Κορωνοϊός: Δεν αποκλείουν κρούσμα στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες

Περισσότερες από δύο ώρες διήρκησε η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) με τους φορείς που εμπλέκονται με τη διαχείριση της έξαρσης του κοροναϊού, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας εξερχόμενος, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση διατομεακής επιτροπής για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ-ΥΠΕ-ΕΚΑΒ).

Παράλληλα διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών

και παραϊατρικού προσωπικού (ειδικοί εργαστηρίων), στα εργαστήρια και νοσοκομεία, στις Πύλες εισόδου της χώρας.

Τέλος, συνέστησε στους πολίτες να μη δίνουν σημασία στις φήμες και να ακολουθούν τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Πιθανό ένα κρούσμα στην Ελλαδα

Από την πλευρά του ο εξουσιοδοτημένος επιστήμονας, που έχει οριστεί εκπρόσωπος επικοινωνίας για τα θέματα του νέου κορωνοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με το iatropedia.gr, επεσήμανε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξει κρούσμα και στη χώρα μας.

Επίσης, πρόσθεσε πως «είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Υπάρχει επαγρύπνηση, επικαιροποιήθηκε το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα με αυξημένη ετοιμότητα στις Πύλες εισόδου της χώρας, καθώς από την Πέμπτη ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία"διασυνοριακή απειλή"».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να υπάρξει κρούσμα στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι στα επιδημιολογικά εργαστήρια έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 28 «ψευτοΰποπτα κρούσματα», όπως τα χαρακτήρισε τα οποία ήταν αρνητικά.

Τα ύποπτα κρούσματα

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα από τα ύποπτα κρούσματα που έχουν εξετασθεί από το Ινστιτούτο Παστέρ, τα οποία εστάλησαν από όλη την Ελλάδα, μόνο το ένα από αυτά θεωρήθηκε πραγματικά ύποπτο (ΑΧΕΠΑ), το οποίο βέβαια απεδείχθη αρνητικό.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των δειγμάτων δεν ανταποκρίνεται στον κίνδυνο που διατρέχει πραγματικά η χώρα μας σε σχέση με τον κορωνοϊό, καθώς πολλοί πολίτες έσπευδαν τις προηγούμενες ημέρες στα νοσοκομεία δηλώνοντας από μόνοι τους ότι έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Αυτό ανάγκαζε τους υπευθύνους των νοσοκομείων να στείλουν στο Ινστιτούτο Παστέρ τα δείγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα