Ισπανία – Λάβα και στάχτες εκλύονται από το ηφαίστειο

Λάβα και στάχτες εκλύονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα, με τις Αρχές να εκκενώνουν τους γύρω οικισμούς.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε καταγραφεί υψηλή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και νωρίτερα σήμερα οι αρχές είχαν αρχίσει να εκκενώνουν κατοικημένες ζώνες κοντά στο ηφαίστειο, απομακρύνοντας σε πρώτη φάση ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας και ορισμένα ζώα από φάρμες. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες τους κατοίκους να είναι έτοιμοι για να φύγουν.

Volcano

erupts on the Spanish island of La Palma this afternoon. About 45 people have been evacuated. I’ve been there & hope everyone stay safe. Could it cause #tsunami or be a danger to aviation. Not yet.#avgeek #volcano #LaPalma #spain #volcanLaPalma #ClimateCrisis #nature pic.twitter.com/HRqrJrNtBK

— Prof Asif Ahmed (@ProfAsifAhmed) September 19, 2021

Η έκρηξη σημειώθηκε στη δασωμένη πλαγιά της περιοχής Καμπέθα δε Βάκα στις 17.15 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

mantle of lava running from the volcano of La Palma in our Canary archipelago pic.twitter.com/BkAFuQSkwU

— @ezequieleg968 (@ezequieleg968) September 19, 2021

Στρατός βοηθά στις εκκενώσεις

Αμέσως μετά ο δήμος προέτρεψε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πλησιάζουν στην περιοχή και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών κλήθηκαν να μεταβούν σε ένα από τα πέντε κέντρα που έχουν στηθεί για την εκκένωση, ενώ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν σε αυτήν την επιχείρηση, με τη βοήθεια και ενός ελικοπτέρου.

Στα πλάνα που μετέδωσε η ισπανική τηλεόραση, σιντριβάνια λάβας εκτοξεύονται στον ουρανό ενώ η στήλη του καπνού είναι ορατή από μεγάλη απόσταση, σε όλο το νησί.

Αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις στην περιοχή του εθνικού πάρκου Κούμπρε δε Βιέχα, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ, ενώ το έδαφος υψώθηκε κατά περίπου 10 εκατοστά. Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή ανάγεται στο 1971. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα έγινε το 1430.

Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.

Boom!
Nature at its full.
Volcano eruption in La Palma, live.https://t.co/me8YXfyk5D

— Airán Ródenas Seguí (@AiranRodenas) September 19, 2021

LIVE: Volcano erupts on La Palma in the Canary Islands https://t.co/cXLRjrSABU

Reuters (@Reuters) September 19, 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα