Κάρολος και Μακρόν στην Ταπισερί της Μπαγέ
Πρώτοι χθες ο βασιλιάς Κάρολος και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκαν την έκθεση της Ταπισερί της Μπαγέ στο Βρετανικό Μουσείο, πριν ανοίξει για το κοινό στις 10 Σεπτεμβρίου. Το σχεδόν 1.000 ετών λινό ύφασμα που αφηγείται μέσα από παραστάσεις κεντημένες με μάλλινες κλωστές τα γεγονότα που οδήγησαν στη διάσημη Μάχη του Χέιστινγκς και την επακόλουθη ήττα του αγγλοσάξονα βασιλιά Χάρολντ Β’ από τους Νορμανδούς, το 1066.
Βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη γαλλική κυβέρνηση, η μήκους 70 μ. ταπισερί έχει παραχωρηθεί ως δάνειο στο Βρετανικό Μουσείο από τη βόρεια Γαλλία, και είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει στη Βρετανία από την εποχή που δημιουργήθηκε. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ότι παραγγέλθηκε από τον αδελφό του Γουλιέλμου, τον επίσκοπο Οντο, και φιλοτεχνήθηκε από αγγλίδες κεντήστρες στο Κεντ. Τόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον, ώστε τα πρώτα εισιτήρια για την έκθεση του μεσαιωνικού αριστουργήματος, με τιμές που φτάνουν έως και τις 33 στερλίνες, εξαντλήθηκαν, αποφέροντας σχεδόν 2,5 εκατ. στερλίνες (3,4 εκατ. δολάρια), καθιστώντας την έκθεση, που θα είναι ανοιχτή έως τον Ιούλιο του 2027, την εμπορικότερη στην ιστορία του μουσείου από πλευράς πωλήσεων εισιτηρίων.
Η παραχώρηση της ταπισερί επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, κατά την κρατική επίσκεψη του Μακρόν στη Βρετανία, και θεωρείται κίνηση της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Για τα ΓλυπτάΣτο μεταξύ, στο πλαίσιο του δανεισμού της ταπισερί από τη Γαλλία στη Βρετανία ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Nίκολας Κάλιναν έδωσε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και ερωτηθείς σχετικά με την άρνηση του μουσείου να επιστρέψει αρχαιότητες, εννοώντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα, απάντησε ότι «αυτό που διαφοροποιεί τα εθνικά μουσεία από τα υπόλοιπα ιδρύματα είναι ο Νόμος περί Βρετανικού Μουσείου του 1963. Ο νόμος αυτός απαγορεύει ρητά στα εθνικά μουσεία να αποξενώνουν αντικείμενα από τις συλλογές τους. Επομένως, η απόφαση δεν ανήκει στους διοικητές του μουσείου, αλλά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Παρότι ο σημερινός πρωθυπουργός Αντριου Μπέρναμ έχει εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή του στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η αλλαγή αυτού του νόμου θα απαιτούσε την ψήφιση νέου νόμου από το Κοινοβούλιο, γεγονός που αποτελεί σημαντικό νομικό και πολιτικό εμπόδιο. Δεδομένου του σημερινού πολιτικού κλίματος, δεν μου φαίνεται ότι η αναθεώρηση του νόμου αποτελεί βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο. Αυτό θα μπορούσε να χρειαστεί δέκα χρόνια ή και περισσότερο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έσκαβε στον κήπο για να φτιάξει βεράντα και ανακάλυψε τον μεγαλύτερο θησαυρό Βίκινγκ στη Δανία, δείτε φωτογραφίες
- Μαρία Σολωμού: Το καλοκαίρι στη Σαντορίνη που «παντρεύτηκε» και κράτησε κρυφό για δεκαετίες
- «Μαχαιρώσαμε το παγωμένο μωρό μπροστά στα παιδιά μου»: Ανατριχιάζει η Γερμανίδα για το νεκρό βρέφος στην Κυψέλη
- Ν.Νικολόπουλος: «Ο Σαμαράς θα τελειώσει τον τελευταίο γόνο της δυναστείας Μητσοτάκη»
- Από τα δύο Heron στην αυτόνομη παραγωγή 15.000 drones το έτος: Μήνυμα ισχύος Νίκου Δένδια
- Τραγωδία στα Γρεβενά: Νεκρή 55χρονη από ανατροπή τρακτέρ στο Κληματάκι
- Φοβού την καλοκαιρινή αποσυσπείρωση
- «Ο Παλιάτσος και η Ανεμώνη»: Μία «αταίριαστη» ιστορία αγάπης
- Το πρώτο μήνυμα του Ουναΐ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού: «Επέστρεψα, τα λέμε στο γήπεδο», βίντεο
- Η Αθήνα απαντά χωρίς αστερίσκους στις απειλές Ερντογάν - Στο επίκεντρο η «Γαλάζια Πατρίδα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Φοβού την καλοκαιρινή αποσυσπείρωση
- Κάρολος και Μακρόν στην Ταπισερί της Μπαγέ
- Εμαυρίσθη, εμαυρίσθη
- «Θάνατος» στη Γερμανία – Οι ταινίες της εβδομάδας
- Ενέργεια, καύσιμα και πρώτες ύλες πυροδοτούν ανατιμήσεις
- Φρίκη στην Κυψέλη: Ανατριχίλα προκαλεί η περιγραφή της 38χρονης – «Μαχαιρώσαμε το μωρό μπροστά στα παιδιά μου»
- Είναι όλοι αντισυστημικοί;
- Τι ημέρα κι αυτή
- Σαμουέλ Ετό για Ινφαντίνο: «Έχει συμβάλει στη βελτίωση του αφρικανικού ποδοσφαίρου – Τους δίνει την ευκαιρία να ονειρεύονται»
- Μπαρτζώκας: «Είμαι πολύ χαρούμενος με το ρόστερ – Ο στόχος μας παραμένει πάντα ο ίδιος»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κάρολος και Μακρόν στην Ταπισερί της Μπαγέ
- Εμμανουήλ Καραλής: «Μπορώ να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ και παρ’ όλα αυτά να τερματίσω δεύτερος»
- Εμαυρίσθη, εμαυρίσθη
- Ολυμπιακός: «Εξαφανίστηκαν» ήδη τα μισά εισιτήρια για το Πανθεσσαλικό σε λιγότερο από δύο 24ωρα
- Ξαφνικό μπουρίνι και σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξαν το Αγρίνιο (video)
- Η ΤΝ στην ιατρική: Aπό την έρευνα στην κλινική πράξη
- «Θάνατος» στη Γερμανία – Οι ταινίες της εβδομάδας
- Σαμουέλ Ετό για Ινφαντίνο: «Έχει συμβάλει στη βελτίωση του αφρικανικού ποδοσφαίρου – Τους δίνει την ευκαιρία να ονειρεύονται»
- «Έπεσε» το ChatGPT
- Τι ημέρα κι αυτή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Νορβηγία κατάσχεσε ρωσικό πλοίο στην Αρκτική – Ζητά αποζημίωση 4,22 δισ. δολαρίων για ουκρανική ενεργειακή εταιρεία
- Βόλος: Έγκυος, θύμα άγριας βίας από τον σύντροφο της – Την έσωσε η γειτόνισσα
- Έντονη χαλαζόπτωση στο Αγρίνιο - «Άσπρισαν» οι δρόμοι (VIDEO)
- Μαραθώνας: «Μου έλεγε ότι την είχε βάλει σε ίδρυμα», λέει ο γιος της 68χρονης που έθαψε τη μητέρα της για να εισπράττει την σύνταξη
- Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της 42χρονης διασώστριας – Τι λέει φίλη της για τον κατηγορούμενο
- Φωτιά στα Καλύβια Ηρακλείου Κρήτης -Κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες
- Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε το κέντρο του Αγρινίου -Πλημμύρισαν δρόμοι
- Δημοπρατείται το μεγάλο έργο ύδρευσης στα παράλια των Δήμων Πρέβεζας – Πάργας
- Κίνα -Περαστικοί σηκώνουν αυτοκίνητο για να σώσουν γυναίκα (βίντεο)