Η ΤΝ ως εργαλείο παραγωγικότητας
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν διαχρονικά βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Συνδέονται άμεσα με την απασχόληση, την περιφερειακή ανάπτυξη, την παραγωγική βάση και, τελικά, με την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Γι’ αυτό και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) από τις ΜμΕ δεν είναι ένα επιμέρους τεχνολογικό ζήτημα. Είναι ζήτημα παραγωγικού μετασχηματισμού.
Το κρίσιμο σημείο είναι ότι η υιοθέτηση της ΤΝ δεν πρέπει να ξεκινά από το εργαλείο, αλλά από το επιχειρηματικό πρόβλημα: διαδικασίες που δεσμεύουν ανθρώπινο
Για τις ΜμΕ υπάρχουν ουσιαστικά δύο επίπεδα αξιοποίησης. Το πρώτο αφορά την ενσωμάτωση της ΤΝ στις υφιστάμενες λειτουργίες της επιχείρησης. Στόχοι εδώ είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η εξοικονόμηση πόρων και η βελτίωση της λήψης αποφάσεων, μέσα από την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών και την υποστήριξη πιο σύνθετων διαδικασιών, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η επεξεργασία εγγράφων, η ανάλυση δεδομένων και η πρόβλεψη ζήτησης. Το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται στην ΤΝ. Στην πρώτη περίπτωση η επιχείρηση χρησιμοποιεί την ΤΝ για να κάνει καλύτερα αυτό που ήδη κάνει. Στη δεύτερη, τη χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει κάτι νέο και να παράγει πρόσθετη επιχειρηματική αξία.
Η ύπαρξη μιας καλής ιδέας, όμως, δεν αρκεί. Η πρώτη δοκιμή έχει κόστος, απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία και το αποτέλεσμά της δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόσβαση των ΜμΕ στο οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας. Πανεπιστήμια, ευρωπαϊκοί και εθνικοί κόμβοι καινοτομίας, χώροι ασφαλούς πειραματισμού (sandboxes), ερευνητικές υποδομές και άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία ενιαίας πρόσβασης σε συμβουλευτική, τεχνογνωσία, προηγμένες υπολογιστικές υποδομές και κατάρτιση, μειώνοντας το κόστος και το ρίσκο για τις επιχειρήσεις.
Με τη λογική της δοκιμής πριν την επένδυση (test before invest), η επιχείρηση μπορεί να δοκιμάσει μια λύση στην πράξη, να αναπτύξει μια πρώτη λειτουργική εκδοχή της και να αξιολογήσει την αξία της, πριν δεσμεύσει σημαντικούς πόρους.
Το κρίσιμο, επομένως, δεν είναι κάθε ΜμΕ να διαθέτει εσωτερικά όλη την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αλλά να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα οικοσύστημα που θα την υποστηρίξει στον σχεδιασμό και θα της προσφέρει τις δεξιότητες, τις υποδομές και τις συνέργειες που χρειάζεται για να αξιοποιήσει την ΤΝ με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Η επόμενη φάση της ανταγωνιστικότητας θα κριθεί ακριβώς εκεί: στο αν η τεχνητή νοημοσύνη θα περάσει από την υπόσχεση στην πράξη και θα γίνει πραγματικό εργαλείο παραγωγικότητας, επένδυσης και δημιουργίας νέας αξίας για τις επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Η Κλειώ Σγουροπούλου είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, ιδρύτρια του UNIWA AI InnoHub, μέλος ΔΣ ΕΔΥΤΕ (GRNET)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νίκος Αποστολόπουλος για Γιώργο Μαζωνάκη: «Πρέπει να είσαι ηλίθιος για να μην έχεις καταλάβει»
- Γιώργος Κιμούλης: Ζητά 700.000 ευρώ από Ζέτα Δούκα, Δώρα Χρυσικού και Νίκο Ψαρρά (Βίντεο)
- Αυτός είναι ο λόγος που ο Νίκος Καρβέλας δεν πήγε στη συναυλία της Άννας Βίσση
- Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: «Έσβησα στην πολυκατοικία απ’ έξω, αν είχα μπει στο σπίτι δεν θα με έβρισκε κανένας»
- Η κακοκαιρία χτύπησε την Κρήτη: Ένας νεκρός, ποτάμια λάσπης οι δρόμοι και μεγάλες καταστροφές - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
- Αντιδράσεις για τη δήλωση Συρίγου ότι «υποχωρήσαμε στην Κάσο» - Η απάντηση Μαρινάκη
- Προσωπικός γιατρός Γιώργου Μαζωνάκη: "Ήταν υγιέστατος, δεν είχε κανέναν λόγο να φύγει" - Η αναφορά στην επέμβαση που έκανε τον Φεβρουάριο (Βίντεο)
- Η Κομισιόν καλεί στην Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τις καθυστερήσεις πληρωμών και τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα
- Χρυσός: Νέα άνοδος καθώς αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη Fed - Οι εκτιμήσεις για το 2027
- «Τζιέρι μου 1922» – Μέρος Β’
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Λεονάρδο Παδούρα στα «ΝΕΑ»:«Χρειάζομαι την Αβάνα για να γράψω»
- Live: Ελλάδα Κ21 – Λετονία Κ21 4-2 (τελ.σκορ)
- Υπόθεση Μαζωνάκη: Η γιατρός φέρεται να πίεσε αναισθησιολόγο να κάνει πλασμαφαίρεση σε ανήλικο – Απολύθηκε μέσω… email
- «Πάγωσαν» όλες οι εκτελέσεις στο Τενεσί μετά την αποτυχημένη χορήγηση πεντοβαρβιτάλης στην Κρίστα Πάικ
- Η ΤΝ ως εργαλείο παραγωγικότητας
- Κρεμλίνο: Λυπηρό που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συνδέουν την οικονομική συνεργασία με τον τερματισμό του πολέμου
- Marca: «Νέα Ελλάδα με ρίζες στον Ολυμπιακό»
- Κακοκαιρία στην Κρήτη: Αγωνία στις Γούβες Ηρακλείου για τον ποταμό που έχει «πνιγεί» στα καλάμια
- Ζώδια: Ποιοι θα χαλαρώσουν, ποιοι θα ερωτευτούν και ποιοι θα… μετρήσουν τα έξοδα
- Να ελπίζουμε
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η ΤΝ ως εργαλείο παραγωγικότητας
- Σε ποιες πολιτείες των ΗΠΑ παραμένει νόμιμος ο γάμος ανηλίκων;
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Δέντρο καταπλάκωσε και σκότωσε 65χρονο
- Λεονάρδο Παδούρα στα «ΝΕΑ»:«Χρειάζομαι την Αβάνα για να γράψω»
- Κακοκαιρία στην Κρήτη: Αγωνία στις Γούβες Ηρακλείου για τον ποταμό που έχει «πνιγεί» στα καλάμια
- «Χρυσώνει» τους Ολυμπιονίκες Σκακιστές το Ουζμπεκιστάν – Δείτε τα απίθανα δώρα που θα λάβουν
- Νεκρό βρέφος σε ακτή της Βόρειας Ουαλίας: Ίσως βρισκόταν για εβδομάδες στο νερό – Οι Αρχές αναζητούν τη μητέρα
- Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ στα «ΝΕΑ»: Η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη, όχι πανικό
- Flydubai: Ποιος είναι ο πιλότος που μαχαιρώθηκε μέσα στο πιλοτήριο – Ο Smit Machchhar και η ηρωική του αντίδραση
- Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ξέρουν τους κινδύνους, αγνοούν την πρόληψη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς μια τηλεοπτική εκπομπή ίσως βοήθησε να σωθεί η πτήση 1073 της Flydubai από την καταστροφή
- Google Maps: Το μέγεθος της ισοπέδωσης στη Γάζα από ψηλά
- Emirates: Σήμα κινδύνου από Airbus A380 που πετούσε για Λονδίνο - Αναγκαστική προσγείωση στη Φρανκφούρτη
- ΚΥΣΕΑ - Κινητικότητα στο Μαξίμου για τη συνεδρίαση υπό τον Μητσοτάκη: Πλούσια η γεωπολιτική ατζέντα
- Χαλκιδική: Πέθανε άνδρας στη Φούρκα - Έπεσε δέντρο και τον καταπλάκωσε
- Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 65χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο
- Εβδομάδα Μόδας Παρισιού SS’27: Όσα είδαμε στις συλλογές Balmain, Stella McCartney, Dries Van Noten και Tom Ford
- Ρωσικό drone έπληξε σχολείο στο Κίεβο – Οι μαθητές γλύτωσαν χωρίς να τραυματισθούν
- Πύργος: Τροχαίο με δύο τραυματίες – Βίντεο



