Κοροναϊός: «Καίγεται» και η 14η Δεκεμβρίου ως μέρα «απελευθέρωσης» από το lockdown;
Αυξάνονται συνεχώς οι μεταβλητές της πολύπλοκης εξίσωσης που καλείται να λύσει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown, με το μονοπάτι της εξόδου από την καραντίνα να μοιάζει… με γόρδιο δεσμό.
Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας αποκαλύπτουν την αντοχή του κοροναϊού, παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις. Ο φονικός ιός δείχνει να αντέχει, κάτι που φάνηκε και από τα σημερινά κρούσματα, τα οποία έφτασαν ξανά σε αριθμούς πάνω από 2.000.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι οποιεσδήποτε αποφάσεις
Αυτό που είναι δεδομένο, είναι πως μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του lockdown για μια ή ακόμα και δυο εβδομάδες. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να προκρίνεται η παράταση των 14 ημερών, πράγμα που κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με… SMS στο 13033.
Όπως αναφέρει το MEGA, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το εάν θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς και τα κομμωτήρια.
Καλύτερη εικόνα για το «μονοπάτι» εξόδου από το lockdown θα έχουμε, κατά πάσα πιθανότητα, την Παρασκευή, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το νέο μοντέλο αυτού του ιδιότυπου lockdown, με το οποίο θα μάθουμε να ζούμε από δω και πέρα.
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ενδέχεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις υπουργών, όπου θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.
Σενάρια για μερικό άνοιγμαΗ ημερομηνία άρσης του lockdown δείχνει καθημερινά να απομακρύνεται. Κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες διατυπώνουν, πλέον, ξεκάθαρα ότι και τα Χριστούγεννα θα εορταστούν υπό… περιορισμό.
«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού» είπε στο MEGA ο υπουργός επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Για τις τελικές αποφάσεις και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες οι υπουργοί παραπέμπουν στους λοιμωξιολόγους.
«Εμείς δεν θα αποφασίσουμε το άνοιγμα. Εμείς μπορεί να κάνουμε σενάρια, να λέμε πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν, να λέμε ποια καταστήματα πρέπει να προηγηθούν, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε. Το κουμπί θα το πατήσει η επιτροπή» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Πότε θα πέσουμε στα 500 κρούσματαΤο όριο για άρση των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική ζωή, παραμένει ο αριθμός των 500 νέων κρουσμάτων ημερησίως σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι αισιόδοξοι της επιστημονικής κοινότητας πιστεύουν ότι αυτήν την ασφαλιστική δικλείδα θα την έχουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Ποια δεδομένα θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσειςΓια την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, αναφορικά με την άρση του lockdown, μίλησε, μέσω του MEGA η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
«Τον δείκτη θετικότητας στα τεστ, ελπίζω να βαίνει μειούμενος και με επιφύλαξη θα έλεγα είναι ότι κάποιες λειτουργίες θα μπορούσαν δυνητικά να ανοίξουν, με πολλή προσοχή. Θα ήθελα να δω μελέτες για την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Μια μελέτη με τεστ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της χώρας» ανέφερε η ερωτηθείσα για την πορεία της νόσου στη χώρα και την έξοδο από το lockdown.
«Αν ο δείκτης είναι μειούμενος και συνεχίσει η μείωση ώστε να φτάσουμε κοντά σε 5-6% των κρουσμάτων να είναι θετικά τότε θα έλεγα ότι μερικές λειτουργίες που δεν έχουν κριθεί διεθνώς ως περιοχές υπερμετάδοσης θα μπορούσαν να ανοίξουν» σημείωσε.
Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε: «δεν ξέρουμε πιο εμβόλιο θα φτάσει πρώτο, νομίζω ότι αυτό που είναι πλέον σίγουρο είναι ότι όποιο εμβόλιο εγκριθεί θα είναι ασφαλές, πλήρως ελεγμένο. Θα το κάνω το συντομότερο δυνατόν που θα το δικαιούμαι».
«Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους εμβολιάσουμε όλους, είτε δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια, είτε δεν θα υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό» πρόσθεσε.
«Αυτό που θα είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» ήταν η απάντησή της για το ποιο εμβόλιο θα προτιμούσε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαραντόνα: Σοκάρει το εύρημα από τη νεκροψία – Τι τον οδήγησε στον θάνατο
- Έμπρακτη «συγνώμη» του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Οριστικό: Νέα παράταση του lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στο διάγγελμά του
- Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρή σε τροχαίο 15χρονη
- Ιωάννινα: Έφυγε από την ζωή η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς
- Θετικός στον κοροναϊό ο Γιώργος Πατούλης!
- Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα το πάρουν
- Lockdown: Την Παρασκευή οι αποφάσεις - Προς κλειστή εστίαση- Το 2021 τα σχολεία
- ΑΕΚ: Συναγερμός μετά την ανακοίνωση Πατούλη πως βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό (pics)
- Ο πατέρας της Τζεν Ψάκι στον ΣΚΑΪ: Νιώθω πολύ περήφανος- Από Θεσσαλονίκη 4 γενιές στην Αμερική
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Εστησε μονάδα Covid στο σπίτι του για να φροντίσει την θετική στον ιό πεθερά του
- Κοροναϊός: «Καίγεται» και η 14η Δεκεμβρίου ως μέρα «απελευθέρωσης» από το lockdown;
- Τσιόδρας για κορονοϊό: Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ
- Γιώργος Πατούλης: Θετικός στον κοροναϊό ο περιφερειάρχης Αττικής
- Γερμανία : Αυξάνονται οι νεκροί από την επίθεση στην πόλη Τριρ – Ανάμεσά τους και ένα βρέφος
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κοροναϊός: «Καίγεται» και η 14η Δεκεμβρίου ως μέρα «απελευθέρωσης» από το lockdown;
- Γιώργος Πατούλης: Θετικός στον κοροναϊό ο περιφερειάρχης Αττικής
- Εστησε μονάδα Covid στο σπίτι του για να φροντίσει την θετική στον ιό πεθερά του
- Γερμανία : Αυξάνονται οι νεκροί από την επίθεση στην πόλη Τριρ – Ανάμεσά τους και ένα βρέφος
- Τσιόδρας για κορονοϊό: Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ
- Κοροναϊός: Εκτόξευση κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- Γιάννης Λαγός: Διεκδικεί αποζημίωση 100.000 ευρώ από την Σακελλαροπούλου
- Πρώτος θάνατος αστυνομικού από κοροναϊό – Έδινε μάχη δέκα μέρες στην ΜΕΘ
- Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για κυρώσεις στην Τουρκία
- Ενα νομοσχέδιο για επικοινωνιακή κατανάλωση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή είναι η 11άδα του Ολυμπιακού στο Βέλοντρομ : Εκανε την έκπληξη ο Μαρτίνς!
- Τραγωδία στην Κέρκυρα – Νεκρό 15χρονο κορίτσι σε τροχαίο
- Τζιτζικώστας: Κατά την άποψή μου η καραντίνα θα περάσει και τη 14η Δεκεμβρίου - ΒΙΝΤΕΟ
- Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Έστησε μονάδα Covid στο σπίτι του για να φροντίσει την θετική στον ιό πεθερά του
- Γκουτέρες: Ο HIV μολύνει 1,7 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ σκοτώνει 690.000
- «Διαβατήριο» εμβολιασμού και «ψηφιακό πάσο υγείας» για ταξιδιώτες- ΙΑΤΑ- Πώς θα λειτουργεί
- «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη 2020» από τα ΕΛΤΑ
- AlphaFold: Έλυσε ένα μυστήριο της βιολογίας σχετικά με τη δομή των πρωτεϊνών
- Επιστολή σε έναν συνωμοσιολόγο φίλο μου
- Κέρκυρα : Νεκρή 15χρονη σε τροχαίο