Η Frontex επιβεβαιώνει BBC και «NY Times» για επαναπροωθήσεις
Οι παρατηρητικοί σε Βρυξέλλες και Αθήνα πρόσεξαν χθες ότι, στο σχόλιό του για τις αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ του BBC για παράνομες επαναπροωθήσεις με δεκάδες νεκρούς στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο περσινό σχετικό δημοσίευμα των «New York Times».
Του Κώστα Μητρόπουλου
Η αναφορά για ΛέσβοTο Serious Incident Report, που δημοσιεύτηκε από το Al Jazeera και αφορά το βίντεο της Λέσβου, αναφέρει ότι «το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (σ.σ. της Frontex) επιβεβαίωσε τις πληροφορίες στο άρθρο των “NYT” και διαπίστωσε ότι οι δώδεκα μετανάστες υπέστησαν κακομεταχείριση στις 11/4/2023 και απωθήθηκαν από τη Λέσβο στην Τουρκία. Η απώθηση έγινε από μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής, συμπεριλαμβανομένου ενός CPB 617 που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Frontex, το οποίο μετέφερε τους μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τους εγκατέλειψε σε σωσίβια λέμβο. Αξιωματικοί της Ελληνικής Ακτοφυλακής αλλά και μασκοφόροι, που ενεργούσαν σε συνεννόηση και συντονισμό με τις ελληνικές Αρχές, διευκόλυναν την απώθηση. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έτσι μια παράνομη συλλογική απέλαση, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέθεσαν τη ζωή των μεταναστών σε κίνδυνο και τους υπέβαλαν σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων επαναλαμβάνει την ανησυχία του για την πολιτική απωθήσεων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που εφαρμόζουν οι ελληνικές Αρχές και την εσφαλμένη επιχειρησιακή αναφορά περιστατικών, που συμβάλλει στην απόκρυψη αυτής της πραγματικότητας». Κι επειδή αναζήτησα απαντήσεις, να σας πω ότι η γνησιότητα του εγγράφου και της ύπαρξης δεκάδων ακόμη επιβεβαιώθηκε από πηγές της Frontex.
Η προαναγγελία μέσω των «ΝΕΩΝ»Θα μάθατε (και θα διαβάσετε στις μέσα σελίδες αναλυτικά) πως στην άτυπη σύνοδο και δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών δεν βγήκε «λευκός καπνός» συναίνεσης για τις τρεις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Αγκάθι ήταν η απόφαση του ΕΛΚ να διεκδικήσει και τις τρεις θέσεις, προτείνοντας να «σπάσει» η θητεία του προέδρου του Συμβουλίου στα δύο και να τη μοιραστούν με τους Σοσιαλιστές. Ομως όσοι είχαν διαβάσει τη συνέντευξη του Μάνφρεντ Βέμπερ στα «ΝΕΑ» προχθές, δεν εξεπλάγησαν. Διότι ο Βέμπερ είχε προϊδεάσει για τον «αιφνιδιασμό», λέγοντας στη συνάδελφο Μαρία Βασιλείου ότι «θα πρέπει να εξεταστεί η διεύρυνση της προοπτικής των θέσεων» υπέρ του ΕΛΚ. Την ίδια πρόθεση είχε εκφράσει μιλώντας σε ομάδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας.
Ικανοποίηση και προβλέψειςΑπό τους κερδισμένους των ευρωεκλογών ήταν το ΚΚΕ και η ικανοποίηση δεν κρυβόταν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Περισσό, όπου βρέθηκαν όλα τα μεγάλα στελέχη, οι κοινοβουλευτικοί, οι υποψήφιοι, δημοσιογράφοι και φίλοι του κόμματος όπως ο Βαγγέλης Κορακάκης και ο Γιώργος Πομάσκι. Η βραδιά προσφερόταν για ποτό και πολύ χαλαρή κουβέντα. Ανθρωπός μου που μίλησε με τα στελέχη, μου έλεγε ότι παρακολουθούν τα περί συγκλίσεων και μετασχηματισμών της Κεντροαριστεράς με ενδιαφέρον, αν και δεν περιμένουν ότι θα προκύψει κάτι νέο εκεί. Την κρατώ την πρόβλεψη γιατί το ΚΚΕ με την ψυχρή ανάλυσή του συχνά πέφτει μέσα.
Καλοκαιρινά δράματαΕδώ και μήνες ο Κυριάκος Βελόπουλος με τον Παύλο Σαράκη μια τα χάλαγαν, μια τα έβρισκαν, για λόγους που κανείς δεν παρακολουθούσε. Χθες δόθηκε το τέλος, με τη διαγραφή του δεύτερου από την ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, διά λόγους «αλαζονείας», «αχαριστίας», «αμετροέπειας» και «υποτιμητικής συμπεριφοράς προς συναδέλφους».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μεταγραφή «βόμβα» στη Νέα Δημοκρατία
- Αλ. Κούγιας: Καλά έκανε και παρενέβη ο Άρειος Πάγος – Μήνυση και αγωγή στον Στ. Κασσελάκη
- «Θα την έστελνα να αλλάξει»: Πεθερά πήγε στο γάμο της κόρης της ντυμένη με αυτό το φόρεμα, απόρησαν οι καλεσμένοι – ΒΙΝΤΕΟ
- Και ξαφνικά η Ελλάδα εμφανίζεται επικίνδυνη για τους τουρίστες
- Δωρεάν εμβάσματα – μεταφορές χρημάτων μεταξύ 9 Ελληνικών τραπεζών
- Οσφυαλγία: Σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση των ασθενών με ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης
- Μεγάλη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Πληροφορίες ότι καίγεται εργοστάσιο
- Φέρνει τον δικό του… Ναν ο Ολυμπιακός από NBA – Δεν είναι ο Βεζένκοφ Νο1 στόχος
- Διδυμότειχο: Ο Γρηγόρης Γκατσιούδης στα χνάρια του πατέρα του Κ. Γκατσιούδη
- Φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου: Μάχη με τις φλόγες για κατοίκους και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, δείτε βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ψηφιακό νόμισμα στη Μέση Ανατολή
- «Βάλτε τους 70αρηδες να στρωθούν στη δουλειά, για να σωθούμε», λέει ο ισχυρός άνδρας της Μπλακ Ροκ
- Απόστολος Λύτρας: Ποινική δίωξη σε βάρος της πρώην συζύγου του μετά τη μήνυση της νυν συζύγου
- Πυροσβεστική: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς αύριο στην Αττική – Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν;
- Η Frontex επιβεβαιώνει BBC και «NY Times» για επαναπροωθήσεις
- Ο ΗΡΩΝ φέρνει «Αναπάντεχες Λύσεις Παντού»
- «Απέλυσε» τον Τσίπρα ο Κασσελάκης
- Πυρκαγιά στον Προφήτη Θεσσαλονίκης – Στη μάχη εναέρια μέσα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η Frontex επιβεβαιώνει BBC και «NY Times» για επαναπροωθήσεις
- Ψηφιακό νόμισμα στη Μέση Ανατολή
- Πυρκαγιά στον Προφήτη Θεσσαλονίκης – Στη μάχη εναέρια μέσα
- Ο ΗΡΩΝ φέρνει «Αναπάντεχες Λύσεις Παντού»
- Απόστολος Λύτρας: Ποινική δίωξη σε βάρος της πρώην συζύγου του μετά τη μήνυση της νυν συζύγου
- «Βάλτε τους 70αρηδες να στρωθούν στη δουλειά, για να σωθούμε», λέει ο ισχυρός άνδρας της Μπλακ Ροκ
- Πυροσβεστική: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς αύριο στην Αττική – Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν;
- «Απέλυσε» τον Τσίπρα ο Κασσελάκης
- Φωτιά: Νέο μήνυμα από το 112 για την πυρκαγιά στην Βάρης – Κορωπίου
- Φωτιά στο Κορωπί: Νέα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις περιοχών – Έκλεισαν δρόμοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Δωδώνη το χρόνο παγώνει με 4 νέες μοναδικές γεύσεις παγωτού!
- Αυτή είναι η λύση για ένα ήρεμο καλοκαίρι – Τα 5 φυτά που θα σας σώσουν
- Κορομηλά για Κουτσελίνη: «Ποια θέση οφείλουμε να κρατάμε σε απαράδεκτες απόψεις καλεσμένων;» [βίντεο]
- Ποδοσφαιρική φιέστα με τον αγώνα Σκωτία-Ελβετία στο κατάστημα ΟΠΑΠ της οδού Τζαβέλλα 111 στη Νίκαια
- Από σήμερα έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, η δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την υποβολή Μηχανογραφικού
- Η ROLEX κύριος χορηγός της έκθεσης της διάσημης καλλιτέχνιδας Cindy Sherman
- Φωτιά στον Αετόλοφο Λάρισας – Μεγάλη η κινητοποίηση της πυροσβεστικής
- Τζέσικα Μπίελ: Η πρώτη εμφάνισή της μετά τη σύλληψη του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ
- Δύο πυρκαγιές ανάγκασαν τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν στο Νέο Μεξικό
- Φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου: Μάχη με τις φλόγες για κατοίκους και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, δείτε βίντεο