Ισραήλ: Σε καθεστώς επιτήρησης για υποβάθμιση από τη Fitch Ratings

Σε Rating Watch Negative (καθεστώς παρακολούθησης με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης) υποβαθμίζει η Fitch Ratings το αξιόχρεο της οικονομίας του Ισραήλ.

Ειδικότερα ο διεθνής οίκος θέτει την ισραηλινή οικονομία υπό επιτήρηση για υποβάθμιση (Rating Watch Negative, RWN / εντός τριμήνου, αντί 12-18 μηνών που αφορά το outlook) 

στον απόηχο της πολεμικής σύγκρουσης με τη Χαμάς. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι «Α+».

Σημειώνεται ότι,  μέσα από πολέμους, συγκρούσεις και παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, το Ισραήλ δεν υποβαθμίστηκε ποτέ από καμία από τις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης.

«Mια μεγάλης κλίμακας διεύρυνση της κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση των πιστωτικών μετρήσεων του Ισραήλ»

Όπως αναφέρει η Fitch αιτιολογώντας την απόφασή της, το RWN αντικατοπτρίζει τον αυξημένο κίνδυνο διεύρυνσης της τρέχουσας σύγκρουσης του Ισραήλ ώστε να περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές αντιπαραθέσεις με πολλούς παράγοντες, για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, άλλες περιφερειακές μαχητικές ομάδες και το Ιράν.

«Αν και δεν είναι το βασικό μας σενάριο, μια τέτοια μεγάλης κλίμακας διεύρυνση της κρίσης, εκτός από ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, καταστροφή υποδομών, διαρκή αλλαγή στο καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα και έτσι να οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση των πιστωτικών μετρήσεων του Ισραήλ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι, ο κίνδυνος να συμμετάσχουν στη σύγκρουση και άλλοι εχθροί προς το Ισραήλ, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ, έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως υποδεικνύεται από τακτικές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και δηλώσεις από υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, το κόστος μιας τέτοιας κλιμάκωσης θα ήταν υψηλό για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, όπως υπογραμμίζεται από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Και εκτιμά ότι η κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική ενέργεια αξιολόγησης.

Αναβολή στις αξιολογήσεις

Η Moody’s Investors Service ανέβαλε την προγραμματισμένη αξιολόγηση του Ισραήλ. Η ανθεκτικότητα των ισραηλινών εκδοτών χρέους διακυβεύεται εάν συνεχιστεί μια σύγκρουση, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.

Η σύγκρουση στη Γάζα θα επιφέρει αύξηση των κρατικών δαπανών, μείωση της είσπραξης φόρων και αύξηση του κρατικού ελλείμματος, είπε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν αναμένει καμία επίπτωση στις χρηματοδοτικές του δυνατότητες, επειδή έχει ισχυρό δημοσιονομικό μαξιλάρι.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ, Amir Yaron, εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

«Κάθε πόλεμος έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση που περιλαμβάνει τον αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και με τόσους πολλούς εφέδρους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή και αμάχους σε καταφύγια, υπάρχει επίδραση στην πραγματική οικονομία», είπε ο Yaron από το Μαρακές. «Ωστόσο, με τις κατάλληλες δημοσιονομικές προσαρμογές, που πιστεύω ότι είναι διαχειρίσιμες, δεν θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη θεμελιώδη δημοσιονομική θέση του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Οικονομικό Κόστος

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαφανίσει τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση που σκότωσε 1.300 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ. Προετοιμάζεται για μια χερσαία επίθεση εναντίον της ομάδας στη Λωρίδα της Γάζας, τροφοδοτώντας εικασίες για παρατεταμένο πόλεμο. Υπάρχουν φόβοι ότι ένα δεύτερο μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει στο βορρά με τη Χεζμπολάχ, την πολιτοφυλακή που εδρεύει στον Λίβανο.

Το οικονομικό κόστος της σύγκρουσης πιθανότατα θα ανέλθει σε τουλάχιστον 27 δισεκατομμύρια σέκελ (6,8 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Bank Hapoalim στο Τελ Αβίβ.

Το σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος του Ισραήλ, στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 2% υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια να αυξήσει τις δαπάνες, ειδικά για την άμυνα. Η μελλοντική βοήθεια από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω τις πρόσθετες ανάγκες δαπανών τους, δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της Deutsche Bank AG.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της αγοράς από τη χειρότερη επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, με την κεντρική τράπεζα να δεσμεύεται να πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματά της για να στηρίξει το νόμισμα, καθώς και να επεκτείνει έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω μηχανισμών ανταλλαγής.

Αυτές οι δεσμεύσεις φαίνεται να σταθεροποιούν ορισμένες γωνιές της τοπικής αγοράς, προς το παρόν.

Πηγή: OT.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα