Η χώρα μας έχει τα λιγότερα έμμεσα οφέλη στην ΕΕ από το ΤΑΑ

Αν και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αποτελεί τον βασικό κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, οι έμμεσες επιδράσεις του είναι μηδαμινές, και μάλιστα οι χαμηλότερες στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από σχετική μελέτη της Κομισιόν, το δευτερογενές αποτέλεσμα του ΤΑΑ στην Ελλάδα

ανήλθε σε μόλις 800 εκατ. ευρώ,  αντιστοιχώντας σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Σλοβακία, με δευτερογενή επίδραση γύρω στο 1,8% του ΑΕΠ της, ενώ η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο έμμεσο όφελος από το ταμείο σε ονομαστική αξία, με 42,6 δισ. ευρώ.

Οι πόροι

Ως έμμεσα οφέλη από το Ταμείο υπολογίζονται οι πόροι που καταλήγουν στην εκάστοτε χώρα από δράσεις και επενδύσεις των εθνικών σχεδίων των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

Για παράδειγμα, ένα έργο που εντάσσεται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, έχει άμεση επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας μας, λόγω της συνεισφοράς του στην αύξηση της παραγωγής. Ομως, αν η επένδυση υλοποιείται στην Ελλάδα από μια γερμανική εταιρεία, τότε η Γερμανία αποκομίζει έμμεσα οφέλη από το έργο, κι ας μη γίνεται σε γερμανικό έδαφος.

Στη χώρα μας, η επίπτωση του ΤΑΑ ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 30,6 δισ. ευρώ (28,8 δισ. άμεση επίδραση και 0,8 δισ. έμμεση), ενώ οι εκταμιεύσεις υπολογίζονται σε περίπου 22,4 δισ. ευρώ: 9,94 δισ. από επιδοτήσεις και 11,4 δισ. από δάνεια.

Συνολικά, στην Ελλάδα αναλογούν 36,6 δισ. ευρώ από τους πόρους του ΤΑΑ, αποτελώντας το πέμπτο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο, πίσω από Ιταλία (194,4 δισ. ευρώ), Ισπανία (163 δισ. ευρώ), Πολωνία (59,8 δισ. ευρώ) και Γαλλία (40,3 δισ. ευρώ).

Το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων του ΤΑΑ για την Ελλάδα (8,3 δισ. ευρώ) έχει εκταμιευθεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ακολουθούν η πράσινη μετάβαση (4,6 δισ.), η ψηφιακή μετάβαση (2,8 δισ.), η υγεία (2 δισ.), η κοινωνική συνοχή (1,65 δισ.) και η ενίσχυση της νέας γενιάς (0,1 δισ.).

Η Γερμανία

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Κομισιόν, η Γερμανία αναδεικνύεται ως η τρίτη πιο κερδισμένη χώρα σε ό,τι αφορά το σύνολο της προσφοράς του ΤΑΑ στην οικονομία. Αν και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας έχει συνολική αξία 32,3 δισ. ευρώ, τα έμμεσα οφέλη είναι σημαντικά μεγαλύτερα, με τη συνολική προσφορά του ταμείου στο ΑΕΠ της χώρας να ανέρχεται ήδη σε 66,1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το έμμεσο όφελος της Γερμανίας προέρχεται κατά ποσοστό άνω του 50% από δύο χώρες: την Ισπανία (25,7%) και την Ιταλία (24,6%). Σημαντικά οφέλη λαμβάνει επίσης μέσω της Πολωνίας (12,6%), της Γαλλίας (6,5%) και της Ρουμανίας (5,5%).

Keywords
Τυχαία Θέματα