Γλέντι στο Twitter με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι ο Σβώλος ήταν υποστηρικτής της ΝΔ

Viral έγινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα Τάνια Ελευθεριάδου κατά την ομιλία της στη Βουλή χαρακτηρίζονταν τον συνταγματολόγο Αλέξανδρο Σβώλο ως «γνωστό υποστηρικτή» της Νέας Δημοκρατίας.

Η γκάφα της κ. Ελευθεριάδου προκάλεσε την αντίδραση των χρηστών του Twitter οι οποίοι μάλιστα κάλεσαν

τους «συριζαίους να ανοίξουν κανένα βιβλίο ιστοριας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προσπάθησε – ατυχώς όπως αποδείχθηκε – να απαντήσει στα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ήταν και αυτός που επικαλέστηκε τον Αλέξανδρο Σβώλο στην ομιλία του για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την Ελευθεριάδου, ο Αλέξανδρος Σβώλος, ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Βουνού, ήταν γνωστός υποστηρικτής της Δεξιάς. Η Ελευθεριάδου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. pic.twitter.com/8O3yTXu5Xs

— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) July 9, 2020

Σημειώστε το ονοματάκι,Τάνια Ελευθεριάδου,μπορεί να
αποδειχτεί καλύτερη από Νοτοπούλου.
Πρώτο διαμαντάκι,ο Σβώλος βοήθησε τη δεξιά,από το
βήμα της Βουλής .#ΣΡΖ–#ΒΟΥΛΗ

— Lamprini karagianni (@Lamkarr) July 10, 2020

Εσείςκ. Ελευθεριάδου, τα λεφτά σας τα κρύβετε στον απορροφητήρα, όπως ο μέγας κομσομόλος Βαρεμένος ή τα πάτε Ελβετία με Πετσίτη;

— Antonis Michailidis (@anmih60) July 9, 2020

η πολιτική ευαισθησία των διανοουμένων της αριστεράς για την πολιτική αγραμματοσύνη της βουλευτού του #σύριζα #Ελευθεριάδου θα ενεργοποιηθεί ή μήπως θα συνεχίσει να βρίσκεται εν υπνώσει όπως έκανε για Καμμένους, Παπαγγελόπουλους και άλλους ….

— dimitris (@dimitris_pari) July 9, 2020

Η άλλη από το βήμα της Βουλής έβγαλε δεξιό το Σβώλο τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης του Βουνού, σε μας τους υπόλοιπους θα σταματήσουν. ( Η Ελευθεριάδου, βουλευτής εδώ, στη Καβάλα).

— KOSTAS POULIAS (@kpoulias) July 9, 2020

Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου αποκάλυψε σήμερα στη Βουλή ότι ο Αλέξανδρος Σβώλος ήταν γνωστός υποστηρικτής της Δεξιάς. Ο Σβώλος. Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Βουνού.

— George Evgenidis (@g_evgenidis) July 9, 2020

η ΣΟΥΛΤΑΝΑ ελευθεριάδου ντρέπεται για το πασοκ._βλέπει βουλή παίζει κάντι κρας._

— μποναφίντε (@bona_fide_not) July 9, 2020

Το ακούσαμε και αυτό!
"Ο Αλέξανδρος Σβώλος ήταν υποστηρικτής της Δεξιάς"

Αυτός ο ανιστόρητος συρφετός,αποτελεί την παράταξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.#συριζα_λαμογια #συριζα_ξεφτίλες

— Κoutsamanis Alex (@koutsaman) July 9, 2020

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Σβώλος

Ο Αλέξανδρος Ι. Σβώλος (1892 – 1956) ήταν διαπρεπής Έλληνας νομικός και πολιτικός. Κατά την περίοδο της Κατοχής, διετέλεσε πρόεδρος («πρωθυπουργός») της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ, γνωστής και ως «Κυβέρνησης του Βουνού»). Με την ιδιότητα αυτή, αμέσως μετά, ο Σβώλος έλαβε μέρος στο Συνέδριο του Λιβάνου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο και την μετατροπή της σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία θα συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΠΕΕΑ. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, ο Σβώλος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Από το 1945 έως το 1953 διατέλεσε πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος-Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και, μετά την συγχώνευση του κόμματος αυτού με το Δημοκρατικό Κόμμα, διετέλεσε πρόεδρος του ενιαίου Δημοκρατικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού (1953–1956).

Το 1950 εκλέχθηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης, όπως επίσης συνέβη και στις εκλογές του 1956. Ωστόσο, πέθανε μόλις τρεις ημέρες μετά την δεύτερη εκλογή του, στις 22 Φεβρουαρίου 1956 στην Αθήνα.

Από πολιτική άποψη, ο Σβώλος ανήκε στην σοσιαλιστική, δημοκρατική, αλλά μη κομμουνιστική αριστερά. Η τοποθέτησή του αυτή τον έφερε συχνά σε ρήξη τόσο με την δεξιά όσο και με της αριστερά. Αρθρογραφούσε συχνά σε εφημερίδες εκφράζοντας πάντα λόγο δημοκρατικό. Ήταν πολιτικός της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της μετριοπάθειας. Όμως, η εποχή του ήταν εποχή έντονων διχασμών που έσπρωξαν στο περιθώριο φωνές σαν και αυτή του Αλέξανδρου Σβώλου.

Κεντρική οδός της Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του, όπως και δρόμοι σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Σόλωνος, υπάρχει αίθουσα στην οποία έχει δοθεί το όνομά του, ενώ έχει συσταθεί το 1980 κοινωφελές ίδρυμα με το όνομα «ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι. ΣΒΩΛΟΣ» με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στις Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες πανεπιστημίων χωρών της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα