Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τραμπ

Την απειλή του ότι είναι ικανός να καταστρέψει την τουρκική οικονομία πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εξέδωσε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται εις βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων, αλλά και ενάντια σε πρόσωπα που συμβάλουν «στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία». Η εντολή Τραμπ εγκρίνει ένα ευρύ φάσμα συνεπειών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών

κυρώσεων, του αποκλεισμού ιδιοκτησίας και της απαγόρευσης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά στις οικονομικές κυρώσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανήγγειλε αύξηση έως και 50% στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον τερματίζει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για μία εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Statement from President Donald J. Trump Regarding Turkey’s Actions in Northeast Syria pic.twitter.com/ZCQC7nzmME

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 14, 2019

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία ότι βάζει σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και ότι αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή με την επιχείρησή της στη Συρία.

«Η κίνηση αυτή της Τουρκίας αποτελεί το έναυσμα για μία ανθρωπιστική κρίση και θέτει τις βάσεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ.

Το tweet για τους Κούρδους και τον… Ναπολέοντα

Ο Τραμπ φαίνεται πάντως πρόθυμος να περιοριστεί μόνο στις παραπάνω κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί στη διαμάχη στη βορειοανατολική Συρία.

Σε μία σειρά από τα γνωστά παραληρηματικά του tweets, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος συσχετίζει πολλά διαφορετικά ζητήματα – αλλά πάντα με τις ΗΠΑ να βγαίνουν από πάνω.

Παράλληλα, για άλλη μία φορά, «κρεμάει» τους συμμάχους του τους Κούρδους και δηλώνει μάλιστα ότι δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα εμπλακεί στον πόλεμο.

Ξεκινά ο Τραμπ: «Αφού νίκησα το 100% του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, μετακίνησα μεγάλο μέρος των στρατευμάτων μας εκτός Συρίας. Ας προστατέψουν η Συρία και ο Άσαντ τους Κούρδους και να πολεμήσουν την Τουρκία στα δικά τους εδάφη. Είπα στους στρατηγούς μου, γιατί πρέπει να πολεμάμε για τη Συρία και τον Άσαντ για να προστατέψουμε τη γη των εχθρών μας;»

Και καταλήγει: «Δεν έχω θέμα με όποιον θέλει να προστατέψει τη Συρία, είτε είναι η Ρωσία, είτε η Κίνα, είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω να τα πάνε όλοι καλά, εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά».

….and Assad to protect the land of our enemy? Anyone who wants to assist Syria in protecting the Kurds is good with me, whether it is Russia, China, or Napoleon Bonaparte. I hope they all do great, we are 7,000 miles away!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 14, 2019

Ο Τραμπ δήλωσε ότι προτιμά να επικεντρωθεί στα σύνορα των ΗΠΑ, επαναφέροντας για άλλη μία φορά ένα από τα αγαπημένα του ζητήματα: το χτίσιμο του διάσημου πλέον τείχους στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα, άφησε για άλλη μία φορά αιχμές προς την ΕΕ και στο γεγονός ότι δεν δέχτηκαν το «τρομερό βάρος» της επιστροφής των τζιχαντιστών που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.

….Don't the Europeans have a lot of responsibility?” @KatiePavlich Thank you Katie, I offered ISIS prisoners to the European countries from where they came, and was rejected on numerous occasions. They probably figured that the U.S. would bear the tremendous cost as always!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 14, 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα