Κριστίν Κίλερ και Ταλ Ντίλιαν
Τον Ιούλιο του 1961, ο υπουργός Πολέμου του Ηνωμένου Βασιλείου, καλεσμένος σ’ ένα πάρτι, σε μια έπαυλη που ανήκε κάποτε στον πρίγκιπα της Ουαλίας και αργότερα σ’ έναν λόρδο, γνώρισε μια 19χρονη κοπέλα που κολυμπούσε γυμνή στην πισίνα. Ετσι ξεκίνησε το σκάνδαλο Τζον Προφιούμο – Κριστίν Κίλερ που συντάραξε τη Βρετανία και έριξε μια κυβέρνηση.
Ο πυρήνας του σκανδάλου: Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, το 1963, η Κίλερ είχε παράλληλα ερωτικό δεσμό με τον υπουργό αλλά και με τον ναυτικό ακόλουθο της σοβιετικής
Δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι ο Προφιούμο μαρτυρούσε κρατικά μυστικά στο κρεβάτι της ωραίας Κριστίν, ούτε ότι εκείνη είχε μεταφέρει τέτοια μυστικά στον ρώσο εραστή της. Η υποψία της κατασκοπείας «πιθανολογήθηκε ανεπιβεβαίωτα» (για να χρησιμοποιήσουμε τη διατύπωση της πολυσυζητημένης, πρόσφατης απόφασης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου). Καμία απόδειξη δεν υπήρξε ποτέ ως σήμερα, παρά τις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών. Η υπόθεση δεν έφθασε ποτέ, στην πολιτική της διάσταση, σε κάποιο δικαστήριο. Αλλά οι συνέπειές της ήταν βαριές. Ο Προφιούμο παραιτήθηκε ντροπιασμένος, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε πει ψέματα ενώπιον της Βουλής. Αποσύρθηκε για πάντα από την πολιτική. Η παραίτησή του συμπαρέσυρε και τον πρωθυπουργό Μακμίλαν. Και το Συντηρητικό Κόμμα, παρά την αλλαγή ηγεσίας, έχασε τις επόμενες εκλογές.
Από τις υποψίες κατασκοπείας στο ερωτικό τρίγωνο ενός βρετανού υπουργού, ενός μοντέλου κι ενός σοβιετικού διπλωμάτη, ως τις υπόνοιες για ενδεχόμενη κατασκοπεία σε μια υπόθεση παγίδευσης των τηλεφώνων ελλήνων υπουργών και στρατηγών, με λογισμικό το οποίο διαχειριζόταν ένας έφεδρος συνταγματάρχης πρώην επικεφαλής της Μονάδας 81 (ειδικευμένης σε μυστικές τεχνολογίες συλλογής πληροφοριών) των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η απόσταση είναι μεγαλύτερη από την απόσταση που χωρίζει, χρονικά, το 2026 από το 1961. Καμία σχέση.
Μα αν υπάρχει κάποια αναλογία, είναι νομίζω αυτή: Οτι σε τέτοιες υποθέσεις, η δικαστική εκκαθάριση και η πολιτική διαχείριση είναι δύο διαφορετικές και διακριτές διαδικασίες. Η κρίσιμη είναι πάντα η πολιτική όψη της υπόθεσης. Προπάντων σε μια υπόθεση όπως η δική μας, των υποκλοπών, που δεν αφορά επιλήψιμη ατομική συμπεριφορά κάποιου υπουργού, αλλά μια ενδεχόμενη συστημική παρεκτροπή.
Η δικαστική διάσταση της υπόθεσης, βέβαια, είναι πολύ πιο σύνθετη. Ως προς την εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλης δημόσιας υπηρεσίας στη χρήση του απαγορευμένου, κατασκοπευτικού λογισμικού, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, τον Ιούλιο του 2024, από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για να ανασυρθεί από το αρχείο πρέπει να προκύψουν νεότερα στοιχεία, που ήταν άγνωστα την εποχή που αποφασίστηκε η αρχειοθέτηση.
Αυτό ακριβώς πρότεινε η σύνθεση που δίκασε και καταδίκασε τους τέσσερις διαχειριστές του λογισμικού, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Εκρινε πως στο ακροατήριο προέκυψαν νέα στοιχεία που απαιτούν τον έλεγχο των κατηγορουμένων και άλλων προσώπων, για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της κατασκοπείας. Η υπόθεση, συνεπώς, θα έπρεπε να ανασυρθεί από το αρχείο. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όμως, που εξέτασε τη δικογραφία, έκρινε πως τα στοιχεία που προέκυψαν δεν είναι νέα, κι όσα είναι νέα δεν είναι επαρκώς ισχυρά, ώστε να ανατρέψουν την προηγούμενη απόφαση για αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Και έκλεισε το θέμα.
Η κρίση του, με στενά νομικούς όρους, θα μπορούσε να είναι ορθή. Μπορεί τα στοιχεία που προέκυψαν, πράγματι, να μην είναι νέα. Αλλά η κρίση πως επειδή δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι στα κινητά που παγιδεύτηκαν υπήρχαν πράγματι κρατικά απόρρητα ή πως επειδή μεταξύ των παγιδευθέντων δεν ήταν μόνον υπουργοί και στρατηγοί αλλά και άλλοι, ένας διάσημος καλλιτέχνης και μια σκοτεινή μιντιακή περσόνα, γι’ αυτό τα περί κατασκοπείας συνιστούν «ανεπιβεβαίωτη πιθανολόγηση» που δεν χρήζει ελέγχου – η κρίση αυτή, και δικανικά ορθή να ήταν, δεν αντέχει σε λογική βάσανο.
Η απόφαση του Μονομελούς – είτε είχε νέα στοιχεία είτε όχι – έδινε στον Αρειο Πάγο την ευκαιρία να διορθώσει ένα προφανές λάθος. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να αναζητήσει κάποιον τρόπο, επικαλούμενη εθνικά απόρρητα και άλλους φοβερούς κινδύνους, να το εμποδίσει. Να αποσύρει το θέμα από τη δικαστική ύλη. Να αναλάβει όλη την ευθύνη γι’ αυτό και να πληρώσει το πολιτικό τίμημα. Αλλά να αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη η δικαιοσύνη, είναι άδικο για εκείνην. Και αφάνταστα βλαπτικό για τη δημοκρατία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκαρμποφσκι (Εικόνες)
- Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη για τον θάνατο του Γιάννη Κολοτούρα: «Ήσουν τόσο νέος, πίστεψα ότι το θαύμα θα γίνει»
- Τα μηνύματα πρώην αστυνομικού με τον εραστή της πριν παρασύρουν στον θάνατο τον σύζυγό της
- Νατάσα Θεοδωρίδου για Αφροδίτη Χατζημηνά στο YFSF: «Απέδωσε το τραγούδι εξαιρετικά»
- Από Ήλιο σε Ήλιο
- Ανατροπή για την τραγωδία με 132 νεκρούς στην Κίνα: Έσβησαν εσκεμμένα τους κινητήρες στο Boeing της China Eastern
- Μαμά για τρίτη φορά η Κάμερον Ντίαζ: Το απίστευτο όνομα που έδωσε στον γιο της
- Απεργία ΑΔΕΔΥ στις 13 Μαΐου: Ρολά κατεβάζει το Δημόσιο – Ποια τα αιτήματα
- Τσουκαλάς: Επί 24 ώρες προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους δανειολήπτες
- Μπορούν οι γάτες να προβλέψουν τον καιρό – Τι απαντά η επιστήμη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Το «φόβητρο της περικύκλωσης»
- Διχασμένες οι μοναρχίες του Κόλπου για συνέχιση των επιθέσεων στο Ιράν
- ΕΕ για απειλές Τραμπ: «Ξέρεις τι παίρνεις με μια συμφωνία» – «Ανοιχτές οι επιλογές μας για προστασία»
- Χονγκ Κονγκ: Νύφη παραμορφώθηκε και έμεινε σχεδόν… τυφλή πριν από τον γάμο της μετά από θεραπεία microneedling
- «Οι Αθώοι»: Νέο επεισόδιο την Παρασκευή 8 Μαΐου στις 22:10 στο Mega
- Kώλυμα;
- Εθνικώς δρώντες
- Εκτεταμένες ζημιές από βανδαλισμούς στο 1ο Λύκειο Αργυρούπολης – Εξετάζονται μέτρα ασφάλειας
- Axios: Πράσινο φως στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ να ανοίγει πυρ κατά ιρανικών στόχων στα Στενά του Ορμούζ
- Ολυμπιακός: Αποχωρεί η Άννα Σπυριδοπούλου μετά από 9 χρόνια και 12 τίτλους με τις ερυθρόλευκες
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κριστίν Κίλερ και Ταλ Ντίλιαν
- Αναστάτωση σε πτήση της AirAsia Χ: Επιβάτης καθυστέρησε πτήση επειδή το πλήρωμα δεν μιλούσε κινέζικα (βίντεο)
- ATP Rankings: Άνοδος πέντε θέσεων για Στέφανο Τσιτσιπά – Στους 200 καλύτερους στον κόσμο ο Σακελλαρίδης
- Γιώργος Μπαρτζώκας: «Να μην επαναπαυθούμε από τις απουσίες – Το διακύβευμα, να πάμε στο Final Four, είναι μεγάλο»
- Ολυμπιακός: Αποχωρεί η Άννα Σπυριδοπούλου μετά από 9 χρόνια και 12 τίτλους με τις ερυθρόλευκες
- Το εφικτό
- Καιρός: Φεύγει ο «πρωτομαγιάτικος χιονιάς» και έρχεται καλοκαιρινό σκηνικό με 30αρια και αφρικανική σκόνη
- Πώς γεμίζουν την αγορά με πλαστά ευρώ – Τι αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ»
- Φρένο στα «κόκκινα» δάνεια: Τι αλλάζει για τους καταναλωτές
- Ο Νεϊμάρ χαστούκισε τον γιο του Ρομπίνιο επειδή ο 18χρονος τον… ντρίμπλαρε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοινή δήλωση Γερμανίας- Ελλάδας: Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας
- Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Τρεις θάνατοι, ανησυχία αλλά «χαμηλός κίνδυνος» λέει ο ΠΟΥ
- Ποιοι επιτέθηκαν στον αντιπρύτανη του ΑΠΘ; Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης που φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη
- Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη για τον θάνατο του Γιάννη Κολοτούρα: «Ήσουν τόσο νέος, πίστεψα ότι το θαύμα θα γίνει»
- ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «όχι» της κυβέρνησης στην Προανακριτική συνιστά επιχείρηση συγκάλυψης
- Άρχισε «πόλεμος» για τα λιπάσματα: Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει το κάλιο ως όπλο σε τυχόν εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ
- Φόρος κληρονομιάς 8 δισ. δολαρίων - Ποια οικογένεια πλήρωσε το «ρεκόρ»
- Νέα ταλαιπωρία στον Ηλεκτρικό: Συρμός απέτυχε να φρενάρει έγκαιρα και «προσπέρασε» την πλατφόρμα
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κίνδυνος από τον χανταϊό για τον ευρύτερο πληθυσμό παραμένει χαμηλός



