάχους. Η συνεχής ισχυροποίηση των τελευταίων επτά ετών είναι συνειδητή, πατριωτική και δικαιωμένη επιλογή. Οφείλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο χωρίς παρέκκλιση: προστασία του Ελληνισμού όπου χρειαστεί, προστασία συνόρων, προστασία της εθνικής μας ταυτότητας.
Αυτές οι ιδέες θα αντιπαρατεθούν με τη βαβέλ των πολυδιασπασμένων κομμάτων και κομματιδίων, αλλά και με την Αριστερά που επανασυστήνεται. Δεν μας φοβίζει. Πατάμε γερά στα πόδια μας και στις βαθιές μας ρίζες στην ελληνική κοινωνία.
Οι εκλογικές νίκες διαμορφώνουν κυβερνήσεις. Οι ιδέες, όμως, διαμορφώνουν εποχές.
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Πήγα τη γυναίκα μου να γεννήσει και δεν την έφερα ποτέ πίσω»: Ζητά απαντήσεις ο σύζυγος της 35χρονης που πέθανε μετά τη γέννα στη Λιβαδειά
- Με 210 χλμ/ώρα στην Κηφισιά: Χειροπέδες σε 21χρονο μετά από την ιλιγγιώδη κούρσα στην Αθηνών-Λαμίας
- Μήνυμα 112 για την φωτιά στην Βοιωτία: «Παραμείνετε σε ετοιμότητα» - Επιχειρούν και εναέρια μέσα
- Η μεταγραφή 8 εκατ. ευρώ του Ολυμπιακού, ο πρώην ερυθρόλευκος που εξετάζει ο Παναθηναϊκός και ο σταρ του NBA
- Της είπαν ότι αλλάζει το νόμισμα και της άρπαξαν 180.000 ευρώ – Απίστευτη τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλίκιωμένης
- Greece Sets Course for Space as First Astronaut Enters ESA Training
- Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Η ομάδα Πολάκη ζητά σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής
- Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Μπήκε επίσημα στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων – Πλουσιότερος από τον βασιλιά
- Από τη «νέα ηθική» στην έκτακτη εισφορά στις τράπεζες – Το πολιτικό σχέδιο Τσίπρα
- Ο Χάρι Στάιλς πνίγηκε με νερό επί σκηνής σε συναυλία στο Λονδίνο - Ανησυχία από το κοινό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Μουντιάλ 2026: Οι νέοι, οι δυνατοί και αυτοί που ξεχωρίζουν
- Αποστολές από την Αθήνα στο Λονδίνο για το Predator
- Αγώνας ζωής στα συντρίμμια της Βενεζουέλας: «Ακούγονται ακόμη φωνές» – Πάνω από 920 οι νεκροί
- Η «Γη της Ελιάς»: Σοκ με τη δολοφονία της Χριστιάνας στη φυλακή – Στα «σίδερα» ξανά ο Μάρκος
- Φωτιές σε Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία – Οριοθετήθηκε το μέτωπο στη Φθιώτιδα
- Τελεσίγραφο για το «Εξοικονομώ»: Αυτή είναι η οριστική προθεσμία – Τέλος οι παρατάσεις
- Αλέξης Τσίπρας: Από σήμερα ξεκινά η πορεία για μια νέα μεγάλη αλλαγή, για μια Νέα Μεταπολίτευση
- Κηφισιά: Αποκάλυψε το νέο της προπονητικό κέντρο
- Οι «άγνωστες θάλασσες» του ’94, ο Ντιέγκο και η Ελλάδα – Όλα όσα λέει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Μήνου
- «Αριστεροδεξιοί»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Μάχη ιδεών, όχι ποσοστών
- Η ημέρα και η ώρα της πρεμιέρας του Τσιτσιπά στο Wimbledon
- Από το επιτελικό στο «ετσιθελικό» κράτος
- Βοιωτία: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πέτρα – Ήχησε 112
- Voucher έως 70 ευρώ για smartphone: Ποιοι δικαιούνται τη νέα επιδότηση – Πώς θα γίνει η αγορά
- Τα περίτεχνα «κολπάκια» των Μπονμάτι και Μαρσέλο που κινούνται σε ρυθμούς… Μουντιάλ (vid)
- Μια τραμπική Μεγάλη Υφεση
- Ολυμπιακός: H ώρα άφιξης του Πόποβιτς στην Ελλάδα
- Δένουν τα πλοία στη Ραφήνα: 24ωρη απεργία στις 3 Ιουλίου – Ποια δρομολόγια επηρεάζονται
- Στα σκαριά Παγκόσμια Τράπεζα για την Άμυνα – Ιδρυτικό μέλος η Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στη Λέσβο: 7 χλμ. ανατολικά της Μήθυμνας το επίκεντρο
- Φωτιά στην Πέτρα Βοιωτίας - Μήνυμα του 112 για εκκένωση
- Η Ιωάννα Τούνη βρίσκεται στο Μπαλί και απόλαυσε μία «εξωτική» βουτιά στην πισίνα της
- ΑΕΚ: Φιλικό με την Τσβόλε στις 26 Ιουλίου
- ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών
- Παρέμβαση τεσσάρων Ελληνοαμερικανών βουλευτών για τη επικείμενη πώληση κινητήρων μαχητικών στην Τουρκία
- «Σάτρι»: To πιο αστείο και ανθρώπινο βιβλίο του Κόρμακ Μακάρθι
- Φωτιά στην Πέτρα Βοιωτίας -Μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Λειβαδιά
- Φωτιά σε δασική έκταση στη Μαμουλάδα Αιτωλοακαρνανίας – Επιχειρούν αεροσκάφη