Η εποχή της ατιμωρησίας
Ηταν μια σπάνια επιτυχία για τα διεθνή δικαστήρια που αγωνίζονται να αντισταθούν σε ένα αυξανόμενο κύμα επίσημης ανομίας. Ο Αλι Μοχάμεντ Αλι Αμπντ-αλ-Ραχμάν, ηγετικό στέλεχος της διαβόητης, υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση πολιτοφυλακής Τζαντζαουίντ, η οποία διέπραξε γενοκτονία στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν από το 2003 έως το 2005, οδηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή αφού καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Κρίθηκε ένοχος για 27 κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Παρότι εκατοντάδες μέλη πολιτοφυλακών
Οταν πήρα συνέντευξη από τον Μπασίρ στο Χαρτούμ το 2011 – ανατράπηκε με λαϊκή εξέγερση το 2019, μετά την οποία ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος – χλεύασε τις κατηγορίες περί γενοκτονίας. Η κυβέρνησή του και οι συμμαχικές της αραβικές πολιτοφυλακές, είπε, πολέμησαν αντάρτες, όχι τον λαό του Νταρφούρ. Η Δύση εφάρμοζε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επέμενε ότι δεν είχε κάνει τίποτα λάθος.
Μιλώντας το 2008, ο Χαρούν, του οποίου ο κάθε άλλο παρά ειρωνικός τίτλος εργασίας ήταν «υπουργός ανθρωπιστικών υποθέσεων», είπε περίπου τα ίδια. «Δεν μετανιώνω για τίποτα», μου δήλωσε, απορρίπτοντας το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, το οποίο τον συνέδεε με έως και 200.000 θανάτους στο Νταρφούρ, ως πολιτικά υποκινούμενο. «Ο,τι έκανα ήταν νόμιμο, ήταν ευθύνη μου, ήταν καθήκον μου», είπε.
Οι αλαζονικοί ισχυρισμοί ότι δεν παραβιάστηκε κανένας νόμος, ότι δεν υπάρχει υπόθεση προς απάντηση, ότι απλώς «εκτελούσες το καθήκον σου», βρίσκονται στον πυρήνα ενός αυξανόμενου σύγχρονου προβλήματος: της επίσημης ατιμωρησίας. Ενοχοι ή όχι, ούτε ο Μπασίρ ούτε ο Χαρούν πίστευαν ότι θα αντιμετώπιζαν ποτέ τη διεθνή δικαιοσύνη και μέχρι στιγμής έχουν δικαιωθεί. Σε αυτή την πεποίθηση δεν διαφέρουν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ, τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας.
Αυτή η δυσώδης τριάδα κατηγορείται, με διαφορετικούς τρόπους, για φρικαλεότητες από το ΔΠΔ, τον ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο καθένας φέρεται να έχει επιβλέψει εν ψυχρώ δολοφονίες, κακομεταχείριση ή μαζικές απαγωγές άμαχων πολιτών. Και οι τρεις αρνούνται κατηγορηματικά κάθε αδίκημα. Και οι τρεις ισχυρίζονται ότι οι πράξεις τους δικαιολογούνται, ανεξαρτήτως του τι λέει ο νόμος, η κοινή γνώμη ή η στοιχειώδης ηθική. Και οι τρεις πιστεύουν αυτάρεσκα ότι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει.
Αυτό είναι το πρόσωπο της ατιμωρησίας. Αυτό, ακριβώς εκεί, είναι το τέλος του κράτους δικαίου. Είναι το ισχυρότερο κράτος του κόσμου να δηλώνει ότι δεν σέβεται πλέον βασικούς κανόνες που, ατελώς αλλά κρίσιμα, κρατούν την ανθρώπινη κοινότητα ενωμένη. Ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας, αμερικανικές δυνάμεις, σκοτώνοντας κατά βούληση και κατάσχοντας πετρελαιοφόρα, δρουν ακριβώς όπως οι σομαλοί πειρατές στο Κέρας της Αφρικής ή οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που εκτοξεύουν τυχαία πυραύλους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ατιμωρησία σημαίνει αναρχία.
Οπως ο Αλι Κουσαΐμπ, έτσι και ο Τραμπ, ο Νετανιάχου, ο Πούτιν, ο Χέγκσεθ και όλοι οι άλλοι φονιάδες που χαμογελούν αυτάρεσκα πρέπει κάποια μέρα να λογοδοτήσουν ενώπιον δικαστηρίου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι δηλώνει το περιβάλλον του τραγουδιστή για τις επικείμενες καταγγελίες περί ασέλγειας
- Σοβαρή καταγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν κάλεσαν τον πραγματικό Φραπέ στη Βουλή»
- Εντοπίστηκε ανθρώπινος σκελετός στη Σίκινο – Ανήκει στη μία από τις δύο Γαλλίδες τουρίστριες που αγνοούνταν από το καλοκαίρι του 2024
- Η αδιανόητη ανάρτηση Τραμπ για τον δολοφονημένο σκηνοθέτη Ρομπ Ράινερ
- Αρνητικό ρεκόρ συμμετοχών στη Eurovision 2026 – Μόλις 35 χώρες θα δώσουν το “παρών” στη Βιέννη
- Λαμία – Καταδικάστηκε η αγρότισσα του Tik Tok: «Θα ιδρύσω και εγώ κόμμα»
- Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Όταν μίλησε για τον ακραίο ρατσισμό που έχει δεχτεί
- Ηράκλειο: Βρέθηκε στίγμα του 33χρονου γιατρού που αγνοείται – Τι δήλωσε ο πατέρας του
- Η Ουκρανία χτύπησε ρωσικό υποβρύχιο στο Νοβοροσίσκ - Δείτε βίντεο
- Η Κίνα κατασκευάζει τρένο που ταξιδεύει πιο γρήγορα από ένα Boeing 737. Βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Η εποχή της ατιμωρησίας
- Καταδικάστηκε η αγρότισσα στη Λαμία με τα βίντεο στο TikTok – «Θα ιδρύσω και εγώ κόμμα»
- Επαφές για τη χρηματοδότηση μεγάλων ενεργειακών έργων
- Πάγωμα
- Ψηφιακό οπλοστάσιο κατά της αρχαιοκαπηλίας
- Η τριμερής στο Ισραήλ στριμώχνει την Τουρκία
- Η νέα αρχηγός της ΜΙ6 προειδοποιεί τους Βρετανούς για αυξανόμενη ρωσική απειλή
- Μπαράζ πληρωμών συντάξεων, επιδομάτων και δώρων από την Τετάρτη
- Η παχυσαρκία και το στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη
- Αγρότες επιχείρησαν να αναποδογυρίσουν περιπολικό σε νέο μπλόκο στην Καλαμάτα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η εποχή της ατιμωρησίας
- Κυβερνοεπίθεση στην Bundestag την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Ζελένσκι
- Ψηφιακό οπλοστάσιο κατά της αρχαιοκαπηλίας
- Ανδρόνικος Τζιβλέρης: «Τις παλιές ταινίες τις αγαπάμε όπως τους γονείς ή τα παιδιά μας»
- Η παχυσαρκία και το στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη
- Καλάμπρια: «Τυχερός που έχω ως σημείο αναφοράς τον Μπενίτεθ»
- Απεβίωσε η Ειρήνη Μαρινάκη
- Η τριμερής στο Ισραήλ στριμώχνει την Τουρκία
- Δήμος Πειραιά: Πυροτεχνήματα, 120.000 λαμπιόνια και Λένα Ζευγαρά live – Δείτε τα highlights από το χριστουγεννιάτικο πάρτι
- Συναγερμός σε κατάστημα στην Αθήνα: Νεαρός άρπαξε τη σύντροφό του υπό την απειλή όπλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βολιβία: 20 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες -Yπερχείλισε ο ποταμός Πιραΐ
- Δένδιας: Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρότασή μας για το SAFE
- Σχέδιο 10 σημείων για γερμανο-ουκρανική συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων
- Πλεύρης: Αυστηρή φύλαξη των συνόρων, μείωση ροών και αποχωρήσεις το νέο μεταναστευτικό δόγμα
- «Παρηγοριά» στους Ευρωπαίους αναζητά ο Ζελένσκι μετά το αμερικανικό «μπούλινγκ» στο Βερολίνο
- Πρόγραμμα-μαμούθ 2,5 δισ. για την προστασία της Αττικής από τη λειψυδρία -Παρεμβάσεις σε δύο μέτωπα [βίντεο]
- Μακελειό στο Σίδνεϊ: Ο άγνωστος ήρωας που αφόπλισε τον 2ο δράστη - Δείτε βίντεο
- Γιορτές χωρίς περιορισμούς, με απεριόριστα data από τη Vodafone
- «Καρέ» στην πρώτη θέση τηλεθέασης των καναλιών σχημάτισε ο Alpha την Παρασκευή (12/12)



