Η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα το 2014

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor, το οποίος φέρνει στο φως απόρρητο σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα που είχε εκπονήσει προ εξαετίας το τουρκικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται για το σχέδιο με την κωδική ονομασία Τζαχά Μπέης (Çaka Bey) από το όνομα ενός Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα ο οποίος την περίοδο 1088-1091 ορμώμενος από τη Σμύρνη κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη

Σάμο κυριαρχώντας στις δυτικές μικρασιατικές ακτές.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημέρα και -όπως αναφέρει η ιστοσελίδα- πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν κατά λάθος, μέσα σε έναν φάκελο που αφορούσε μία δικαστική υπόθεση την οποία χειριζόταν ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, έμπιστος του Ερντογάν. Ο εισαγγελέας προφανώς ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτά τα έγγραφα συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 και ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τη Nordic Monitor, ο Coşkun διέταξε το Γενικό Επιτελείο να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα εν λόγω κρυπτογραφημένα έγγραφα.

Την αποκάλυψη στην ιστοσελίδα Nordic Monitor έκανε ο γνωστός Τούρκος αντιστασιακός Abdullah Bozkurt.

Keywords
Τυχαία Θέματα