Κουρτς σε Μητσοτάκη: «Ευχαριστούμε την Ελλάδα που προστατεύει τα σύνορά μας»

Μήνυμα για αποκλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αλλά και στο Αιγαίο έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, στη Βιέννη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αυστριακό ομόλογό του για την ενίσχυση που έχει στείλει η χώρα του στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία θα στείλει στον Έβρο

ένα τεθωρακισμένο όχημα, drones, ειδικό προσωπικό και άλλα τεχνικά μέσα. Επίσης, έχει στείλει ακόμα και χρηματική υποστήριξη ενός εκατομμυρίου ευρώ για τους πρόσφυγες στη χώρα μας.

Ευχαριστώντας τον Σεμπάστιαν Κουρτς για την έμπρακτη αλληλεγγύη της χώρας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι διαπίστωσε την κοινή στάση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο προσφυγικό και κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πάντως ότι και η ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

«Η Ευρώπη οφείλει να αποκρυσταλλώσει τη θέση για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, υπολογίζοντας και όσα έλαβαν χώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα τις περασμένες εβδομάδες» είπε με νόημα.

Ζητώντας έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης και στα βόρεια σύνορα στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού».

Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στον Αυστριακό ομόλογό του και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Κουρτς: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων

«Να ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που έχετε κάνει ώστε να κάνετε την Ελλάδα ελκυστική και πάλι για επενδύσεις, να προωθήσετε την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει φτάσει σε καλό επίπεδο», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Ο Αυστριακός καγκελάριος ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα «και για την προστασία των συνόρων» και επισήμανε:

«Ο κ. Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εκμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο κ. Κουρτς ανέφερε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη και ακολουθεί κοινό δρόμο πίσω από την Ελλάδα για το θέμα του προσφυγικού.

Πέρα από τη χρηματική και υλική βοήθεια που παρείχε η Αυστρία στην Ελλάδα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να υποστηρίξει τη δική μας για την αποσυμφόρηση από τους πρόσφυγες, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Τι είπαν για τον κορωνοϊό

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ευρώπη, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ το απόγευμα της Τρίτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι την Τετάρτη θα ανακοινώσει νέα μέτρα για τη χώρα μας για τον Covid-19.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους». «Είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας. Έκκληση σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους. Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», προσέθεσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Μητσοτάκης και Κουρτς απέφυγαν τη χειραψία μπροστά στους δημοσιογράφους.

Τέλος, στις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες μίλησαν και για τις επενδύσεις και τον τουρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα