ΗΠΑ: Ενα χρόνο μετά το μακελειό, το Πάρκλαντ τιμά τα θύματα

«Αυτήν την ημέρα, είναι πολύ δύσκολο να την φέρνουμε ξανά στο νου»: ένα χρόνο μετά το μακελειό στο λύκειο του Πάρκλαντ, όπου ένας νεαρός σκότωσε 17 μαθητές και καθηγητές, η πόλη τιμά τα θύματα, τηρώντας σιγή.

Η Έμμα Γκονζάλες, η οποία γλίτωσε και αναδείχθηκε σε πρωταγωνίστρια του αγώνα των νέων κατά της οπλοκατοχής, ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει τους φίλους της σιωπηλά. «Όπως και τόσοι άλλοι στην πόλη μας, θα περάσω την ημέρα με τους φίλους και την οικογένειά μου, θα θυμηθώ εκείνους που χάσαμε» ανέφερε.

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου,

το 2018, ο Νίκολας Κρουζ σκότωσε 17 ανθρώπους με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15 μέσα στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, απ’ όπου είχε αποβληθεί την προηγούμενη χρονιά. Σε ένα ηχογραφημένο μήνυμά του που βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνό του, ο νεαρός έλεγε ότι ήθελε να σκοτώσει «τουλάχιστον 20 ανθρώπους». Μετά τη σφαγή είπε στους αστυνομικούς ότι άκουγε φωνές που τον διέταζαν «να κάψει, να σκοτώσει, να καταστρέψει».

Παρά τα ψυχιατρικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, ο Νίκολας Κρουζ είχε αγοράσει νόμιμα το τουφέκι.

«Η 14η Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα που δύσκολα την ξαναφέρνουμε στον νου. Αλλά, βλέποντας το κίνημα που οικοδομήσαμε (…) μας κάνει απίστευτο καλό», σχολίασε η Γκονζάλες.

Σήμερα, στην πρώτη επέτειο της τραγωδίας, δεν έγιναν μαθήματα στο σχολείο. Πρόκειται να τελεστεί μια λειτουργία ενώ γιατροί θα εξετάσουν και θα δώσουν συμβουλές στους μαθητές που το έχουν ανάγκη. Το σχολείο θα κλείσει λίγα λεπτά πριν από τις 14.20, τοπική ώρα, τη στιγμή που άρχισαν οι πυροβολισμοί πριν από έναν χρόνο.

Ένας εκπρόσωπος του κινήματος κατά της οπλοκατοχής «Πορεία για τη ζωή μας» είπε ότι πολλοί μαθητές θα μείνουν σήμερα στο σπίτι τους. Δεν έχει προγραμματιστεί όμως κάποια συγκέντρωση ή πορεία. «Θέλουμε να μείνουμε ήσυχοι, απλώς σε ένδειξη σεβασμού», εξήγησε ο Ράιν Σερβάιτες, ένας 15χρονος μαθητής. «Όλοι μας γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Είμαστε στο Πάρκλαντ, αγαπούμε αυτήν την πόλη και δεν θέλουμε να γίνει η σημερινή επέτειος μια ημέρα διαδηλώσεων ενώ θα έπρεπε να είναι ημέρα πένθους», πρόσθεσε.

Ο Φρεντ Γκούτενμπεργκ, πατέρας ενός από τα θύματα, συνόψισε στο Twitter τα αισθήματα των συγγενών: «Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, γύρω στις 7 το πρωί, έστειλα τα δύο παιδιά μου στο σχολείο. Μόνο ο Τζέσι επέστρεψε. Ο Χάιμε δολοφονήθηκε στο σχολείο. Θα με στοιχειώνει για πάντα η ανάμνηση εκείνου του πρωινού, όταν τους είπα να βγουν από το αυτοκίνητο αντί να τους κρατήσω εκεί για άλλο ένα λεπτό. Άραγε, τους είπα ότι τους αγαπώ;»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να φροντίσει «για την ασφάλεια όλων των Αμερικανών και ιδίως των παιδιών».

«Η Μελάνια και εγώ προσευχόμαστε μαζί με όλους τους Αμερικανούς για την αποκατάσταση της κοινότητας του Πάρκλαντ και όλων των κοινοτήτων όπου χάθηκαν ζωές εξαιτίας των πυροβόλων όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε «υπερήφανος» για τους μαθητές του λυκείου του Πάρκλαντ που κινητοποιήθηκαν και «αρνήθηκαν να αφήσουν την κατάσταση ως είχε».

Keywords
Τυχαία Θέματα