Κρίσιμες εκλογές στην Ταϊλάνδη
11:36 3/7/2011
- Πηγή: Τα Νεα
Οι εκλογές, «μονομαχία» μεταξύ του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα του Δημοκρατικού Κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Πουέα Τάι με επικεφαλής την Γινγκλούκ Σιναουάτρα, αδερφή του εξόριστου τέως πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, διεξάγονται υπό ισχυρή αστυνομική προστασία με φόντο το μεγάλο χάσμα μεταξύ των ελίτ της πρωτεύουσας και των μη προνομιούχων στα περιθώρια των αστικών κέντρων και τις αγροτικές περιοχές.Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν υπό την αυστηρή προστασία 170.000 αστυνομικών στις 08:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδος)
και θα κλείσουν στις 15:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος) όταν θα γίνουν γνωστές οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου πριν από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που αναμένεται γύρω στις 21:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος). Αναλυτές χαρακτηρίζουν τις εκλογές «μονομαχία υπό ένταση» στη βάση της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της ελίτ της πρωτεύουσας -υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, δικαστικοί, στρατιωτικοί, αυλή των Ανακτόρων- η οποία έφερε τον Αμπίσιτ στην εξουσία στα τέλη του 2008, και των μη προνομιούχων πληθυσμών στις αγροτικές περιοχές και τα αστικά κέντρα, με πολλούς μεταξύ αυτών να θεωρούν τον Τακσίν ήρωα. Τουλάχιστον 47 εκατομμύρια εκλογείς καλούνται να αναδείξουν τους 500 εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο για τέσσερα χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα, χωρίς όμως αυτοδυναμία, στο Πουέα Τάι, της προεκλογικής εκστρατείας του οποίου ηγήθηκε η νεότερη αδελφή του δισεκατομμυριούχου, η Γινγκλούκ Σιναουάτρα. Στρατός και ελίτ της Μπανγκόκ βλέπουν στο πρόσωπο του Τακσίν μια απειλή για τη μοναρχία. Σε μια χώρα που έχει γνωρίσει 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπήματος από το 1932, υπάρχουν υποψίες ότι ο στρατός επιδιώκει μια ανάμιξη στην εκλογική διαδικασία. Και παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του, ο ισχυρός αρχηγός του, ο Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει τα «σωστά πρόσωπα», δίνοντας τροφή στις φήμες για πραξικόπημα.Ο Τακσίν και οι εταίροι του κέρδισαν σε όλες τις εκλογές από το 2001 αλλά εκδιώχθηκαν από την εξουσία από τους στρατιωτικούς το 2006 και μετά δύο φορές από τη δικαιοσύνη το 2008, επιτρέποντας την άνοδο στην εξουσία του Αμπίσιτ επικεφαλής ενός συνασπισμού έξι κομμάτων.Ο δισεκατομμυριούχος ζει εξόριστος για μην καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για οικονομικές καταχρήσεις. Το ήμισυ της περιουσίας του κατασχέθηκε πέρυσι. Ο Τακσίν διώκεται επίσης για τρομοκρατία γιατί φέρεται να υποστήριξε τις διαδηλώσεις την άνοιξη του 2010. Έως 100.000 «κόκκινα πουκάμισα» όπως αποκαλούνται οι υποστηρικτές του πρώην μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, είχαν καταλάβει το κέντρο της Μπανγκόκ επί δύο μήνες ζητώντας την παραίτηση του Αμπίσιτ πριν εκδιωχθούν από το στρατό ύστερα από αρκετές ημέρες σφοδρών συγκρούσεων. Η κρίση, η σοβαρότερη που γνώρισε η σύγχρονη Ταϊλάνδη, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 91 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.900.
Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, δημοσκοπηση, στρατος, διαδηλωσεις, πουκάμισα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, Καλή Χρονιά, εκλογικα τμηματα, φημες για πραξικοπημα, φημες, ωρα, ανοιξη, εξι, ετων, ημισυ, μηνες, τεως, ισχυρος, φοντο, χασμα, αυλη, χωρα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λιβαδειά: Κατέστρεψαν μισό εκατομμύριο ευρώ... κατά λάθος!
- Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο γάμος και παρασκήνια
- Εργατική Εστία, διακοπές 2011; Αναβάλλονται!
- ΑΕΛ: Με Ντεντέ στις Πλάτρες!
- Ο Καμίνης θα στρώσει με χώμα την πλατεία
- Κορομηλά - Μενεγάκη: Η συνάντηση της χρονιάς!
- ΟΜΟΝΟΙΑ Κλέβουν τις εντυπώσεις Τάντιτς και Σάλατιτς!
- Υποθαλάσσιος «τρόμος» για ψαροντουφεκά
- Η ακτινογραφία των 5,655 εκατ. φορολογικών δηλώσεων
- Ψηλά τακούνια VS φλατ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κρίσιμες εκλογές στην Ταϊλάνδη
- Έκαψαν τέσσερα αυτοκίνητα του Δήμου Νέας Σμύρνης
- Ευρω-«ναι» για την 5η δόση
- Τελέστηκε ο θρησκευτικός γάμος του Αλβέρτου Β' με την Σαρλίν Γουίτσοκ
- Τελέστηκε ο θρησκευτικός γάμος του Αλβέρτου Β' με την Σαρλίν Γουίτσοκ
- Η Κβίτοβα νικήτρια στο Γουίμπλεντον
- Συνελήφθη ο πλοίαρχος του καραβιού για τη Γάζα
- Σήμερα ο θρησκευτικός γάμος του Αλβέρτου και της Σαρλίν
- Αιματοβαμμένη ήταν η «Παρασκεή της Αποχώρησης» στη Συρία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φτηνές διακοπές στο παρά πέντε!
- Απόφαση - σταθμός για την διαγραφή χρεών σε τράπεζες
- Καμίνης: "Η Αστυνομία έδειξε έλλειψη επαγγελματισμού"
- Επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη στον Ψηλορείτη
- Στη Ρωσία ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής ελέω Λιβύης
- Στον αστερισμό των Δημοτικών και η Πάφος
- Όρος για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου η «αποφασιστική εφαρμογή του», λέει η Κομισιόν
- Πιέσεις για αποκρατικοποιήσεις-εξπρές εν όψει του νέου πακέτου βοήθειας
- Επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη στον Ψηλορείτη
- Ε.coli: Σε προληπτική ανάκληση προϊόντος σπόρων τριγωνέλλας προέβη ο ΕΦΕΤ