Κάποτε στη Σύρα
Η πολυσυζητημένη τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Μ. Καραγάτση έφερε πάλι στις οθόνες μας την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Σύρα, όπως τη λέμε οι ντόπιοι, εξού και ο τίτλος. Ενα νησί με εντελώς διαφορετική εξέλιξη από τη γραμμική πορεία ανάπτυξης που είχαν τα άλλα κυκλαδονήσια. Η «Νέα Υόρκη του Αιγαίου» από τα μέσα του 19ου αιώνα, από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, με μεγάλες εργοστασιακές μονάδες, ναυπηγεία, μεγαλοαστική τάξη, ακμάζον εμπόριο, εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής, το περίφημο θέατρο
Τι μου ήρθε όμως να γράψω για το νησί μέσα στο καταχείμωνο; Μία επέτειος που σηματοδοτεί ακόμη μια πρωτιά της Σύρας. Στις 16 Φεβρουαρίου 1879 έγινε εδώ η πρώτη εργατική κινητοποίηση και απεργία όχι μόνο στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος αλλά και, μάλλον, παγκόσμια, αφού οι περίφημες απεργίες στο Σικάγο καταγράφονται το 1881.
Εκείνη την εποχή, λοιπόν, το νησί μου είχε 21.000 κατοίκους, από τους οποίους πάνω από 2.500 ήταν εργάτες. Στη συντριπτική τους πλειονότητα στα ναυπηγεία, αλλά και στα βυρσοδεψεία (τα ταμπάκικα, των οποίων τα ερείπια υπάρχουν μέχρι σήμερα, και έως τη δεκαετία του 1960 έλεγαν ότι πλανιόταν ακόμη στον αέρα η μυρωδιά από τα δυσώδη υλικά που χρησιμοποιούνταν για την κατεργασία των δερμάτων), στα κλωστοϋφαντουργεία («πεσκιράδικα» – εκ του πεσκίρι – στην τοπική διάλεκτο), στις οικοδομές. Οι συνθήκες εργασίας; Μεσαιωνικές, αφού πίσω από ακμάζουσες μεγαλοαστικές και επιχειρηματικές τάξεις υπάρχουν, κατά κανόνα, δεινοπαθούντες εργάτες. Υποτυπώδη μεροκάματα, 12ωρη εργασία, ένα δίωρο υποχρεωτικής και μάλιστα απλήρωτης απασχόλησης και την Κυριακή, αλλά και η λεγόμενη «κουτουράδα», δηλαδή η κατ’ αποκοπή εργασία.
Η παγκόσμια νομισματική κρίση έκανε χειρότερη την ήδη ασφυκτική για τους εργάτες κατάσταση, εξανεμίζοντας τις πενιχρές αμοιβές τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δημιουργήθηκε στις αρχές του 1879 το πρώτο εργατικό σωματείο στην Ελλάδα, ο Αδελφικός Σύλλογος Ξυλουργών των Ναυπηγείων Σύρου, που σχεδίασε και οργάνωσε την απεργία της 16ης Φεβρουαρίου. Μαζί τους ενώθηκαν και οι βυρσοδέψες και έτσι, για κάμποσες ημέρες, το νησί έζησε πρωτόγνωρες, για τότε, καταστάσεις, με καθημερινές πορείες και συγκρούσεις στους δρόμους της Ερμούπολης και έναν νεκρό χωροφύλακα. Στο τέλος του μήνα, οι εργοδότες συμφώνησαν σε μια μικρή αύξηση των ημερομισθίων, αλλά, λίγες εβδομάδες αργότερα, απέλυσαν περισσότερους από τους μισούς. Και φτου κι απ’ την αρχή μέχρι τον Ιούλιο που, θεωρητικά, ισορρόπησε η κατάσταση.
Ωστόσο είχαν αρχίσει να μαζεύονται τα σύννεφα της παρακμής. Τα ναυπηγεία κατασκεύαζαν ιστιοφόρα, ενώ είχε ανατείλει ήδη η εποχή των ατμόπλοιων (βαπόρια, εκ του vapeur), είχαν αναπτυχθεί άλλα λιμάνια, είχαν δημιουργηθεί άλλα εμπορικά κέντρα, το νησί απεμπολούσε την αίγλη του. Κι εδώ να αναφέρω μια ανακολουθία που υπάρχει στη «Μεγάλη Χίμαιρα» προφανώς λόγω ποιητικής αδείας. Η Σύρα με τις καθημερινές χοροεσπερίδες και τις κυρίες που ακολουθούσαν την παρισινή μόδα είναι η Σύρα της εποχής της «Ψυχολογίας συριανού συζύγου» του Ροΐδη, δηλαδή των μέσων του 19ου αιώνα. Τη δεκαετία του 1930 ήταν πλέον η φτωχομάνα του Βαμβακάρη.
Η Ιστορία στο eBayΟι φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή που κυκλοφόρησαν στο eBay (εφόσον, βέβαια, αποδειχθούν αληθινές, κάτι καθόλου δύσκολο) είναι συγκλονιστικό ιστορικό ντοκουμέντο. Η συνειδητή πορεία του ανθρώπου προς τον θάνατο, πέρα από τις ιλουστρασιόν κινηματογραφικές εκδοχές, με τους ειδικούς φωτισμούς, τα καλοδιαλεγμένα ρούχα, τα κάτασπρα δόντια των ηθοποιών, όλα εκείνα τα στοιχεία δηλαδή που ωραιοποιούν την τραγωδία. Καθήκον του ελληνικού κράτους να περάσουν στην κατοχή του και να αποτελέσουν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός σχετικού μουσείου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δύο σφαίρες στο κεφάλι δέχθηκε ο ισοβίτης στις φυλακές Δομοκού – Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω
- Λένα Κιτσοπούλου - Βασίλης Μπισμπίκης για πρώτη φορά μαζί
- Eurovision 2026: Εκτόξευση για την Ελλάδα μετά τη νίκη του Ακύλα – Ανεβαίνει δυναμικά στα στοιχήματα!
- Εργαζόμενη καταγγέλλει μπούλινγκ από τη Ζωή: «Γιατί μύριζε το φαγητό – Για τον χρόνο παραμονής μου στην τουαλέτα – Για τον… καφέ της»
- Τραγούδια με αναφορές στους εκτελεσθέντες της Καισαριανής
- Το χωριό βυθισμένο στο νερό: Εικόνες από drone στο Βαρθολομιό μετά τις πλημμύρες από τον Πηνειό
- Παναθηναϊκός: Ο Εργκίν Αταμάν έκλεισε τον λογαριασμό του στο instagram
- Ηλέκτρα
- Παραιτήθηκε από την ΕΟΚ ο Δημήτρης Διαμαντίδης
- Πέντε τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου στην Ελβετία λόγω σφοδρής χιονόπτωσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κάποτε στη Σύρα
- Τράβηξε ξανά το ενδιαφέρον η Κιμ Τζου Ε, κόρη διάδοχος του Κιμ Γιονγκ Ουν – Η νέα εμφάνιση σε εγκαίνια κατοικιών
- Κακοκαιρία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις σχεδόν στη μισή χώρα – Συναγερμός για την αυριανή μέρα
- ΝΑΤΟ Γροιλανδία και ρήγμα: Το Μόναχο της αβεβαιότητας
- Η Ευρώπη σχεδιάζει τη δική της αρχιτεκτονική ασφάλειας – Η Γαλλική πυρηνική «ομπρέλα»
- Core Club: Η μυστική λέσxη Έπσταϊν και οι μεγιστάνες πελάτες – Τι ήταν το πακέτο «υπηρεσιών» ύψους 30.000 δολαρίων
- Βιολάντα: Τι είπε ο τοπογράφος για τις δεξαμενές του θανάτου – «Το υπόγειο ήταν άχρηστο, ούτε καν το ξανακοίταξα»
- Χειροκροτώντας το σκοτάδι
- Οι αναξιόπιστοι κι εμείς τα χαϊβάνια
- Από το Άαχεν στο Ντακάρ για ένα iPhone: Η viral καταδίωξη 5.000 χιλιομέτρων
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κάποτε στη Σύρα
- Core Club: Η μυστική λέσxη Έπσταϊν και οι μεγιστάνες πελάτες – Τι ήταν το πακέτο «υπηρεσιών» ύψους 30.000 δολαρίων
- Ιταλία: Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου κατέρρευσε η εμβληματική Αψίδα των Εραστών
- Βενετία έγινε το Βαρθολομιό Ηλείας μετά τις πλημμύρες από τον Πηνειό (φωτό & βίντεο)
- Ποιος είναι ο διαιτητής που σφυρίζει στο Ολυμπιακός – Λεβερκούζεν
- Η Ευρώπη σχεδιάζει τη δική της αρχιτεκτονική ασφάλειας – Η Γαλλική πυρηνική «ομπρέλα»
- Το Μεσολόγγι πριν και μετά την Εξοδο
- Βιολάντα: Τι είπε ο τοπογράφος για τις δεξαμενές του θανάτου – «Το υπόγειο ήταν άχρηστο, ούτε καν το ξανακοίταξα»
- Γρηγόρης Βασίλας: «Δεν υπάρχει λαϊκό τραγούδι δίχως λαό»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάνω από 70 ΜΚΟ λένε «όχι» στο νέο νομοσχέδιο της ΕΕ για το μεταναστευτικό – Προειδοποιούν για πρακτικές «τύπου ICE»
- Βιολάντα: «Είχα καταγράψει ό,τι μου είπαν για τις δεξαμενές – Το υπόγειο ήταν άχρηστο, ούτε καν το ξανακοίταξα» λέει ο τοπογράφος
- Ζελένσκι: Καμία εδαφική παραχώρηση στη Ρωσία – Πρώτα εγγυήσεις και μετά η συζήτηση για συμβιβασμό
- Συναγερμός στην Πορταριά για ενδεχόμενη διαρροή υγραερίου σε βιοτεχνία παρασκευής γλυκών - Εκκενώθηκε ο χώρος
- Ζελένσκι: Καμία εδαφική παραχώρηση στη Ρωσία - Πρώτα εγγυήσεις και μετά η συζήτηση για συμβιβασμό
- "Φάκελος 17Ν"… με τον Αλέξη Παπαχελά απόψε στις 21:00 στον ΣΚΑΙ (Βίντεο)
- Ρούμπιο σε Ορμπάν: Ο Τραμπ είναι βαθιά προσηλωμένος στην επιτυχία σας, επειδή η επιτυχία σας είναι και δική μας
- Δίκη Βαλυράκη: Αμφιβολίες για τη μαρτυρία του 84χρονου ψαρά
- Ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε ηλικιωμένο που παρενοχλούσε μαθήτριες – «Έκανα πλάκα» είπε στο δικαστήριο



