Η έλξη που χάθηκε
Το φθινόπωρο δεν θα μπορούσε να μπει πιο απειλητικά για τον κόσμο, την Ευρώπη και τις δημοκρατικές χώρες. Οι τρεις μεγάλοι πόλεμοι όχι απλώς δεν τελειώνουν αλλά εντείνονται: Ρωσία και Ουκρανία πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις και τα ανθρώπινα θύματα, η Μέση Ανατολή πήρε και πάλι φωτιά, η σύγκρουση Αμερικής – Ιράν κακοφορμίζει και «βιετναμοποιείται».
Η δημοκρατία απειλείται συγχρόνως από την επέλαση των ακραίων δυνάμεων και την κόπωση των «κανονικών» ανθρώπων, οι δε εκλογές
Μια σειρά από γεγονότα – επιθέσεις μηχανών, αυτονομήσεις και επιμολύνσεις συστημάτων, δημιουργία «σμηνών» χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση – και σήματα κινδύνου – αναλυτές που μιλούν για επικείμενη «Χιροσίμα», πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που ζητούν άμεσο παγκόσμιο συντονισμό, εκπρόσωποι μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που κάνουν λόγο για «μικρό παράθυρο ευκαιρίας», ώστε να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για «πολύ πιο ευρείες και προηγμένες επιθέσεις» – δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο παρά ένα, αν όχι στο και ένα, της απώλειας ελέγχου, άρα της πιθανής καταστροφής, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι δε «οάσεις δημοκρατίας» μάλλον παραδίδονται στη μοίρα τους, παρά παλεύουν να τη βελτιώσουν.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να επωφεληθεί, και για μια περίοδο έδειξε να το αντιλαμβάνεται, από την παγκόσμια αναταραχή και διολίσθηση. Με την εγκατάλειψη της, και γενικώς την εγκατάλειψη της δημοκρατίας, από την Αμερική του Τραμπ, με τον ορατό κίνδυνο από την επιθετική Ρωσία, με την πίεση, αλλά και το φλερτάρισμα, από την Κίνα, με τη δύναμη των λαών και του πολιτισμού της, είχε ίσως μια δύσκολη αλλά υπαρκτή ευκαιρία για περισσότερη αυτονομία, γεωπολιτικό ρόλο, ενίσχυση και προβολή του στηριγμένου στη ποικιλότητα, τη συνύπαρξη και την ήπια ισχύ μοντέλου της.
Το περισσότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η προσπάθεια έχει μείνει λειψή. Οι πυρετώδεις, υπό την πίεση των γεγονότων, ενισχύσεις των αμυντικών και στρατιωτικών δαπανών και υποδομών δεν έχουν συνοδευτεί από αντίστοιχη πολιτική και κοινωνική συσπείρωση. Ούτε καν στον προϋπολογισμό μπορούν να συμφωνήσουν αμετακίνητες από τις «κόκκινες γραμμές» μιας άλλης εποχής «φειδωλές» και «σπάταλες» χώρες, η κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – της άλλης μεγάλης, δίπλα στην τεχνητή νοημοσύνη, πρόσκλησης της εποχής – έχει μείνει στα χαρτιά, ενώ το όποιο πολιτικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα είναι αόρατο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών. Η «άρνηση Ευρώπης» που εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα της Ισλανδίας, είναι εύγλωττη, παρά τις πολλές ιδιαιτερότητες – μικρή χώρα, με ήδη ικανοποιητική σχέση με την Ενωση και εθνικά θέματα, όπως η αλιεία και η αποστρατιωτικοποίηση, στα οποία τρομάζουν οι αλλαγές.
Εντός της Ευρώπης, η χώρα μας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκει, παρά τα δομικά και συγκυριακά προβλήματα της, στις πιο σταθερές και βελτιωμένες τα τελευταία χρόνια. Η μακρόσυρτη πορεία προς τις εκλογές αναδεικνύει και μια άλλη όψη, που δεν πρέπει να υποτιμάται: η εγκατάλειψη της μεταρρυθμιστικής δυναμικής – με προπύργια τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, στους οποίους επιλέχθηκε συνειδητά μια λογική ιδιωτικοποίησης, εμπορικοποίησης και υποβάθμισης της ποιότητας – έχει βαρύ τίμημα, που θα πληρώσει, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, το πολιτικό σύστημα και, κυρίως, η κοινωνία.
Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι συνταγματολόγος- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντριβή Phantom με 2 νεκρούς: Ακυρώνονται εκδηλώσεις της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη - Τι θα γίνει με την ομιλία Μητσοτάκη
- Μαρία Τσιώλη: Η 29χρονη κινηματογραφίστρια που σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρας και η τελευταία επιθυμία
- «Κόπηκε» από την αποστολή του Ολυμπιακού και φεύγει με απόφαση Μεντιλίμπαρ!
- ΔΕΘ: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη – Ολα τα μέτρα που ανακοίνωσε
- Βίντεο ντοκουμέντο: Οι τελευταίες στιγμές του Phantom πριν την τραγωδία
- Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τη συντριβή του Phantom - Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
- «Βαθύτατη θλίψη όλων μας»: Το μήνυμα Δένδια μετά την τραγωδία με τους 2 νεκρούς πιλότους στην Τανάγρα
- Συντριβή Phantom στην Τανάγρα: Η ανακοίνωση του ΓΕΑ - Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
- ΕΛ.Α.Σ. για Τανάγρα: Η πτώση του ελληνικού F-4 δεν είναι μέρος ενός σόου
- Τραγωδία στην Τανάγρα: Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή της συντριβής του «Phantom»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Πτώση Phantom στην Τανάγρα: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου
- Νότιγχαμ: Το VAR ακύρωσε το γκολ, έμεινε στο 0-0 με την Τότεναμ
- Τζόρτζια Μελόνι: Η μεταμόρφωση πίσω από το ρεκόρ
- CENTCOM: Πλήγματα σε τρία ιρανικά τάνκερ μετά την επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανικά πλοία
- Εκλογές στη Σαξονία-Ανχαλτ: Η έφοδος της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς AfD
- Σκληρή προειδοποίηση Νετανιάχου στο Ιράν: «Αν μας επιτεθείτε, θα δεχθείτε πλήγμα που δεν θέλω να αποκαλύψω»
- Η έλξη που χάθηκε
- Μήπως να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε… καταφύγια;
- Πρωτοποριακή μεταμόσχευση: Έζησε 9 μήνες χωρίς αιμοκάθαρση με νεφρό χοίρου
- «Βουνό» 61 τρισ. δολαρίων το δημόσιο χρέος των χωρών του ΟΟΣΑ – Ο κίνδυνος για τις μεγάλες οικονομίες
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η έλξη που χάθηκε
- Κυψέλη: Οι αντιφατικές καταθέσεις για τον θάνατο του βρέφους – Τα σημεία που προκαλούν ερωτήματα
- Άρης: Οι… εκλεκτοί του Γρηγορίου για το ντέρμπι – Βασικός ο Σούταλο
- Τι επιφυλάσσει ο χειμώνας για την Ουκρανία
- Κυψέλη: Οι αντιφατικές καταθέσεις των γονέων για τον θάνατο του βρέφους – Τα σημεία που προκαλούν ερωτήματα
- Ολυμπιακός: Στον Ελ Κααμπί αφιέρωσε το γκολ ο Ζότα (vid)
- Κυψέλη: «Αν τον αφήσουν ελεύθερο θα τον δεχθώ σπίτι μου» λέει η θεία του 43χρονου
- Πάγωσε το «Πανθεσσαλικό» με τον τραυματισμό του Ελ Κααμπί
- Η συνεχής απειλή και η λήψη αποφάσεων
- Μήπως να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε… καταφύγια;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανακοίνωση ΓΕΑ για την πτώση του Phantom στην Τανάγρα – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
- Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για την πτώση του Phantom στην Τανάγρα – Η ανακοίνωση του ΓΕΑ
- Ομιλία Μητσοτάκη στην 90η ΔΕΘ: Επίδομα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων σε δημοσίους υπαλλήλους
- Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στην 90η ΔΕΘ
- Καραβάτου - Φερεντίνος για Στούντιο 4: Παίρνουμε τη σκυτάλη από μια πετυχημένη εκπομπή
- Live blog: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 90ής ΔΕΘ – Τα μέτρα που ανακοινώνει
- ΚΚΕ για Τανάγρα: "Προκύπτει το αμείλικτο ερώτημα για τη σκοπιμότητα αυτών των εκδηλώσεων"
- Παναθηναϊκός: Τέλος κι επίσημα ο Τάσος Μπακασέτας
- Πρόκριση με εξάρα για τη ΛΑΣΚ προτού αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στην πρεμιέρα της League Phase του Champions League



