Η Γκρέτα στη Νέα Υόρκη και οι ακτιβιστές του Χίθροου

«Ας μην περιμένουμε άλλο! Ας το κάνουμε τώρα!». Αυτό ήταν το μήνυμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ προς το πλήθος που την περίμενε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, όπου η 16χρονη σουηδή ακτιβίστρια έφτασε την Τετάρτη το βράδυ. Οταν ρωτήθηκε αν έχει κάποιο μήνυμα για τον πρόεδρο Τραμπ, απάντησε: «Του ζητώ να ακούσει την επιστήμη. Αλλά φυσικά δεν το κάνει. Αν κανείς δεν έχει μπορέσει να τον πείσει για τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης, γιατί να μπορώ να το κάνω εγώ;».

Η Γκρέτα ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη

για να παραστεί στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Χιλή για μια σύνοδο με ανάλογο περιεχόμενο. Ενώ όμως εκείνη θα πολλαπλασιάζει τις επαφές της και τις συναντήσεις της με στόχο να μεταπείσει τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, βρετανοί ακτιβιστές θα χρησιμοποιούν πολύ πιο δυναμικές μεθόδους για να προκαλέσουν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Συγκεκριμένα, θα αρχίσουν στις 13 Σεπτεμβρίου να χρησιμοποιούν μικρά drones με σκοπό τη διατάραξη της κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Οι αρχές του αεροδρομίου μπορούν βέβαια να μετριάσουν τις συνέπειες αυτής της δραστηριότητας. Αν ληφθεί υπόψη όμως ότι την ίδια περίοδο σχεδιάζουν να απεργήσουν και οι πιλότοι της British Airways, είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί χάος στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης.

Η οργάνωση Heathrow Pause ανακοίνωσε ότι θα πετάει μικρά drones στο εσωτερικό της απαγορευμένης ζώνης ακτίνας 5 χιλιομέτρων γύρω από το αεροδρόμιο, έξω όμως από τις τροχιές πτήσης. Αυτό θα υποχρεώσει το Χίθροου να κρατήσει καθηλωμένες τις πτήσεις.

«Πρόκειται για μια συμβολική δράση, που θα χρησιμοποιήσει ένα νομικό παράθυρο και την αυτοθυσία των ακτιβιστών για να αναδειχθεί η σοβαρότερη και πιο επείγουσα κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης. «Η αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική αλλαγή και η επικείμενη καταστροφή από την επέκταση του αεροδρομίου δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή».

Η Heathrow Pause, που προέρχεται από διάσπαση της οργάνωσης Extinction Rebellion, διευκρίνισε ότι θα πετάει τα drones στο ύψος του ανθρώπου και θα προειδοποιεί το αεροδρόμιο μόλις μια ώρα νωρίτερα.

Οι αρχές του αεροδρομίου χαρακτήρισαν το σχέδιο της οργάνωσης παράνομο και αντιπαραγωγικό και δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με την αστυνομία για τη σύλληψη των υπευθύνων προκειμένου το αεροδρόμιο να λειτουργήσει κανονικά.

Οι πτήσεις drones προκάλεσαν χάος τον περασμένο Δεκέμβριο στο Γκάτγουικ, το δεύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας μετά το Χίθροου, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 1.000 πτήσεις και να επηρεαστούν οι αεροπορικές μετακινήσεις 140.000 επιβατών. Το σχέδιο της Extinction Rebellion να διαταράξει το Χίθρου με drones κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το Χίθροου είχε πέρυσι 80 εκατομμύρια επιβάτες και πρόκειται να επεκταθεί, καθώς το Κοινοβούλιο ενέκρινε πέρυσι την κατασκευή και τρίτου διαδρόμου. Εναντίον της επέκτασης αυτής έχουν προσφύγει οικολογικές οργανώσεις στη δικαιοσύνη.

Ανοιχτή επιστολή

 

«Είμαι ευγνώμων που ήρθες να μας εμψυχώσεις»

Ανοιχτή επιστολή στην Γκρέτα Τούνμπεργκ μέσω της Guardian έστειλε η αμερικανίδα συγγραφέας Ρεμπέκα Σόλνιτ. «Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του Ντόναλντ Τραμπ και της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, των καταστροφέων του κλίματος και των υποστηρικτών του», γράφει. «Πιστεύω ότι είναι παραπάνω από πιθανό να νικήσουν η Οκάσιο-Κορτές και το Πράσινο Νιου Ντιλ, να νικήσουν το πνεύμα γενναιοδωρίας και η προστασία της φύσης. Αυτό εξαρτάται όμως από το τι θα κάνουμε τώρα. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι ήρθες εδώ να μας εμψυχώσεις με την καθαρότητα της ματιάς σου και την παθιασμένη στράτευσή σου».

Keywords
Τυχαία Θέματα