Κόβει Τσαβούσογλου και Ακάρ ο Ερντογάν - Διέρρευσαν τα ονόματα των υπουργών του

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να μείνει αλώβητος από μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, εξασφαλίζοντας ακόμα μία κυβερνητική θητεία και πλέον καταστρώνει τα πλάνα του για τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και για τον «Αιώνα της Τουρκίας».

Η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή το Σάββατο και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κυβερνητικό σχήμα και ήδη στα τουρκικά μέσα όπως και στα social media της χώρας έχει ξεκινήσει η ονοματολογία με τις φήμες για το ποιοι μπαίνουν και το ποιοι

αποχωρούν να είναι αρκετές.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Yeniçağ καθώς από αυτή λείπουν κορυφαία ονόματα των προηγούμενων κυβερνητικών θητειών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε όσα είχαν διαρρεύσει μέχρι σήμερα.

Αίσθηση προκαλεί πως απουσιάζουν τα ονόματα των Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ αλλά και του Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Οι συγκεκριμένοι πρώην υπουργοί σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λίστα δεν αναλαμβάνουν κάποιο υπουργείο ή κάποια θέση αντιπροέδρου ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουν υποβαθμιστεί σε κάποιον άλλον ρόλο του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η λογική πίσω από τη λίστα είναι η αναβάθμιση ατόμων της εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι η αναβάθμιση του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Ωαίσθηση προκαλεί ο «παραγκωνισμός» του Σοϊλού, αλλά και ο διάδοχός του καθώς τη θέση του αναμένεται να πάρει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν.

Επίσης σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα τα «ανατολίτικα παζάρια» που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αντάλλαγμα τη στήριξή του ο υποψήφιος που κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Σινάν Ογάν, είχαν αποτέλεσμα καθώς αναλαμβάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών.

Υπενθυμίζεται πως κόμματα της ακροδεξιάς και εθνικιστικής συμμαχίας ΑΤΑ που είχαν στηρίξει τον Ογάν είχαν καταγγείλει πως ο Τούρκος πρόεδρος του είχε τάξει κάποια κυβερνητική θέση για τη στήριξή του.

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αναλαμβάνει ο Τζεβντέτ Γιλμάζ αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), ο οποίος ήταν ήδη αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα.

Yeni bakanlar listesi sızdı! Listede çok konuşulacak değişiklikler varhttps://t.co/lWnKwR8xTe pic.twitter.com/vceIRWEepi

— Yeniçağ (@Gazete_Yenicag) May 30, 2023

Όσον αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αυτό θα το αναλάβει ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού ξηράς πλέον μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

Η Yeniçağ επικαλείται πληροφόρηση από το παρασκήνιο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αναλυτικά η λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα YeniçağΑντιπρόεδρος: Φαχρετίν ΚοτζάΑντιπρόεδρος: Μεχμέτ ΣιμσέκΥπουργός Δικαιοσύνης: Μουσταφά ΣεντόπΥπουργός Εργασίας: Ρουχί ΕρσόιΥπουργός Εξωτερικών: Ιμπραήμ ΚαλίνΥπουργός Υγείας: Κιοκσάλ ΧαμζάογλουΥπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης: Μεχμέτ ΟζχασεκίΥπουργός Ενέργειας και Εθνικών Πόρων: Μελίχ Χαν ΜπιλγκίνΥπουργός Νεότητας και Αθλητισμού: Ενές ΕμίνογλουΥπουργός Οικονομικών: Τζεβντέτ ΓιλμάζΥπουργός Εσωτερικών: Χακάν ΦιντάνΥπουργός Παιδείας: Ερχάν ΑφγιοντζούΥπουργός Εμπορίου: Ριφάτ ΧισαρτζικλιόγλουΥπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Τεμέλ ΚοτίλΥπουργός Γεωργίας: Ιμπραήμ ΓιουμακλίΥπουργός Εθνικής Άμυνας: Ουμίτ ΝτουντάρΥπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Μουσταφά ΙλιτζαλίΥπουργός Πολιτισμού: Μουσταφά ΝτεστιτζίΥπουργός Τουρισμού: Μεντερές ΤουρέλΥπουργός Οικογένειας: Κουμπρά Γκιουράν ΓιγιτμπασίΥπουργός Δασοκομίας και Υδάτων: Μεχμέτ Ακίφ ΜπαλτάΥπουργός Μετανάστευσης και Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών: Σινάν Ογάν

Άλλα δημοσιεύματα πάντως ή λίστες που έχουν διαρρεύσει συντηρούν εντός κυβερνητικού σχήματος τον Σουϊλεμάν Σοϊλού είτε ως υπουργό Εσωτερικών, είτε σε θέση αντιπροέδρου, ενώ και ο Χουλουσί Ακάρ παραμένει στο υπουργείο Άμυνας. Ερωτηματικό  αποτελεί τι θα συμβεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα