Κανένα οικόπεδο ορφανό

Ασπίδα απέναντι στην Αγκυρα και στη σχεδιαζόμενη κάθοδο ακόμη ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και της ανατολικής Μεσογείου στήνει η Λευκωσία.

Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες την είσοδο της κοινοπραξίας της γαλλικής Total με την ιταλική EΝΙ στο τεμάχιο 7 (με ποσοστά 50-50) της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου αλλά και

την ταυτόχρονη είσοδο και παρουσία του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού και στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9. Στόχος της Λευκωσίας είναι να μη μείνει κανένα οικόπεδο «ορφανό». Η κυπριακή ηγεσία θέλει να υπάρχει σε κάθε ερευνητικό τεμάχιο μία μεγάλη ενεργειακή εταιρεία. Και η προφανής επιδίωξή της είναι να ανακόψει κάθε προσπάθεια της Αγκυρας να επιχειρήσει νέες παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται πως έως τώρα η Τουρκία δεν έχει τολμήσει να «εισβάλει» σε κάποιο οικόπεδο που έχει αδειοδοτηθεί και το οποίο έχει αναλάβει μία μεγάλη εταιρεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όποια τεμάχια έχουν αναλάβει δράση ενεργειακοί κολοσσοί που εκπροσωπούν χώρες - μεγάλες δυνάμεις όπως Εxxon Mobile (ΗΠΑ) και Total (Γαλλία) δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις ενεργειακές δραστηριότητες και τις γεωτρήσεις που υλοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση. Αντίθετα, στο τεμάχιο 3 που είχε αναλάβει να κάνει γεώτρηση η ιταλική ΕΝΙ τον Φεβρουάριο του 2018 σημειώθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας με τουρκικά σκάφη να απιελούν και τελικά να απομακρύνουν το ιταλικό γεωτρύπανο. Τώρα όμως στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα έχει παρουσία και η γαλλική Τotal.

Τι συζήτησε Δένδιας-Σούκρυ;Με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι συμμαχίες της Ελλάδας στην περιοχή;Τι σενάρια αντίδρασης σχεδιάζει το «Πεντάγωνο»;

Διαβάστε περισσότερα στα Νέα της Τετάρτης

Κανένα οικόπεδο ορφανό

Keywords
Τυχαία Θέματα