Κακοκαιρία: Τα 114 km/h έφτασε η ταχύτητα των ανέμων – Μανιασμένα κύματα και πτώση της θερμοκρασίας

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού που επικρατεί στη χώρα με τους ανέμους να δημιουργούν τεράστια προβλήματα.

Πτώσεις δέντρων, ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και υποδομές, ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο και προβλήματα ηλεκτροδότησης, προκαλούν από το πρωί οι άνεμοι – εντάσεως 7 με 8 μποφόρ – που πνέουν στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 150 κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του νομού

Θεσσαλονίκης, ενώ επενέβη σε 82 περιπτώσεις για κοπές δέντρων και σε 19 για αφαιρέσεις αντικείμενων.

Σε πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος καταγράφηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα λόγω των πτώσεων δέντρων και κλαδιών που σε κάποιες περιπτώσεις «έκλεισαν» ακόμη και δρόμους. Οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να λυγίσει στέγαστρο σε βενζινάδικο στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι στιγμής τέσσερις πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν πραγματοποιήθηκαν- δύο από Αθήνα ακυρώθηκαν κι άλλες δύο (από Μάλτα και Μιλάνο, αντίστοιχα) προσγειώθηκαν σε άλλο αεροδρόμιο.

Το πρωί του Σαββάτου, οι δυνατοί άνεμοι κατάφεραν να «λυγίσουν» μέχρι και στέγαστρο πρατήριου υγρών καυσίμων επί της οδού Λαγκαδά. Λαβώθηκε το… «Βέλος»

Με τις δυνατές ριπές ανέμου και τα κύματα… αναμετράται και το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» που είναι αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο. Στο σημείο έπλευσε το ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού προκειμένου να το σταθεροποιήσει. Οι εικόνες που κάνουν το γύρω του διαδικτύου δείχνουν τις ζημιές που προκλήθηκαν και απείλησαν ακόμα και με τη βύθισή του.

Τα πρώτα χιόνια

Μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε περιοχές του δήμου Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, λόγω των πτώσεων δέντρων κι άλλων αντικειμένων. Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επί τόπου για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, καθώς ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπέρασε τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στο Νυμφαίο και το Πισοδέρι Φλώρινας, αλλά και τη Βασιλίτσα Γρεβενών.

Μαγική εικόνα από το χιονισμένο Νυμφαίο στην Φλώρινα

Φώτο : Μιχάλης Τσιρλής

Παλεύοντας με τα κύματα

Στην Αττική τιτάνια μάχη με τα τεράστια κύματα που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι έδωσε το πλοίο της γραμμής στην Αίγινα, προκειμένου να δέσει στο λιμάνι.

Το «Αχαιός» έφτασε στο λιμάνι της Αίγινας σήμερα το μεσημέρι. Η θαλασσοταραχή δεν επέτρεψε σε πρώτη φάση στο πλοίο να δέσει στο λιμάνι. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που κυκλοφόρησαν με τα συγκλονιστικά πλάνα στην προσπάθεια να προσεγγίσει τον προβλήτα και να δέσει εκεί. Όπως επιβεβαίωσαν οι Λιμενικές Αρχές μέσα στο πλοίο επικράτησε αναστάτωση όταν έσπασε τζάμι από τη μανία με την οποία τα κύματα χτυπούσαν.

Ριπές ανέμου ρεκόρ

Θυελλώδεις άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων επικράτησαν το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 σε αρκετά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, στις Σποράδες, στη Μακεδονία και στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ, οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 114 km/h στην Ανάφη, ενώ πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα 100 km/h σε πολλές ακόμα περιοχές. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία προοδευτική εξασθένηση αναμένεται την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Στον πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου έως τις 18:00 το απόγευμα.

Απαγορευτικό απόπλου

Προς στιγμήν, από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά, όπως και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για τα το Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτηκα Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν πραγματοποιούνται εξάλλου τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Το καιρικό σύστημα, που επηρεάζει ήδη με θυελλώδεις ανέμους τη χώρα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κινείται ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και ανατολικά πελάγη. Επίσης πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και σήμερα Σάββατο το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στα νότια τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα