Κοροναϊός : διευθυντές εργοστασίου στοιχημάτιζαν πόσοι εργάτες θα κολλήσουν

Οι διευθυντές σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων της Tyson Foods στο Waterloo της Αϊόβα, απέρριψαν τις εκκλήσεις των τοπικών αξιωματούχων να κλείσουν προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έβαζαν στοιχήματα για το πόσα άτομα θα καταλήξουν να κολλήσουν την COVID-19, σύμφωνα με μια πρόσφατη αγωγή.

Αγωγή και στοιχήματα

Η οικογένεια του Isidro Fernandez, εργαζομένου στο εργοστάσιο που πέθανε από COVID-19, κατέθεσε αγωγή, ισχυριζόμενη ότι η Tyson Foods διαδραμάτισε ρόλο στην

εξάπλωση του κοροναϊού μεταξύ του εργατικού δυναμικού της και παρακινούσε τους υπαλλήλους να έρθουν όταν ήταν άρρωστοι.

«Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος στην εγκατάσταση έκανε εμετό στη γραμμή παραγωγής και η διοίκηση του επέτρεψε να συνεχίσει να εργάζεται και να επιστρέψει στην εργασία την επόμενη μέρα», ισχυρίζεται η οικογένεια.

Στη συνέχεια, καθώς οι εργαζόμενοι είχαν μολυνθεί με COVID-19, ένας διευθυντής του εργοστασίου οργάνωσε μια ομάδα στοιχημάτων «buy-in, win-take-all» για να δει πόσοι εργαζόμενοι θα καταλήξουν να είναι θετικοί στον ιό, ανέφερε η καταγγελία.

Οι συνθήκες εργασίας ήταν τόσο τρομερές στο εργοστάσιο του Waterloo που ένας τοπικός σερίφης είπε ότι «τον ταρακούνησαν».

Ο Fernandez, ο οποίος πέθανε στις 20 Απριλίου, ήταν ένας από τους περίπου 2.800 εργαζόμενους στην εγκατάσταση, η οποία επεξεργάζεται περισσότερους από 19.000 χοίρους την ημέρα.

Η εταιρεία σταμάτησε τελικά τις δραστηριότητές της μετά τις 22 Απριλίου – μετά την επεξεργασία όλων των σφάγιων που είχε στα ψυγεία της.

Πανδημία εντός του εργοστασίου

Αλλά μέχρι τότε, ο ιός είχε εξαπλωθεί στο εργατικό δυναμικό. Πέντε εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την καταγγελία, το Τμήμα Υγείας του Black Hawk County έχει καταγράψει περισσότερες από 1.000 μολύνσεις COVID-19 μεταξύ των υπαλλήλων της Tyson Foods.

«Είμαστε λυπημένοι για την απώλεια οποιουδήποτε μέλους της ομάδας της Tyson και συμπονούμε τις οικογένειές τους», δήλωσε η εταιρεία στο BuzzFeed News σχολιάζοντας την αγωγή.

«Η βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας και έχουμε εφαρμόσει μια σειρά προστατευτικών μέτρων στο Waterloo και στις άλλες εγκαταστάσεις μας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις οδηγίες CDC και OSHA για την πρόληψη του Covid-19».

Η εταιρεία αρνήθηκε αρχικά να αντιμετωπίσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς στην αγωγή, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι ένας διευθυντής των εγκαταστάσεων οργάνωσε το στοίχημα.

Τους έθεσε εκ των υστέρων σε διαθεσιμότητα

Αλλά σε μια πρόσθετη δήλωση την Πέμπτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θέτει τον διευθυντή και άλλους εργαζόμενους οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο στοίχημα, σε αναστολή χωρίς αμοιβή.

«Είμαστε πολύ αναστατωμένοι για τις κατηγορίες που εμπλέκουν την διευθυντική ομάδα στο εργοστάσιό μας στο Waterloo», δήλωσε η Tyson.

«Περιμένουμε από κάθε μέλος της ομάδας της Tyson Foods να λειτουργεί με την απόλυτη ακεραιότητα και φροντίδα σε ό,τι κάνουμε… Ορίσαμε τη νομική εταιρεία Covington & Burling LLP για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με επικεφαλής τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Eric Holder. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι κατηγορίες, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξεριζώσουμε και να αφαιρέσουμε αυτήν την ενοχλητική συμπεριφορά από την εταιρεία μας».

Η Tyson Foods υπερασπίστηκε επίσης την ανταπόκρισή της στην πανδημία, λέγοντας ότι ενεργοποίησε μια ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, εκπαιδεύοντας υπαλλήλους σε πολλές γλώσσες και είπε στους εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι εάν δεν αισθάνονταν καλά.

Νομική ανταπόκριση

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Fernandez ισχυρίζονται ότι η εταιρεία έκανε το αντίθετο, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των εργαζομένων να ολοκληρώσουν τις βάρδιες τους όταν ένιωθαν άρρωστοι και προσφέροντας μπόνους για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να μην πούν ότι είναι άρρωστοι.

Η οικογένεια του Fernandez υπέβαλε την αγωγή νωρίτερα φέτος στο κρατικό δικαστήριο, αλλά η υπόθεση μεταφέρθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο αφού η Tyson Foods ισχυρίστηκε ότι το εργοστάσιο παρέμεινε ανοιχτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη διατήρηση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Η τροποποιημένη αγωγή, περιλαμβάνει καταγγελίες ότι η εταιρεία αγνόησε την ασφάλεια των εργαζομένων μη παρέχοντας επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας, υποχρεώνοντάς τους να εργάζονται σε πολυσύχναστο περιβάλλον και ενθαρρύνοντας τους υπαλλήλους με 500 «thank you bonuses» για να συνεχίσουν να εμφανίζονται στη δουλειά παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστοι.

Η Tyson Foods δήλωσε ότι ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που ήλεγχε τις θερμοκρασίες των εργαζομένων πριν αρχίσουν να εργάζονται.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι προσπάθησε να αποκτήσει μάσκες προσώπου για το εργατικό δυναμικό της πριν λάβει εντολή από το CDC και συνεργάστηκε με μια εταιρεία παροχής ιατρικών κλινικών για τη δημιουργία μιας ιατρικής μονάδας επί τόπου.

Νομική υπεράσπιση εργοστασίου

Οι δικηγόροι της Tyson Foods έχουν δηλώσει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι οι διευθυντές της εταιρείας «εργάστηκαν από την αρχή της πανδημίας για να ακολουθήσουν τις ομοσπονδιακές οδηγίες στον χώρο εργασίας και έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια για να παρέχουν στους εργαζόμενους εξοπλισμό ασφάλειας και μετριασμού του κινδύνου».

Τι ισχυρίζονται οι ενάγοντες

«Μέχρι τα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, οι εναγόμενοι κατηγορούμενοι και οι περισσότεροι διευθυντές της Διεύθυνσης Waterloo άρχισαν να αποφεύγουν το εργοστάσιο  επειδή φοβούνταν μην προσβληθούν από τον ιό», ισχυρίζεται η οικογένεια του εργαζόμενου που πέθανε από κοροναϊό.

Αντ ‘αυτού, οι διευθυντές άρχισαν να αναθέτουν καθήκοντα σε «επόπτες χαμηλού επιπέδου».

Οι επόπτες είπαν επίσης στους υπαλλήλους ότι είχαν «ευθύνη» να συνεχίσουν να εμφανίζονται στη δουλειά «προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι Αμερικανοί δε θα πεινάσουν».

Αφού οι τοπικοί επιθεωρητές επισκέφτηκαν το εργοστάσιο στις 10 Απριλίου, ζήτησαν από τους υπαλλήλους της Tyson Foods να κλείσουν προσωρινά, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Η εταιρεία αρνήθηκε και, περίπου εκείνη την εποχή, ο διευθυντής του εργοστασίου «οργάνωσε μια ομάδα στοιχημάτων για να κερδίσει μετρητά, από τους επόπτες και τους διευθυντές για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ήταν θετικοί», ισχυρίζεται η καταγγελία.

Μέχρι τις 12 Απριλίου, πάνω από 20 εργάτες μεταφέρθηκαν στο τμήμα έκτακτης ανάγκης του τοπικού νοσοκομείου, ισχυρίζεται η καταγγελία.

Οι επόπτες κλήθηκαν να εμφανιστούν για να εργαστούν ακόμα και όταν εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19.

Όταν ένας επόπτης έφυγε από τη δουλειά για να κάνει τεστ, ένας άλλος διευθυντής του είπε να επιστρέψει στη δουλειά, λέγοντας: «όλοι έχουμε συμπτώματα – έχετε μια δουλειά να κάνετε», σύμφωνα με το buzzfeednews.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα